rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Сімейний бюджет: найтиповіші помилки
Найкраще віддзеркалює справжню суть родини та її майбутнє не весела фотосесія в соцмережах, а більш прозаїчна річ: ведення сімейного бюджету. Саме через фінансові проблеми дуже часто руйнуються шлюби українців. Ідеться зокрема про те, що хтось із подружжя зловживає нераціональними витратами. Хтось має завищені фінансові очікування щодо іншого партнера, а хтось обурюється непропорційними доходами тощо. Грамотно побудувати сімейний бюджет – непроста навичка, яка потребує зусиль, аналізу, компромісів та постійного обговорення.

А чи є універсальний фінансовий шаблон, який стане в пригоді кожній родині? Сімейна психологиня Наталія Гаєвська зазначає, що насправді немає ніякого єдино правильного способу вести спільний сімейний бюджет. “Є лише спосіб, який підходить обом партнерам, незалежно чи це буде спільна, роздільна чи змішана модель сімейного бюджету. Власне, саме тому про очікування кожного з партнерів щодо заробітку, розподілу фінансів, витрат чи заощаджень потрібно говорити й домовлятися наперед. Щоби знайти порозуміння й уникнути непотрібних конфліктів на цьому ґрунті”.

Водночас Наталія Гаєвська вирізняє з багаторічного досвіду сімейного консультування кілька типових випадків, коли непорозуміння в парі виникають саме через фінансове питання та неправильно сформований сімейний бюджет:


“Справжні чоловіки”


Чоловік має вищі прибутки ніж у дружини. Відповідно бере на себе більшу частину витрат і відповідальності за сімейний бюджет, адже саме так і повинні діяти “справжні чоловіки”.

Дружина в такій ситуації користується коштами чоловіка, приймаючи такий стан речей, як належний та єдино правильний варіант. І досить часто не намагається знайти для себе роботу з пристойним заробітком. На жаль, це загальноприйнятий стереотип у нашому суспільстві, який усе ще досить живучий. Жінки вважають, що практично вся відповідальність за фінансове благополуччя сім’ї лежить на плечах виключно чоловіка.

Уявлення про те, що жінка – слабка істота, за яку несе відповідальність хтось інший, наприклад, чоловік, шкодить найперше самим жінкам. І рано чи пізно призводить до вивченої безпорадності, так жінка може опинитися в дуже залежному становищі. Залежність одного партнера від іншого руйнує самооцінку їх обох, а також стосунки загалом. Залежність призводить до ієрархії в парі, і як наслідок доволі часто до психологічного й фізичного насильства. Вихід із такої ситуації очевидний: дружина, щоб уникнути залежної позиції в стосунках, повинна докласти зусиль, щоб самостійно стати на ноги, реалізуватися. А чоловік не зобов’язаний за все платити лише з власної кишені. Наприклад, можна почати з того, щоб об’єднати всі отримані прибутки. Вирахувати з них загальні витрати та виділили незалежні кошти для кожного, які кожен розподіляє на свій розсуд. Так ніхто нікого не знецінює і відповідальність за матеріальні статки сім’ї ділиться між обома партнерами.


Дружина заробляє більше, ніж чоловік


  Title
  
Для декого це може стати справжньою проблемою.

Річ у тім, що гроші – це символ влади, а багатьом чоловікам у стосунках із жінкою важливо відчувати свою владу. Бо на цьому частково ґрунтується їхній сексуальний потяг. Якщо дружина заробляє більше або є успішнішою в кар’єрі, у чоловіка може виникнути внутрішній конфлікт. Такий стан речей ніби “позбавляє” його влади, опускаючи на уявний щабель нижче. Свідомо чи підсвідомо в такого чоловіка з’являється заздрість і ревнощі, почуття сорому та власної неспроможності. А також образа на жінку за те, що ці емоції він відчуває саме через неї. Ситуація загострюватиметься, якщо дружина несвідомо тисне на чоловіка. Мовляв, чому він нічого не робить, достойно не заробляє, не підіймається кар’єрною драбиною, адже вона очікувала від нього іншого. І ці очікування можуть транслюватися навіть без слів, лише одним поглядом чи ставленням.

Який вихід із цієї ситуації? Найперше чоловікові усвідомити, що саме з ним відбувається, які почуття він переживає та не ховатися від них в алкогольній або інших залежностях. Не звинувачувати й не йти відразу зі стосунків взагалі чи “наліво” в пошуках розради. Перестати порівнювати себе з дружиною, переоцінити власні цінності та бажання і з’ясувати стосунки. Чітко для себе усвідомити, яка модель взаємин для нього є найбільш прийнятною, і що особисто він готовий для цього зробити.

Дружині в таких стосунках варто проаналізувати свої слова та дії, які сприймаються, як тиск. Наприклад, вона може робити чоловікові дорогі подарунки, а йому від цього некомфортно. Бо це може трактуватися як “нагадування” про його фінансову неспроможність. Або спілкується з ним не як із рівним, а як із підлеглим. Або говорить про те, що вона нещаслива в цих стосунках і втомилася тягнути все на собі тощо. Насправді, завжди варто мати на увазі, що є багато способів організувати сімейне життя так, щоб обидва партнери відчували себе важливими та значущими незалежно від доходу. Але це те, про що потрібно спілкуватися, задавшись спільною ціллю знайти найприйнятніший варіант для обох.


Спочатку твоє, а потім кожен своє


У подружжя приблизно однакові прибутки. Але дружина вважає, що її кошти – це її кошти, а відповідальність за сімейний бюджет лежить виключно на чоловікові. Вона гадає, що саме “справжній чоловік” має забезпечувати сім’ю. Якщо він погоджується на такий стан речей, то рано чи пізно це призведе до незадоволення з його боку. Чому саме він має бути тією “конякою”, яка всіх везе? Досить часто такі чоловіки приховують власне незадоволення, не знаючи, яку альтернативу запропонувати. Як наслідок стосунки в родині стають напруженими й конфліктними.

Дружина нерідко може маніпулювати чоловіком: “Глянь, он сусід може сам забезпечувати сім’ю, значить і ти можеш!”. Який вихід? Найперше дружині треба усвідомити, що чоловік – це не лише гаманець для забезпечення сім’ї, але й жива людина з власними потребами та бажаннями, яка не зобов’язана всю відповідальність за сімейний бюджет нести на собі. Чоловікові в такому разі варто провести авдит свого сприйняття “справжнього чоловіка” та розподілу ролей усередині родини. І перестати залежати від нав’язаних батьківською родиною чи суспільством упереджень і стереотипів. Треба навчитися разом розподіляти свої прибутки та витрати так, щоб ніхто не почувався використаним.


Нестабільні прибутки когось одного з подружжя


Title  
  
Наприклад, у дружини стабільна робота зі стабільним прибутком, а в чоловіка дохід залежить від задіяності в певних проєктах. У такому разі при обговоренні спільного сімейного бюджету варто взяти за основу прибутки партнера зі стабільнішим джерелом. Оскільки саме з них будуть іти витрати на житло, харчі й інші необхідні речі. Також чітко й конкретно обговорити на що витрачатимуться кошти іншого партнера. Можливо, це будуть заощадження на подорожі, нове житло чи інші важливі для родини речі.

Усе вирішується в діалозі та з позиції рівності. Якщо є лише “моє” або “твоє”, то завжди варто пошукати “наше”. Адже в кожній сім’ї завжди є те, що оплачується спільно. Якщо таких витрат немає, напевно, немає й самої сім’ї, як об’єднання двох людей (плюс діти) із загальним господарством.

Отже, кохання коханням, проте на старті сімейного життя молодим людям варто обговорити таке важливе питання, як сімейний бюджет. І може так трапитися, що саме це викличе справжні суперечки та покаже абсолютно різні погляди. Наприклад, знаю такий випадок, коли пара тривалий час зустрічалася, а потім дівчина категорично заявила майбутньому чоловікові: “Вийду за тебе заміж і кину роботу. Більше не працюватиму”. Це хлопцю не сподобалося, що стало однією з причин розриву їхніх стосунків.

Також навіть таке питання, як організація весілля може показати непримиримі розбіжності щодо фінансів та цілей. Наприклад, жінка хоче яскраве та дороге святкування, а чоловік не хоче на це витрачати гроші, мріє купити автомобіль. Не домовляться – розбіжаться. Перед кожною парою – і майбутньою, і давно створеною – постають щоденні фінансові виклики, які подолати можна тільки спільними зусиллями та розумінням потреб один одного. Щасливою є та родина, яка вміє домовлятися та дивиться на світ в одному й тому ж напрямку.

Автор: Наталія Антонюк
Джерело: Український Інтерес
 (https://uain.press/articles/najtypovishi-pomylky-vedennya-simejnogo-byudzhetu-shho-z-nymy-robyty-1141071)

Свято наближається: лікарка дала поради для здорового застілля

5 способів економити тепло і світло

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers