rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Відзначення Голодомору-Геноциду в Флориді
Українська громада в південно-західній Флориді щороку в листопаді вшановує пам’ять жертв штучного Голодомору 1932-33 рр., заподіяного сталінським режимом. За останнім рахунком 10,5 мільйонів невинних людей померло голодною смертю в Центральній, Східній і Південній Україні, а також на українській Кубані.

У Флориді в Норт Порті з рамени 56 Відділу Союзу Українок Америки (СУА) в минулі роки були лекції для студентів про Голодомор 33, за участі очевидців, у місцевій середній школі (North Port High School). Через коронавірус це не було можливо повторити в минулому і цьому році.

2-ого листопада, ц.р. на ширших сходинах 56 Відділу Союзу Українок Америки, референтка зовнішніх зв’язків Віра Боднарук розповіла про презентацію книжки під заголовком “Two Regimes. A Mother’s Memoir of Wartime Survival” у Florida State University. В першій частині свого щоденника, авторка книжки Теодора Вербицька описує жахливе пережиття голоду в Маріуполі та на Кубані, з двома маленькими доньками. Її чоловік, директор технічної школи під Києвом, був засуджений сталінським режимом і зник безвісті, а вона залишилася сама з двома маленькими дітьми. І ледве пережила страхіття Голодомору на Кубані та в Маріуполі. Потім з приходом німців, у час Другої Світової Війни, опинилася в німецькому таборі за колючим дротом (Ostarbeiter labor camp) в Штутгарті.

Рукопис-спогади Теодора Вербицька написала, щоб залишилася пам’ять про загиблих людей; щоб її діти пам’ятали про свій рід; що вона думала і як реагувала на сучасні події; та щоб зберегти рівновагу і описати страхіття пережитого.

 Title Title
Галя Ліснича та Клара Шпічка біля столика
”Пам’ять про жертв Голодомору-Геноциду
Столик пам’яті про жертв Голодомору-Геноциду,
1932-33 рр


Рукопис-щоденник Теодори Вербицької та картини її доньки Надії, яка закінчила студії мистецтва в Німеччині, опинилися на “estate sale” у Флориді. Mimi Shaw та Kelly Bowen, які закупили всі картини і щоденник, подбали, щоб все було перекладено на англійську мову. В результаті вийшла книжка “Two Regimes. A Mother’s Memoir of Wartime Survival”, ілюстрована картинами Надії Вербицької. Книжка та фільм, базований на ній, опрацьовані для вжитку у середній школі на лекції “human rights”. У фільмі використана «Мелодія» Мирослава Скорика.

В неділю, 21-ого листопада, в українських церквах в Норт Порті буде відслужена панахида за жертв Голодомору, а потім в Осередку ім.св. Андрія буде висвітлений короткий фільм.

Залучені фото Клари Шпічки

ГОЛОДОМОР – підсумок заходів з вшанування пам’яті

Мирослав Маринович завершив успішний книжковий тур по США

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers