rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Платформа єднання і проєкт Батьківська Хата. Homestead. набирає оберти!
25-26 вересня 2021 року в Арт - простір «Дерево життя» - Аутлет Мануфактура вперше відбувся Етно-Фест, з відповідною назвою, «Єднання», присвячений 30-річчю незалежності України!

Платформа “Єднання” була ініційована вперше, саме коли діаспоряни поєдналися з представниками материкової України для створення проєкту «Батьківська Хата.Homestead». Наразі до платформи долучаються рівноправні партнери, які працюють разом на відбудову нашої державності.

 Фестиваль зібрав сотні гостей не тільки зі всієї України, а й інших країн. Відвідувачі  мали можливість придбати прикраси, аутентичні аксесуари, книги, посуд, колекційні наряди. У рамках фесту відбулися майстер-класи народних майстрів, показ як сучасного дизайнерського, так і автентичного українського вбрання, виступи хореографічних колективів, виступ фолькгурту «ЯсноКрасно».

Хедлайнером фесту став україно-американський проєкт «Батьківська Хата. Homestead», який покликаний донести до українців світу красу нашої культури та традицій, яскравий колорит українського села, особливості побуту, будови хат та ремесел наших прадідів. «Проєкту лише виповнився 1 рік, але за цей невеликий відрізок часу команда проєкту проробила чималу роботу. Ми відзняли 2 сезони, більш ніж 40 фотоепізодів, відбулося 6 виставок в 3-х країнах, а саме в Україні, Казахстані, та США» - розповідає авторка проєкту Оленка Браво.  «Останню експозицію в Україні можливо було спостерігати до 25 жовтня, до переходу Києва у червону зону карантину, на території артпростору в аутлет “Мануфактура”. Серед поважних гостей на відкритті виставки були Катерина Ющенко, колишня перша леді України, Леся Воронюк - засновниця Дня Вишиванки і головна партнерка проєкту, Володимир Щибря - кандидат історичних наук, директор Центру фольклору та етнографії Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка» - продовжує Світлана Задоровська, співорганізаторка і основна фотографиня проєкту.

Title  Title
  
Хочемо зазначити, що Артпростір “Дерево життя” є складовою виставки старожитностей «Дерево життя українського роду» музею української спадщини Віктора Ющенка, що стало символічно, бо центровою експозицією стала фото-картина з доньками пана Ющенка - Софією та Христиною. Відкривала виставку в Києві, Світлана Задоровська. «Маю за честь відкривати експозицію фоторобіт і представляти проєкт тут, в чудовій Артлокації «Дерево життя» при національній галереї Віктора Ющенка, щаслива представити вам і таку поважну гостю - пані Катерину Ющенко. Маю за честь бути основним фотографом і стати вже частиною команди чудових дівчат з діаспори - громадської організації Ukrainian San Antonio, які ініціювали такий потрібний культурно-освітній міжнародний проєкт! Авторкою та ініціаторкою проєкту стала Оленка Браво, яка записала для нас відеозвернення, де більш детально розповість про проєкт».

«Нагадаємо, що мета проєкту продемонструвати народне вбрання кінця 19 - початку 20 століття разом з архітектурою, побутом, ремеслами відповідної території - зазначає Оленка через телеміст Україна-США, - а також, наша мета залучити якомога більше дітей. Бо через ці фотоісторії наші діти весело, швидко, інтерактивно вивчають своє коріння, своє походження, історію».

Title Title 
  
Родзинку проєкту “Батьківська Хата” підтвердив пан Володимир Щибря під час презентації: «Дійсно коли ми обговорювали з пані Оленою різні етнопроєкти, які відбуваються чи відбувалися в Україні, зокрема ті, які стосуються народного вбрання і народної архітектури, що істинно раніше не було такого проєкту який це поєднував. Можливо, звичайно, були одиничні випадки, однак щоб велика кількість різних етнографічних регіонів були представлені і це все на фоні традиційної хати, традиційної церкви, народної архітектури саме з тих місцевостей звідки були зібрані ці строї, це було складним завданням. Я думаю, що нам це вдалося».

Пані Катерина Ющенко розповіла про свої враження: «Я була схвильована і рада, коли почула про цей міжнародний проєкт, що почався з Америки і робився в Україні. Тому, що це дуже важливо, що наші люди, коли вони йдуть, щоб вони продовжували бути послами за кордоном. Українська культура - сильна, давня, яка не будується за рік чи два, а ми маємо тисячі років своєї культури, ми маємо так багато чим пишатися, це є наша ДНК, але, на жаль, дуже часто ми це забуваємо. Я хочу, щоб цей проєкт продовжувався по всьому світу, щоб в Європі, в Африці, в арабських країнах, у Китаї бачили і раділи. Можливо в майбутньому і наш син прийме участь в цьому історичному проєкті» - посміхаючись додала пані Катерина.

Title Title 
  
Завершила презентацію пані Леся Воронюк: «Ми, як громадська організація «Всесвітній День Вишиванки», відразу відгукнулися і долучилися до проєкту, і плануємо на майбутнє підтримувати і організацію зйомок, і поліграфію, тому що таких проєктів не буває багато, кожен такий проєкт на ціну золота! Те, що цей проєкт красивий, - це тільки вершина айсбергу! А насправді глибинно він дуже важливий і фундаментальний за своїм значенням для суспільного простору сьогодні. Наше завдання сьогодні як громадського сектору (тому що це громадський проект), щоб незалежно від будь-якої державної політики, ми утримували ідентичну чітку українську ідею і стратегію, що ми українці в себе, вдома, на своїй землі і свого не віддаємо».

Під час фесту був представлений і партнерський проєкт «Від Лялі до Кралі», присвячений виготовленню традиційних, стилізованих дівочих та весільних вінків за тими технологіями, які використовували наші прабабусі 100 років тому. Фотопроєкт покликаний показати красу традиційних реплік, авторкою проєкту є Світлана Задоровська, мисткиня, київська фотохудожниця, член Національної спілки фотохудожників України, співорганізаторка платформи “Єднання”. Також, до участі у фестивалі долучилась член платформи «Єднання», народна майстриня народно-прикладного мистецтва України, багаторазова призерка і володарка гран-прі Олена Сухоцька.

Title  Title
  
Команда проєкту - Світлана Задоровська, Наталка Стурджілл, Олена Христюк, Альона Гарсія, Вікторія Ландблейд, Ольга Шульженко та Оленка Браво вдячні організаторам фесту: Бегун Соломії - блогерці-журналістці, бренд-амбасадорці замку Château de la Mothe Chandeniers (Франція) та Ользі Нестеровській - регіональному директору міжнародного конкурсу Global Kids, співорганізатору американського агентства ‘Al models Ukraine Kids’, за їх титанічну роботу. А також за запрошення до артпростору «Дерево Життя» в аутлет “Мануфактура” - Юліі Кушнір та Ярославі Данильчук.

Також хочемо зазначити, що проєкт дебютував у США в місті Сан-Антоніо, штат Техас, на святкуванні приуроченому до 30-ї річниці відновлення Незалежності України, влаштованому громадською організацією Ukrainian San Antonio.  А вже за місяць команда проєкту мала за честь отримати запрошення на подію присвячену святкуванню 30-річниці Незалежності України у Вашингтоні в нещодавно відкритому Українському домі. Також під час заходу було продемонстровані українські народні строї з приватних колекцій Наталки Стурджілл, Альони Гарсії та Оленки Браво. Святкування було влаштоване Посольством України в США, при підтримці U.S.-Ukraine Business Council (USUBC). Як зазначається в офіційному дописі, на події було більш ніж 400 осіб, серед них були присутні поважні гості як з України та США, а також інших країн, зокрема - надзвичайний і повноважний посол України в США Оксана Маркарова, конгресмен  Марсі Каптур, колишній посол США в Україні Білл Тейлор, та інші почесні гості.

Title Title 
  
Ми дуже вдячні за можливість представляти експозицію проєкту і нашу неприбуткову організацію Ukrainian San Antonio серед поважних гостей, дипломатичного корпусу, віртуозних українських дизайнерок, співаків, шеф-кухарів і багатьох інших талановитих, а головне - люблячих свою країну діячів! Для нас це є важливою підтримкою і відзнакою нашої роботи.

Вересень місяць видався дуже плідним на знакові події, як в Україні, так і США. Крокуємо далі.

Title  Title
  

УКУ провів перший фольк-бал «Перелаз» у США

«Обізнаність мешканців України про діаспору та ставлення до неї»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers