rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ «Шокова терапія» Фрідмана
Більшість українців не розуміють, що і чому насправді відбувається, а, тим паче, не усвідомлюють всієї системності архітектури, так би мовити, теперішньої ситуації. Це пов’язано з багатьма речами, найперше із відсутністю української Еліти. Адже зараз ми маємо при владі антиеліту. Політики та активні патріоти, навіть ті, що є щирими та справжніми, переважно працюють «сегментно» - за напрямками: ось тобі викрадення Землі, мова, тарифи, ФОПи, політв’язні і т.д. Розділяй і володарюй. Наслідки теперішньої зеленої чуми ми відхаркуватимемо ймовірно кров’ю ще дуже довго.

Ніколо Макіавеллі колись казав, що людей-підданих потрібно або любити, або знищувати, адже за мале зло людина зможе помститись, а за велике – ні. Окрім цього, він також казав, що завдавати шкоди потрібно раптово та відразу всю, щоб люди не встигали оговтатись. В п’єсі Шварца та однойменному фільмі «Вбити Дракона» є фраза: «Справжня війна завжди починається раптом» («Настоящая война всегда начинается вдруг»).

Ці ідеї Макіавеллі розвинув економіст Чиказької школи Мілтон Фрідман у своїй концепції «шокової терапії». Що ж таке «шокова терапія»? Це комплекс заходів, які «світові економісти», так би мовити, «призначали» в якості ‘’лікування’’ країнам, що перебували у кризовому стані. Тут варто додати, що досить часто можна легко відслідкувати зв’язок між тими людьми, які заводили країни в кризовий стан та тими «лікарями», що прописували «шокову терапію».

Детально ці механізми є описаними в книзі Наомі Кляйн «Доктрина Шоку», про яку я дізнався з допису академіка Сергія Медведя. Фактично, книга розкриває, як кризові ситуації в різних країнах світу були використані для побудови антидемократичних корпоративних економік – економік держав, у яких основна частина національного багатства в ході «розпродажу» опинялась в руках транснаціональних структур. Зокрема, в книжці викрито міф про «чилійське економічне диво» періоду правління А. Піночета, проаналізовано наслідки «шокової терапії» у Польщі, приватизації в Росії. Українська «прихватизація» та народження олігархату Кучмою, до речі, відбувалось за тим же «московським» сценарієм. Кучма чітко знав, яких наслідків очікувати: він свідомо став «батьком українського олігархату», серед якого, до речі, «чомусь» відсутні етнічні українці. Випадковість чи закономірність, як думаєте?

Title  
  
Наомі Кляйн проводить паралель між введенням людини в стан шоку за допомогою тортур і «шоковою терапією», яку учні Фрідмана «призначають» економікам, що розвиваються.

Саме «шокова терапія» Фрідмана, в Україні, стала основною теорією розвитку. Тому при сьогоднішній владі «зеленої чуми» запущено тотальний розпродаж України. Українська земля і надра - останній запобіжник, який ще стримував руйнацію України, за допомогою зрадників у вишиванках – знято. Кінцевим наслідком цього розпродажу, на думку ворогів, повинен стати перехід Національного Багатства всього Українського Народу до рук ворогів України – транснаціональних корпорацій, московської агентури та «українських» олігархів. А наслідком цього стане крах України. Так хочуть вороги-браконьєри.

Фрідман стверджував, що на це потрібно «від шести до дев’яти місяців, коли можна домогтися основних змін…», у той час поки люди перебувають у розгубленості. Тобто не розуміють, що відбувається. Тут варто додати, що основна частина людей мислить виключно відповідно до системи моралі у своїй власній голові, тож навіть приблизно не може усвідомити, наскільки цинічно можуть себе поводити браконьєри, наскільки багато зла вони готові нести в цей світ, не жаліючи при цьому нікого і нічого. Нічого святого.

Порада Макіавеллі наносити шкоду «раптово: всю і відразу» є найголовнішим і незмінним пунктом з усієї стратегічної спадщини Фрідмана. А виконавці уже призначені на головні ключові посади у державі.

Протягом останніх десятиліть Фрідман і його впливові послідовники відточували саме таку стратегію: дочекатися глибокої кризи (або ж її створити), потім розпродати частини держави своїм «хазяям», і поки громадяни ще не оговталися від пережитого шоку, швидко закріпити ці «реформи».

А якщо ще сюди додати війну на Донбасі, «поганого і хорошого поліцейського» - Байдена і Путіна, які нещодавно зустрічалися, та інше, то у нас все створене для того, щоб наляканий народ без спротиву віддав усе, в тому числі, свою незалежність.

Ви ж погляньте зараз: продаж сільськогосподарської землі, продаж усіх стратегічних об’єктів, а щоб не було часу захищати державне, неминуче піднімають тарифи, ціни на газ, щоб кожен лише думав про власне виживання. І тут же «амністія капіталів», якою ті злодюги залазять в кишені до звичайних громадян. А карантин - як вони його при цьому використовують?! Вбивають малий та середній бізнес, а паралельно дерибанять «ковідний фонд» в ручному режимі, адже це ж так зручно. Та ще й повністю відсутнє регламентування в законі України «Про державний бюджет» на відповідний рік. Казка для корупціонерів.

З іншого боку - українців переповнюють страхами, котрі будуть тільки постійно збільшувати та розкручувати. Щоб унеможливити жорсткий системний супротив. Щоб відбити бажання об’єднуватися та виступати проти. Все буде робитися, щоб людина думала лише про свої борги, у які її зажене ця олігархічна система, навіть тих українців, котрих ще зараз можна назвати заможними. Це ціль «шокової терапії».

Останню тезу особливо важливо донести до тих «хитрозроблених» пайовиків, котрі думають, що зараз продадуть свою власність - землю, яку їм «на шару» дав Кучма - і як заживуть. А Кучма розпаював колгоспи якраз для того, щоб  народ, що не обробляє землю, отримав її у власність і кричав, що хоче продати. Це ж моя «законна власність», хочу продати, а далі - хоч трава не рости. Так от – ті 500, 1000 чи 1500 доларів з гектару, що їм вже дають злодюги, ті самі злодюги у людей же і заберуть – через тарифи, ліки, борги і т.д.

Наомі Кляйн у своїй книзі «Доктрина шоку» пише: «…справа в тому, що економічна модель Фрідмана може лише частково застосовуватися в умовах демократії, але для її справжньої реалізації необхідний авторитаризм. Щоб проводити шокову терапію в економіці суспільству необхідно пережити важку травму, яка або призупиняє функціонування демократії, або повністю її блокує…». Саме тому зараз «недопрезидент» Зеленський скочується в бік диктатури, фактично знехтувавши верховенством права та передбаченими процедурами – от вам і санкції РНБО проти своїх громадян, без відкриття кримінальних справ. Але популізм цих кроків працює ширмою для реалізації «шокової терапії» - розпродажу України. Сюди «лягає» і знищення самостійності судової влади, і напади на Конституційний Суд - через загрозу скасування «рихворми» розпродажу землі та надр.

Якщо дивитися крізь призму цієї доктрини, то останні роки не схожі на інші. Найбільш кричущі порушення прав людини у цей період, які представляються садизмом антидемократичних режимів, були на ділі або вчинені зі свідомою метою залякати суспільство, або активно використовувалися, щоб підготувати ґрунт для проведення радикальних «реформ» на користь вільного ринку.

І знову повернемося до «Доктрини шоку». «...Три вимоги, які є торговою маркою цієї політики: приватизація, скасування державного контролю і різке зниження витрат у соціальній сфері, - зазвичай вкрай негативно сприймаються населенням... Тому ця ідеологічна програма, здійснюється за допомогою найгірших засобів примусу з усіх можливих: на тлі військової окупації, після вторгнення в чужу країну, або відразу ж після природного лиха…».

Тобто, як бачите, якщо народ не погоджується на такі реформи, то мають виникати якісь війни, пандемії та інше, щоб відволікати увагу і постійно тримати людей у напрузі і страху.

Не все у нас так просто, як здається. Тому, щоб із цим боротися, маємо володіти більшими знаннями. Проти українців працюють потужні ворожі системи впливу. Працюють глибоко, продумано, організовано, маючи підкріплення від ворожих ЗМІ та продажного політичного керівництва країни. Котре, власне, й було зроблено «керівництвом» для виконання вище написаних завдань.

Електронна версія книги «Доктрина Шоку» доступна за посиланням: http://loveread.ec/contents.php?id=44372

Хто ознайомлений - той озброєний. Хоча б частково. Насправді, зараз в рамках всієї планети відбувається глобальний Перехід. І для того, щоб морально-здоровим природовідповідним людям вижити в споживацьких умовах, які створюють браконьєри, потрібно розуміти, як працюють ворожі системи. Це є необхідним, але не є достатнім. Достатнім може стати створення системної самоорганізованої протидії. Тільки Самоорганізація є нашим ключовим козирем, якого бояться навіть транснаціональні браконьєри світового рівня, не кажучи про «дрібноту» у вигляді «українських» олігархів.

Тернистий шлях добросусідства

Світоглядні травми українців

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers