rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Як міністр культури Ткаченко «відмив» 14 мільйонів гривень
Від редакції:

Пропонуємо увазі наших читачів лише один маленький приклад корупційних механізмів, що активно використовуються представниками усієї кланово-олігархічної системи. При чому колишній президент, за сумісництвом зек-утікач, є просто хлопчиком у порівнянні з тими, хто прийшов після нього. Чому, запитають читачі? Тому, що Янукович обкрадаючи Україну та народ, старався все робити по закону, дотримуватись процедури. А всі керівники, починаючи з Турчинова - наплювали на дотримання юридичних процедур, навіть на виконання Конституції. Особливо потоптались по ній Порошенко і Зеленський. “Для чого ж виконувати Конституцію, якщо нас ніхто і так не посадить?” - їхня логіка. І ця логіка, на жаль для всіх нормальних українців, підкріплена практикою. Результати не брешуть. І результати привели нас вже до повної виродженості - нещодавній приклад Гогілашвілі тому доказ. Засуджений в Росії, помічник депутата Держдуми РФ, громадянин РФ, котрий проживає в будинку, що належить власнику конвертаційних центрів, а співмешканцем якого є голова Головного Управління Розвідки Міністерства Оборони України - Кирило Буданов. Сюрреалізм. І в цьому сюрреалізмі вони - представники олігархічної системи - вже навіть толком нічого не приховують. У статті - один із прикладів цього.


19 жовтня 2021 року міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко подав в Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виправлену декларацію за 2020 рік, де він вказує, що продав якісь цінні папери та корпоративні права на 14 млн. грн. на користь такої собі компанії ТОВ «Альфа Крос» (код ЄДРПОУ 39724812). Але йдеться, скоріш за все, про фіктивну оборудку. Судіть самі.

На момент угоди Ткаченко та його дружина Ганна володіли акціями різних іноземних компаній, наприклад, однією акцією американської корпорації APPLE INC вартістю 7,8 тис. грн. Ганна також є власницею 72 акцій фірми «Equity Residential» (Чикаго) сумарною вартістю 107 тис. грн. Ця фірма інвестує, головним чином, у нерухомість, зокрема – у квартири в США.

Також дружина міністра володіє 77-ма акціями американської інвестиційної корпорації «SPDR State Street Global Advisors» на суму 512 тис. грн. Це – один з найбільших інвестфондів Сполучених Штатів, під керуванням якого активи понад 3 трлн. доларів. Фонд вкладає гроші клієнтів в багатьох країнах світу в різні активи. Жінка Ткаченка має ще 64 акції інвесткомпанії «Vanguard» (Пенсільванія, США) загальною вартістю 152 тис. грн.

На початок 2021 року Олександр Ткаченко також володів часткою 99% в ТОВ «Кінолав» на суму 49,5 тис. грн. Згідно зі своїм статутом фірма повинна займатися виробництвом фільмів, але, фактично, нічого не виробляє. В Інтернеті існує однойменний сайт http://kinolava.net/ , який просто розповсюджує піратські копії популярних іноземних кінострічок для сімейного перегляду. Подейкують, що сайт пов’язаний саме з цією ТОВкою.

Ткаченко був  також співвласником ТОВ «Книголав» (60% УФ), ТОВ «НТМ» з капіталом 400 грн, яка нібито займається виробництвом відеоконтенту та мав долю 8,44% в ТОВ «Лебедівський лісовичок», що працює в ресторанному бізнесі. Але всі ці компанії були передані чиновником в управління третім особам ще в 2020 році.

У 2020 році було передано в «траст» і найбільшу фірму, яка належить Ткаченкові – ПП «А. Т. Трейдинг» з капіталом 15,6 млн грн. Фірма перебуває в стані ліквідації з 25 вересня 2018 року та навряд чи може бути продана.

Міністр не зазначає, які саме цінні папери він продав в минулому році за шалені 14 млн грн. Але якщо навіть уявити, що подружжя позбавилось усіх своїх акцій, то за них ніхто не дав би такі гроші.

Як правило, для подібних оборудок знаходиться щедрий покупець, який заздалегідь отримав на придбання цінних паперів гроші від самого продавця (у нашому випадку – від міністра). Або, наприклад, гроші покупцю потрапляють від людей, які щиро дякують міністру за розвиток культури та інформаційної політики в Україні. Таким чином відбувається відмивання (легалізація) коштів.

Фірма, яка придбала акції у Ткаченка – це ТОВ «Альфа Крос» зі статутних фондом 6 млн грн. Вона належить підставним особам: Вікторії Дедіщевій, яка за сумісництвом працює адвокатом, та Андрію Самченку, зареєстрованому  в окупованому Донецьку. Компанія, нібито, надає послуги з кредитування фізичних осіб, фінансового лізингу та скуповує борги банківських позичальників. Але на ринку вона не відома.

За результатами перевірки аудиторами компанії «Device Group Audit Company» звітності ТОВ «Альфа Крос» за 2020 рік фірма займається підробкою документів на великі суми. Так, наприклад, аудитори вказують, що в минулому році фірма протиправно завищила дебiторську заборгованiсть на 69 млн грн. Компанія також завищила нерозподiлений прибуток на аналогічну суму 69 млн грн.

 Title 
  
Усього «Альфа Крос» тільки в 2018-2019 роках надала своїм клієнтам більше 57 млн. грн. фінансових позик, які переважно є сумнівними та не обслуговуються.
За даними аудиторів, станом на 1 січня 2021 року «Альфа Крос»  відобразила в балансі фiнансовi інвестиції на суму 768 млн. грн. за цiною придбання, а не за справедливою вартiстю, як того вимагають стандарти бухобліку. Фактично фірма займається відмиванням брудних грошей на мільярди грн, в основному для олігархів та чиновників і міністр Ткаченко один із клієнтів цієї компашкі.

Так, наприклад, ТОВ «Альфа Крос» інвестувало в  ПАТ «Кременчуцький сталеливарний завод» 441,9 млн грн, який належить екс-голові НБУ Сергію Тігіпко та фактично є банкрутом, у ТОВ «Телерадiо товариство «Студiя 1+1», що підконтрольне Ігорю Коломойському, вклало 263 млн. грн. у  ТОВ «Інтеравіа»,  1,1 млн. грн., а також 7,5 млн. грн. в «Айбокс Банк», акціонером якого є Олена Дегрік-Шевцова, бізнес-партнерша ексголови ДФС Романа Насірова та експрезидента Віктора Ющенка.

«Айбокс Банк» має на ринку репутацію «пральні» брудних грошей від незаконного ігорного бізнесу, пов’язаного з фінкомпанією «LEO Геймінг Пей» Олени Дегрік. Нещодавно Нацбанк оштрафував «Айбокс» на 10 млн. грн. за відмивання мільярдних сум.

На ринку побутує думка, за компанією «Альфа Крос» стоїть все той же Коломойський, який допомагає своїм бізнес-партнерам відмивати брудні кошти. Ну і про своїх відданих міністрів не забуває, ясна річ.

Втім, у зв’язку з фінансовими пригодами Олександра Ткаченка запитання виникають не стільки до пана міністра, скільки до голови НАЗК Олександра Новікова. Відповідно до частини третьої статті 36 Закону України «Про запобігання корупції», після призначення на посаду Ткаченко зобов’язаний був або передати всі свої корпоративні права в управління інвестиційній фірмі, яка має видану Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку ліцензію на провадження діяльності з управління портфелем фінансових інструментів, або укласти з такою фірмою договір про створення венчурного пайового інвестиційного фонду для управління переданими корпоративними правами. Та обставина, що міністр культури та інформаційної політики України узнав про цю норму закону лише за перебігом року після призначення на посаду (напевно, саме тому Ткаченко й «продав» свої акції, подавши уточнену декларацію «заднім числом»), ніяк не знімає з Новікова обов’язок уважно прочитати свій профільний закон і зробити належні висновки.

Фото: Насправді.Тудей
Автор: Олексій Комаха
Джерело: Насправді.Тудей
(https://naspravdi.today/uk/2021/12/16/yak-ministr-kultury-tkachenko-vidmyv-14-mln-hrn/ )

Стартова «доріжка» у Космос

«Ми навчалися в одних вчителів за однаковими підручниками». Як СБУ імітує роботу по кримському напрямку

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers