rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Відзначення 30-ї річниці відновлення Незалежності України в Українському Інституті Модерного Мистецтва, Чикаго
Український інститут модерного мистецтва (УІММ) приєднався до українців у всьому світі, щоб відзначити 30-ту річницю відновлення Незалежності України - дуже важливий день не тільки для українців, а й для всіх, хто цінує свободу, демократію, та людську гідність.

Український інститут модерного мистецтва відзначив це велике свято державності двома заходами, а саме -  концертом молодих талановитих музикантів та  презентацією поштових марок філателіста Андрія Олексюка.

Перший  захід - концерт нагороджених молодих музикантів української діаспори Чикаго.

  Title
 Філателіст Андрій Олексюк
За цих останніх 30 років історії України у свідомості українців відбулися величезні зміни.  Ще у 1990-му році, люди створили живий ланцюг із заходу до сходу, щоб продемонструвати соборність України на її шляху до незалежності.  А в 1991-му році,  вітер патріотизму та гідності підняв аж до самих хмар синьо-жовтий прапор незалежності та об’єднав наш народ, українським славнем в Україні та за кордоном.  

Сьогодні Україна знаходиться в центрі політичних подій світу, а увага до країни  постійно зростає. В цьому процесі культура та молоде покоління відіграють важливу роль.  Український інститут модерного мистецтва в Чикаго вже 50 років прославляє українську культуру на високому рівні, щоб підтвердити наші культурні сучасні скарби та міцну українську позицію у світовій культурі.  

Музика завжди була невід’ємним чинником культури та української ідентичності.   Україна завжди була колискою славних, визнаних у мистецькому світі композиторів, таких як  Ведель, Бортнянський, Березовський, Лисенко, Леонтович, Скорик, Станкoвич, Карабиць, Сільвестров та Вірко Балей в Америці. 

А хто у світі не знає нашого «Щедрика», знаної пісні під назвою: «Carol of the Bells». «Щедрика» перший раз в Америці заспівав Хор Кошиця 100 років тому в Carnegie Hall, і від того часу наш «Щедрик» став найпопулярнішою Різдвяною піснею в Америці та по всьому світі.  А сьогодні, українка, диригент Оксана Линів стала першим представником української нації і першою жінкою, яка диригувала оркестром на відкритті славного Фестивалю Ваґнера у Байройті. 

Наскільки культура є основою ціннісних фундаментів народу і держави, так молоде покоління є її запорукою на майбутнє.

Український інститут модерного мистецтва  відзначив це велике свято державності музичним подарунком від талановитих музикантів - молоденьких українців - Віри Бойчук, Євангелини Бут,  Ярослава Гнезділова, Назара Карабіновича, братів Назара та Мирослава Михайленків, 12-ти річної Юлії Перехожук та Ольги Яловенко. Для інституту було важливим і символічним представити цих молодих людей, які надихають своїм талантом, приносять признання і любов до української музики тут, в діаспорі, і тим самим розвивають культурну дипломатію, яка є одним із найефективніших засобів підвищення позитивної репутації нації.Вони є символом нового покоління об’єднаної Української держави та нашого народу.

Вони народжені в  Херсоні, Києві, Дніпрі, в Івано-Франківщині та в Чикаго.  Вони народилися вже після проголошення незалежності, а тому надихають творчим духом вільної незалежної України. Вони отримали різні міжнародні нагороди і так прославляють українських композиторів та свою державу.    На концерті прозвучала музика відомих українських композиторів, зокрема Лисенка, Соневицького, Скорика, Давидовського, Стецюна та інших.

Title  Title
Музиканти (зліва) Віра Бойчук, Євангелина Бут,
Ярослав Гнезділов, Назар Карабінович,
Назар Михайленко, Мирослав Михайленко,
Юлія Перехожук, Оля Яловенко
 Український Інститут Модерного Мистецтва


Концерт неповторних мелодій, які наповнять радістю і гордістю кожне українське серце, можна прослухати на веб-сторінці Українського інституту модерного мистецтва:  uima-chicago.org. 

Щира подяка  п. Олі Карабінович за її допомогу в проведенні цього концерту,  також щира подяка Тарасу Небесному за зйомку та монтаж відео.

Другим заходом в УІММ, присвяченим 30-й річниці відновлення Незалежності України, була презентація поштових марок.

Title  Title
Марка Кримське ханство та розквіт Османської імперіїМарка Радянський Союз, Україна та Голодомор:
1920-ті, 1930-ті роки


Медіаспеціаліст, художник, педагог та філателіст Андрій Олексюк представив унікальну перспективу України через філателію, або збирання марок. У своїй презентації він простежив історію України, охопивши історичні відтинки від її давніх коренів часів Київської Русі, утворення козацької Гетьманщини, період незалежності 1918 року та сучасний період незалежності України з 1991 року і до сьогоднішніх днів.

Мотивацією інтересу  пана Андрія до філателії  був його батько, а також потреба глибшого пізнання української спадщини.  «Історії моїх батьків лише натякали на складність історичних фактів, - згадує він, - і тому я шукав відповідей в марках. Марки розкривають історію країни, її ідеали, культуру, політику, патріотизм ».

На даний момент Андрій Олексюк є секретарем Чиказького філателістичного товариства та Іллінойського товариства поштової історії. Переконавшись у потенціалі філателії у навчанні, Олексюк заснував Stamp for Kids, зібравши та розповсюдивши понад мільйон марок дітям.

Запрошуємо вас дізнатися більше про UIMA та його програми, відвідавши вищезгадану веб-сторінку.

З архіву Українського Національного Музею в Чикаго

Прийняття в Генеральному Консульстві України в Чикаго

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers