rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Пам’ять \ Зеленський присвоїв звання Героя України двом загиблим у 2014 році захисникам
Звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно отримали Святослав Горбенко та Віктор Гурняк. Президент України Володимир Зеленський взяв участь у церемонії вшанування пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, яка відбулася біля будівлі Міністерства оборони у Києві, інформує Офіс Президента.

«Президент вручив державні нагороди за особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові», – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що званням Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно відзначений боєць Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Святослав Горбенко. Доброволець загинув 3 жовтня 2014 року під час оборони Донецького аеропорту. Рятуючи травмованого побратима, він був смертельно поранений осколком танкового снаряда. Нагороду отримали батьки Святослава Горбенка Сергій Олександрович та Лариса Вікторівна.

Також звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно присвоєне солдату Віктору Гурняку. Він загинув 19 жовтня 2014 року, коли під мінометним обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Луганської області. Нагороду отримали його батьки Петро Степанович та Марія Мирославівна.

  Title
  
29 серпня 2014 року почався вихід українських військ з Іловайська через так званий зелений коридор, наданий військовими Російської Федерації. Але російська сторона не дотрималася домовленостей і розпочала масований обстріл колон наших військ і техніки. Унаслідок цього у серпні 2014 року Україна втратила понад 300 воїнів, ще майже стільки потрапили в полон, понад 400 отримали поранення. Та навіть у меншості й без підкріплення наші захисники довели, що здатні зірвати плани ворога та зупинити його просування на рідній землі.

До пам’ятних заходів також долучилися рідні полеглих воїнів, представники Збройних Сил України, сектору безпеки й оборони, ветерани АТО/ООС, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та урядовці.

За ці сім років українські воїни ще не раз демонстрували надзвичайний героїзм і стійкість у захисті територіальної цілісності України. Прізвища 228 військовослужбовців ЗСУ та інших військ сектору безпеки й оборони, які загинули цього дня у 2014-2020 роках, було оголошено сьогодні на подвір’ї Міноборони. Після кожного озвученого прізвища воїни почесної варти здійснювали удар у Дзвін пам’яті та салютували з особистої зброї.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

В Україні 29 серпня вшановують пам’ять полеглих захисників незалежності та суверенітету нашої країни. Дату Дня пам’яті захисників України, загиблих у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, обрано невипадково – вона пов’язана із Іловайською трагедією 2014 року.

Щороку у День пам’яті захисників України оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання (о 10:00 ранку), на державних установах приспускають прапори.

У Генштабі ЗСУ нагадали про символіку Дня пам’яті – квітку соняшника. Саме полями соняшника проходили так звані гуманітарні коридори, які насправді  стали для захисників України «коридорами смерті».

Читайте також: США звернулись до Росії у День пам’яті захисників України

Title  Title
  


Нагадаємо, День пам’яті захисників України встановлений указом президента у серпні 2019, метою пам’ятної дати є увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, які віддали життя за Батьківщину, і нагадування про одну з найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедії.


Фото: Офіс Президента України
Джерело: Дзеркало Тижня
(https://zn.ua/ukr/UKRAINE/zelenskij-prisvojiv-zvannja-heroja-ukrajini-dvom-zahiblim-u-2014-rotsi-zakhisnikam-foto.html )

Помер Герой України Олександр Петраківський

Останній дзвінок сина і 70 засекречених томів Як розслідують загибель українських військових під Іловайськом

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers