rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Ліки від діабету здатні допомогти в лікуванні хвороби Альцгеймера
Препарат уповільнює перебіг хвороби

Вчені з Університету Йонсей в Південній Кореї заявили про те, що деякі препарати, які застосовуються при діабеті другого типу, можуть уповільнити хворобу Альцгеймера. Так, дослідники з’ясували, що існує зв’язок між прийомами препаратів і зниженням біомаркерів нейродегенеративного захворювання, повідомляє «Популярна механика».

У ході попередніх досліджень було встановлено, що у пацієнтів з цукровим діабетом другого типу спостерігаються більш високі темпи деменції. Крім того, дослідження, яке було опубліковано у Великій Британії на початку цього року, показало, що високий кров’яний тиск може бути причинно-наслідковим зв’язком між діабетом і деменцією. Разом з тим, що пов’язує ці два стани, досі неясно.

Вчені все частіше помічають незвично низькі показники нейродегенаративних захворювань в групах пацієнтів з діабетом, які приймають певні препарати проти цього захворювання. Так, у літніх пацієнтів, які приймають метформін, темпи зниження когнітивних функцій виявилися значно повільнішими, ніж у пацієнтів без діабету, які не приймають цей препарат.

У ході нового дослідження вчені вивчили особливий клас ліків проти діабету - інгібітори діпептиділпептидази 4 (DPP-4i), також відомі як гліптини. Використовуючи ретроспективні дані, дослідники порівняли результати сканування мозку і когнітивного тесту в групі з 70 пацієнтів з діабетом, які приймали DPP-4i, з групою з 71 пацієнта з діабетом, які не приймали ці ліки. Контрольною групою виступив 141 пацієнт без діабету. Середній вік учасників дослідження становив 76 років, у всіх зафіксували ранні ознаки хвороби Альцгеймера.

Вчені стежили за добровольцями протягом шести років, а потім виміряли їх когнітивні здібності за допомогою тесту MMSE. Виявилося, що у пацієнтів з діабетом, які приймають препарати DPP-4i, результати тесту в середньому рік у рік стають нижчими на 0,87 бала. Для порівняння, у пацієнтів з діабетом, які отримували препарати DPP-4i, щорічне зниження склало 1,65 пункту, а у пацієнтів без діабету - 1,48 пункту.

Раніше в США схвалили ліки для лікування хвороби Альцгеймера. У FDA заявили, що є «суттєві докази того, що Адухельм зменшує бета-амілоїдні бляшки в головному мозку» і що це «з достатньою ймовірністю може представляти важливі переваги для пацієнтів.

Музика посилює стійкість у час кризи

Грипу не вилікують, почервоніння очей не знімуть Лікар назвала п’ять найпоширеніших ситуацій, коли ми даремно приймаємо антибіотики

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers