rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Стали відомі всі лауреати цьогорічної Нобелівської премії
В Швеції протягом 4-11 жовтня тривав Нобелівський тиждень. Першими традиційно оголосили лауреатів в галузі медицини та фізіології, а останнім - лауреата премії Шведського національного банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля.

У 2020 році розмір Нобелівської премій становив близько 1 мільйона доларів за кожну премію. У зв’язку з пандемією лауреати Нобелівської премії в цьому році знову будуть отримуватимуть нагороди в тих країнах, в яких проживають.


Медицина


Лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини 2021 року стали американський фізіолог Девід Джуліус і вірменсько-американський молекулярний біолог і невролог Ардем Патапутян «за відкриття рецепторів температури і дотику».

  Title
  
«Їхні відкриття розкрили один із секретів природи, пояснивши молекулярну основу для відчуття тепла, холоду та механічної сили, що є фундаментальним для нашої здатності відчувати, сприймати та взаємодіяти з внутрішнім та зовнішнім середовищем», - зазначається у повідомленні.

Девід Джуліус - професор Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. Патапутян працює в Інституті Скріппса у Ла-Хойя, штат Каліфорнія.

Джуліус у своєму відкритті використав капсаїцин - активний компонент червоного перцю, що викликає печіння, щоб ідентифікувати датчик у нервових закінченнях шкіри, який реагує на тепло. Патапутян же використовував чутливі до тиску клітини, щоб відкрити новий клас датчиків, які реагують на механічні подразники в шкірі та внутрішніх органах.

«Ці проривні відкриття поклали початок інтенсивній дослідницькій діяльності, яка призвела до швидкого розширення нашого розуміння того, як наша нервова система сприймає тепло, холод та механічні подразники. Лауреати виявили важливі ланки, яких бракувало, у нашому розумінні складної взаємодії наших почуттів з навколишнім середовищем», - йдеться у пресрелізі Нобелівського комітету.


Фізика


Лауреатами Нобелівської премії з фізики 2021 року стали Шюкуро Манабе та Клаус Гассельманн, а також Джоджіо Парізі.

«Королівська академія наук Швеції вирішила присудити Нобелівську премію з фізики 2021 р. Шюкуро Манабе, Клаусу Гассельманну та Джорджіо Паризі «за новаторський внесок у наше розуміння складних фізичних систем»», - йдеться твіттері премії.

Японсько-американському кліматологу Манабе та німецькому вченому Гассельманну вручили премію «за фізичне моделювання клімату Землі, кількісну оцінку мінливості та надійне прогнозування глобального потепління», а італійцю Паризі – «за відкриття взаємозв’язку безладу та флуктуацій у фізичних системах від атомного до планетарного масштабів».


Хімія


Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2021 року стали Бенджамін Ліст і Девід Макміллан «за розвиток асиметричного органокаталізу».

Ліст та Макміллан розробили новий інструмент для молекулярного конструювання – органокаталіз. Це дуже вплинуло на фармацевтичні дослідження, а також допомогло зробити хімію екологічнішою.

Дослідники довгий час вважали, що існує лише два види каталізаторів: метали та ферменти. Незалежно один від одного, цьогорічні лауреати Нобелівської премії з хімії розробили третій тип - асиметричний органокаталіз, який спирається на невеликі органічні молекули.

Чимало сфер науки і досліджень залежать від здатності хіміків створювати молекули, здатні утворювати еластичні й міцні матеріали, накопичувати енергію або сповільнювати прогресування захворювань. Ця робота вимагає присутності каталізаторів - речовин, які контролюють і прискорюють проходження реакцій, не стаючи при цьому частиною кінцевого продукту. Наприклад, каталізатори в автомобілях перетворюють токсичні речовини у вихлопних газах на нешкідливі молекули.

«Ця концепція каталізу проста і геніальна, і факт в тому, що багато людей задавалися питанням, чому ми не думали про це раніше», — сказав Йоган Аквіст, голова Нобелівського комітету з хімії.


Література


Title  
  
Лауреатом Нобелівської премії з літератури 2021 року став письменник Абдулразак Гурна «за його безкомпромісний та співчутливий погляд на наслідки колоніалізму та долю біженця у прірві між культурами та континентами».

Зазначається, що його романи відступають від стереотипних описів і відкривають погляд на культурно різноманітну Східну Африку, яка незнайома багатьом людям з інших частинах світу.

Четвертий роман Гурни під назвою «Рай» (1994) став його проривом як письменника. Він вирішив написати цей роман після дослідницької поїздки у Східну Африку в 1990 році. У книзі йдеться про повноліття та сумну історію кохання, в якій стикаються різні світи та системи вірувань. Загалом Гурна опублікував десять романів та ряд невеликих історій.

Абдулразак Гурна народився в 1948 році та виріс на острові Занзібар, наприкінці 1960-х років прибув до Англії як біженець. До недавнього виходу на пенсію він був професором англійської та постколоніальної літератури в Кентському університеті у Кентербері.


Економіка


  Title
  
Лауреатами Нобелівської премії з економіки 2021 року стали Девід Кард, Джошуа Д. Анґріст та Гвідо В. Імбенс.

Девід Кард удостоєний премії за «емпіричний внесок в економіку праці», а Ангріст і Імбенс — «за методологічний внесок в аналіз причинно-наслідкових зв’язків».

«Лауреати цього року — Девід Кард, Джошуа Ангріст і Гвідо Імбенс — надали нам нові погляди на ринок праці і показали, які висновки про причину і наслідок можуть бути зроблені з природних експериментів. Їх підхід поширився на інші області і здійснив революцію в емпіричних дослідженнях», — йдеться на сайті Нобелівської премії.

«Багато важливих питань зі сфери соціальних наук пов’язані з причинно-наслідковими зв’язками. Наприклад, як імміграція впливає на рівень зарплат і зайнятість або як більш тривале навчання впливає на дохід людини в майбутньому. На ці питання складно відповісти, бо невідомо, що б сталося, якби імміграції було менше або якби та чи інша людина не продовжила навчання. Однак лауреати цього року показали, що на ці та подібні питання можна відповісти за допомогою природних експериментів. Ключовим моментом є використання ситуацій, в яких випадкові події або зміни політики призводять до того, що до груп людей відносяться по-різному, що нагадує клінічні випробування в медицині», — пояснили в Шведській королівській академії наук.


Премія миру


Лауреатами Нобелівської премії миру 2021 року стали філіппінсько-американська журналістка Марія Ресса та російський журналіст, головний редактор «Новой газеты» Дмитро Муратов.

Title  
  
«Норвезький Нобелівський комітет прийняв рішення вручити Нобелівську премію миру 2021 року Марії Ресси та Дмитру Муратову за їхні зусилля щодо захисту свободи вираження поглядів, що є передумовою демократії та міцного миру», - йдеться у заяві.

Церемонія вручення Премії миру, яка традиційно відбувається у столиці Норвегії Осло, відбудеться в скороченому варіанті, і традиційний бенкет також буде скасовано.

Варто додати, що Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Торік вона становила 10 млн шведських крон (близько $ 1,1 млн).

Джерело: Український Тиждень
(https://tyzhden.ua/World/253316 )

Потепління планети – Брехня

Як мозок зберігає відчуття «Я»?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers