rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Податки на доходи від інвестицій у США Які податки на прибутки від інвестицій мають сплачувати індивідуали?
Податки – кровеносні судини, які доставляють кошти до бюджетів на всіх рівнях управління державою. Система оподаткування США охоплює три рівні управління: федеральний, штатний та місцевий. На кожному з них є відповідні нормативно – правові акти та інструкції в галузі оподаткування, в яких встановлено форми звітності, ставки та умови їх застосування, а також визначено розміри та порядок надання різних пільг.

Інвестування для індивідуалів – single, married, head of household, qualifying widow(er) є важливим інструментом збереження накопичених коштів з урахуванням інфляції та забезпечення приросту заощаджень.

У цій статті ми розглянемо загальний порядок оподаткування доходів на інвестиції індивідуалів, визначений федеральним податковим законодавством та інструкціями IRS.

Насамперед, перерахуємо основні види інвестицій, які роблять індивідуали (фізичні особи):

- Вкладення коштів у банк. Дохід як інтерес.

- Купівля бондів (облігацій): федеральних, штату, місцевих. Дохід як інтерес від 2% до 8%.

– Вкладення у довірчі фонди (mutual funds). Доходи можна отримати у вигляді: інтересу, дивідендів, прибутку.

Особливо зазначимо, що у цьому вигляді інвестування нічого гарантовано. Оскільки фонди вкладають ваші гроші на біржі. Ви можете заробити: 20% - 35% і навіть більше на вкладений в акції капітал, коли біржові індекси піднімаються та багато втратити, якщо на біржі спад.

Ще більш ризикованим способом інвестування - є самостійна купівля на біржі акцій окремих компаній. Ступінь ризику значно підвищується, якщо ви не маєте методики аналізу фінансових показників компаній, акції яких купуєте. Фахівець з інвестицій – Олександр Едлер пише: «Біржа схожа на океан, де припливи і відливи накочують і відкочують незалежно від ваших бажань. Біржа не розповідає про ваше існування. Впливати на неї не у вашій владі. У вашій владі лише власні дії. Біржову гру слід вести за чітко складеною методикою».

- Вкладення у всі види нерухомості. Дохід і втрати виявляються під час передачі її у оренду чи продажу.

– Вкладення у пенсійні плани. Податки сплачуються із сум, які ви вилучаєте зі свого пенсійного рахунку у звітному році.

– Придбання: картин, антикваріату, виробів із золота та інших дорогоцінних металів, криптовалюти… При продажі у власника можуть бути як доходи, так і збитки.

Отримати максимальний прибуток від будь-якого виду інвестування бажає кожен платник податків. А платити податки ніхто не любить. Виходячи з цього, природного протиріччя, розглянемо методи розрахунків та порядок сплати федеральних податків від прибутку, отриманого від зроблених платником податків інвестицій та правила списання, завданих втрат.

Насамперед звернемо увагу читачів на основні документи, з яких платник податків, IRS та штат дізнаються про доходи або збитки, в результаті здійснення операцій з інвестування. Всі вони одержують копії зазначених форм:

Form 1099-INT, 1099 - OID (original issue discount).

Form 1099-B – stocks, bonds…

Форма 1099-DIV - Ординарі dividends, Capital gain distributions, Nontaxable distributions, Investment expenses, foreign tax paid.

Form 1099-G - Taxable Grants.

Form 1099-R – Distributions from IRAs, Distributions from pensions, annuities…

Form-1099-S – Gross proceeds from real estate transactions, Buyer’s part of real estate tax.

Є й інші документи, що відображають доходи та збитки від інвестицій.

Для кожного виду доходу або втрат від інвестицій є рядки (line) в основній формі звіту 1040 U.S. Individual Income Tax Return, додатках (Schedule: 1,2 ,3, A, D, E…) та додаткові форми, зазначені в інструкціях.

Наприклад: у Form 1040 line: 2a Tax-exempt interest, 2b Taxable interest, 3a Qualified dividends, 3b Ordinary dividends, 4a IRA distributions, 4d Taxable amount, 5a pensions and annuities, 5b Taxable amount, ...

Розглянемо найзагальніші вимоги, які інвестори – індивідуали повинні враховувати під час складання федерального звіту протягом року.

– Податкову ставку (tax rate) на прибуток, від довгострокових інвестицій – понад 12 місяців (long term capital gain) знижено на – 8% (з 28% до 20%).

– Податкова ставка на доходи від короткострокових інвестицій (до одного року) залежить від загального доходу платника податків та його сімейного статусу.

– Якщо платник податків продав будинок, який є його основним житлом, в якому він прожив, не менше двох з останніх п’яти років, то самотні (single) домовласники, при складанні податкового звіту, можуть виключити з отриманого доходу суму до 250 тисяч доларів, а сімейна пара до 500 тисяч доларів. Таким чином можна отримати значну економію на податках.

– Крім того, позикові кошти, вкладені у придбання нерухомості, зменшують суму доходу оподатковуваного.

Наприклад, якщо ви використо­вуєте постатейні списання – Sche­dule A (Itemized Deduction), у яких вказується розмір інтересу, який ви сплачуєте під позикові кошти (Home mortgage interest), а також податки на нерухомість (personal property taxes), то ці суми вираховуються при розрахунку розміру доходу, що підлягає оподаткуванню.

– Доходи, отримані платником податків від погашення державних облігацій, випущених казначейством США та куплених у нього (на первинному ринку), не оподатковуються штатними та місцевими податками. Доходи, отримані від дострокового продажу цих облігацій, на так званому – вторинному ринку цінних паперів є оподатковуваними.

Придбання державних облігацій дає платнику податків такі вигоди:

– Не треба сплачувати штатний та місцевий податок на дохід.

– Строк сплати федерального податку настає лише у момент продажу чи погашення облігацій.

Муніципальні облігації, за надійністю вкладень, посідають друге місце після державних облігацій. Дохід цих облігації звільняється від сплати федеральних податків і від податків штату, де вони випущені. Тому їх купівля краща для платників податків із податковою ставкою – 28% і вище.

– На куплений у банку CD (Certificate of Deposit) гарантується повернення грошей через встановлений термін та певний відсоток доходу, на строк позики. Отриманий дохід підлягає оподаткуванню. Крім того, якщо ви вирішите вилучити гроші раніше встановленого в CD терміну, то банк вас оштрафує і ви втратите частину внесеної вами суми.

– Якщо у вашому інвестиційному портфелі значне місце займають – акції, то слід знати, що від операцій з акціями ви можете отримати два види доходу: дивіденди та прибуток від їхнього продажу, які є оподатковуваними. Податки сплачуються лише з реалізованого прибутку, тобто тільки після продажу акцій за ціною вищою, ніж ціна купівлі та отримання дивідендів. Пам’ятайте, що максимальна, дозволена до списання з оподатковуваного доходу, сума завданих збитків не може перевищувати 3 тисячі доларів на рік.

– Дивіденди зазвичай сплачуються американськими чи іноземними корпораціями. Ви повинні отримати від корпорації форму 1099-DIV чи Schedule K-1 від брокера. Вони надішлють Вам зазначені форми, якщо дохід у вигляді дивідендів перевищує – $10.

Податковий норматив на дивіденди складає: 0%, 15% або 20% залежно від вашого оподатковуваного доходу та сімейного статусу.

Якщо Ви неодружені, то податковий норматив для Вас складає 0% при доході від $0 to $40,400; 15% при доході $40,401 to $445,350; 20% - при $445,351 or more.
Для одружених 0% при доходах від $0 to $80,000; 15% - при $80,001 to $501,600; 20% -при $501,601 or more

– Якщо ви тримаєте частину своїх акцій in a regular brokerage account, то повинні платити Capital gains taxes, після того як продасте цю частину для отримання доходу.

При цьому є два типи Capital gains taxes:

– Short-term Capital gains taxes, коли ви продаєте майно протягом одного року. Податковий норматив визначається за таблицею, залежно від Taxable income and filing status.

– Long-term Capital gains taxes – податки на прибуток від продажу майна, яке знаходилося у вашому користуванні понад 12 місяців. У цьому випадку tax rates – 0, 15, 20%.

– Суттєвою частиною накопичень американців на забезпечену старість є їхнє заощадження у пенсійних фондах. Насамперед, це пенсійні плани 401(К) для бізнесів та 403(В) для державних та некомерційних організацій, а також навчальних закладів. За даними KPMG Peat Marwick фонду, лише 60% працюючих беруть участь у внесках у 401(К) план. І це, при тому, що 85% власників бізнесу роблять відповідні внески в пенсійні плани. Потрібно пам’ятати, що закон дозволяє вносити до цього плану не більше 15% від річного фонду зарплати.

– Поряд із пенсійними планами, які створюють власники компаній, які працюють, мають право відкривати – індивідуальні пенсійні плани Individual Retirement Account (IRA). Плани IRA бувають двох видів: традиційна IRA та IRA Roth. Вони обмежені сумою щорічного внеску та порядком оподаткування при вилученні сум із цих рахунків. Особливо зазначимо, що IRA Roth звільняє від податків кошти у період їх вилучення. Це пов’язано з тим, що податки з коштів, накопичені у цьому рахунку, було сплачено раніше, до надходження грошей з цього приводу.

– Якщо платник податків у звітному році робив внески до традиційної IRA, то за певних умов (наприклад, у 2020 році), він міг списати з доходу до 6 тисяч доларів (при віці до 50 років) та до 7 тисяч доларів (за віком старше 50) років). (See Pub. IRS № 590).

– Якщо ви берете гроші зі свого пенсійного фонду – до 59,5 років, то сплачуєте штраф – 10% у федеральну скарбницю та штату за чинним законодавством та встановленим нормативом.

– Освіта – одна з найкращих інвестицій для своїх дітей. The College America 529 education saving plan існує з 2004 року. Ви можете відкрити рахунок за будь-якого віку дитини, і сума внеску може бути невелика – наприклад, 250 доларів. Рахунок безподатковий, він дозволяє батькам поступово збирати кошти на освіту дітей у коледжах та університетах, що постійно дорожчає. Середня плата за навчання у приватному університеті від 30 тисяч до 50 тисяч доларів на рік. Проте, кошти, які ви накопичуєте на цьому рахунку не підлягають федеральному оподаткуванню, лише за умови, що ви використовуєте їх за призначенням – на освіту. Наприклад, ви відкрили 529 рахунок та поклали на нього 10 тисяч доларів. За 15 років сума зросла до 17 тисяч доларів. Якщо частину отриманого прибутку ви знімете та використовуєте не на цілі здобуття освіти, то сплачуватимете податки. При цьому треба пам’ятати, що в штатах можуть бути свої конкретні податкові положення та інструкції.

- Платники податків, які проводили в 2021 році операції купівлі-продажу криптовалюти (cryptocurrency), повинні знати, що IRS розглядає подібні операції, як продаж акцій (stock) і прирівнює її до майна (property). Для розрахунку податкових сум треба використовувати Schedule D and form 8949. Детальніше про це можна прочитати у статті, опублікованій в інтернет-газеті «Континент» – «Податки на криптовалюту в США».

Порядок оподаткування доходів від інвестицій у кожному штаті визначається чинним у ньому законодавством. Тому платник податків зобов’язаний уважно вивчати і виконувати інструкції та заповнювати форми, затверджені в конкретному штаті.

Зважаючи на складність проблеми: інвестиції – податки, рекомендую перед заповненням звіту, уважно вивчити публікації IRS №17, 550, 590, 970…, за необхідності, звернутися до фахівця з оподаткування. Завжди пам’ятайте ключове гасло інвесторів: “Паніка - це не стратегія для інвестування!”

Бажаю успіху!
Фото: Кontinentusa
Автор: Олександр Шабсіс
Джерело: https://kontinentusa.com/nalogi-na-dohody-ot-investicii-v-usa/
Переклад українською, “Час і Події”

З противника білих – в їхнього захисника

Як виглядає Build Back Better Act після «обрізання»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers