rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Мирослав Маринович завершив успішний книжковий тур по США
26 жовтня відомий український правозахисник Мирослав Маринович завершив свій насичений шеститижневий книжковий тур містами Сполучених Штатів Америки, заключною подією в яхт-клубі «Tiburon», поблизу міста Сан-Франциско в штаті Каліфорнія.

Ця пам’ятна зустріч, організована компанією «Світла Системс», онлайн журналом «Громада» та Комітетом друзів УКУ в Сан-Франциско, зібрала людей різних поколінь, зацікавлених почути особисте свідчення Мирослава Мариновича та отримати підписані автором примірники англійського перекладу його мемуарів «Всесвіт за колючим дротом», опублікованого видавництвом Університету Рочестера.

Будучи проректором з місії Українського Католицького Університету, Мирослав Маринович здобув міжнародне визнання як промоутер міжконфесійного діалогу та етнічного примирення, а також як голос сумління демократичних сил України. У 2014 році він разом з провідником кримських татар Мустафою Джемілєвим отримав медаль Свободи Трумена-Рейгана від Фундації пам’яті жертв комунізму. У попередньому році він також був удостоєний гуманітарної премії імені Серджіо Вієйри де Меллу в місті Кракові, Республіка Польща.

Під час презентації книги, Маринович визнав перед присутніми, що донедавна не хотів писати ці спогади, оскільки бажав радше зосередитися на майбутньому України, а не оглядатися назад в історію дисидентського руху 1970-х і 80-х років. Проте, оскільки все більше і більше його однодумців та близьких друзів почали відходити у вічність, він вирішив у такий спосіб віддати їм шану й згадати своїх героїчних колег, які мали надзвичайно важливий вплив на його життя.

 Title 
 Професор Маринович виступає з доповіддю в
Католицькому Університеті Америки у Вашингтоні
16 вересня Мирослав Маринович був запрошений прочитати лекцію на престижному форумі Інституту Нановика при університеті Нотр-Дам. Він також виступив з доповідями і презентаціями в інших відомих академічних інституціях, таких як Університет Індіани, Університет Рочестера, Університет Сиракуз і Католицький Університет Америки у Вашингтоні.

Після кожної презентації Мирослав радо спілкувався з присутніми та підписував примірники своєї книги. Його книга – своєрідний життєвий мемуар у формі сповіді – містить багато болючих і важких моментів, з детальними подробицями пережитого впродовж семи років ув’язнення у сумнозвісному таборі «Перм-36» у Сибірі. Незважаючи на це, саме там він нав’язав міцні дружні стосунки та черпав натхнення від багатьох інших світочів українського правозахисного руху, таких як Микола Руденко, Зіновій Красівський, Семен Глузман та Євген Сверстюк, а також в’язнів сумління з Вірменії, Грузії, Росії та країн Балтії. «Це були мої вчителі, у яких я так багато навчився», — говорив він своїм слухачам. «Хоча в таборах було багато труднощів, і хоча табірна адміністрація керувалася справді злобною системою, для мене було привілеєм розділити цей час із такою кількістю найсміливіших людей, які борються за правду, за українську національну ідентичність та людські права».

Під час виступу, який відбувся 24 жовтня в українській католицькій парафії Св. Василія Великого в Шарлотті, штат Північна Кароліна, Маринович процитував уривок з Євангелія від Матвія 25:36 «…Я був у в’язниці, і ви відвідали мене». Він поділився зі своїми слухачами, як він зі смиренням відчував присутність Бога навіть у деякі найтемніші моменти свого ув’язнення. «Бог був першим, хто відвідав нас, коли нас покарала табірна влада», - свідчив він.

Окрім академічних лекцій і доповідей, професор Маринович також зустрівся з представниками української громади Чикаго, Детройту, Клівленду, Рочестеру, Нью-Йорку, Стемфорду, Філадельфії та Вашингтону. У столиці Сполучених Штатів Америки – Вашингтоні, він зустрівся з співробітниками Конгресу Гельсінської комісії та Комітету з міжнародних відносин, а також із експертами з питань України Державного Департаменту США, Меморіального фонду жертв комунізму, Центру Етики та Політики та Національного фонду на підтримку демократії. Також, він приватно зустрівся з Надзвичайним і Повноважним послом України в Америці пані Оксаною Маркаровою та 15 жовтня виголосив промову в Посольстві України. У рамках конференції під назвою «У пошуках зрілої національності України», яку організував професор Володимир Зарицький, він також виступив з лекцією у Вашингтонському університетському клубі про російську догму «Русского мира», якою Володимир Путін прагне обдурити світову спільноту щодо характеру його загарбницької війни проти України.

Майже усі примірники книги Мирослава Мариновича було розкуплено у містах, в яких він виступав. Однак, додаткові примірники ще можна замовити у Фундації Українського Католицького Університету за адресою: 2247 West Chicago Avenue, Chicago, IL 60622.

Через високий попит, доставка книги може тривати від двох до чотирьох тижнів. Для отримання додаткової інформації, зателефонуйте Матвію Матушаку за номером 773-235-8462.

Serhiy Michalyuk, Чикаго

ГОЛОДОМОР – підсумок заходів з вшанування пам’яті

Відзначення Голодомору-Геноциду в Флориді

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers