rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Похилені флагштоки Зеленського як діагноз феодальній корупції
Гірше злочинця може бути тільки дурень з ініціативою. Ще гірше, коли в дурня гетьманська булава. Тоді від його хворобливих ініціатив страждають мільйони. От і «один з найвеличніших лідерів сучасності» вирішив вразити світ розмірами своїх флагштоків. Для цього він, звичайно, вивчив, що таке флагшток, а в якості закріплення матеріалу наказав встановити найбільші флагштоки в кожну область. Аби з космосу було видно інтелектуальний рівень верховного головнокомандувача країни, що перебуває в стані війни.

Дай президенту металевий флагшток у руки – він і бюджет розтринькає, і флагштоки зламає. Геніальність ідеї, помножена на надкороткі терміни реалізації, мінус відсотки відкатів, які хитрі місцеві феодали з-під носу стирили в криворізького Наполеона – ось проста формула падаючого флагштока в Херсоні, пізанського в Ужгороді та інших ексцесів, в які перетворилась чергова блискуча «ініціатив Президента». Тут, як казав Петро Бампер, краще б дітям мандаринів купили.


Найбільший прапор – в ОПУ


Зазвичай фараони та імператори починали будувати свої гробниці й мавзолеї ще за життя. На це витрачались шалені кошти державного бюджету. Та оскільки президент публічно заявив, шо він не лох, то за його задумом пірамідою має стати вся країна. Чи те, що від неї залишиться після мудрих реформ правителя з «кварталу».

У січні 2021 року Кирило Тимошенко доніс до голови кожної ОДА волю Президента – встановити до Дня Державного Прапора з нагоди 30-річчя незалежності України найбільший державний прапор у кожній області. Ви думали, це тільки у казках бувало, що придворні навипередки поспішали виконати найабсурдніший наказ царя? Та ні, в українських реаліях таке вже давно звично. А ще й коли це все відбувається бюджетним коштом.

І Зеленського мало хвилював факт, що найбільший флагшток України вже встановили в 2019 році у Києві за кошти меценатів. Його висота близько 90 метрів, вага – 32 тони. Коштувало це задоволення 47,5 мільйонів гривень і, як запевняв столичний начальник, то були «гроші меценатів». Та це ж зробив Кличко – а отже, доки не прийде на засідання РНБО, не рахується. Та й флагшток Кличка теж «доопрацювали» – демонтували старий і встановили новий тризуб з поворотним механізмом. Тепер цей флюгер-герб стане, дійсно, символом української політики.

У 2018 році в Дніпрі встановили 72-метровий прапор. Та Зеленському цього мало. На своїй історичній батьківщині, у Кривому Розі, він наказав встановити ще один прапор висотою теж 72 метри. Вартість робіт складає 8,1 млн грн. У Запоріжжі флагшток висотою 35 метрів було встановлено ще в 2011 році.

Title  
  
На виконання забаганки Зеленського загалом викинули понад 170 мільйонів гривень. Ці мільйони, які криворізький Хеопс вирішив витратити на флагштоки, просто забрали з бюджету. З грошей медицини, соціальної сфери чи ЖКХ. А головам ОДА яка різниця, звідки кошти пиляти…

Найбільше коштів витратили на флагшток у Харкові – 24,5 мільйони гривень. Звичайно, це буде найвищий в країні й у всій Європі флагшток висотою в 101 метр. Тут Зе! На цілий метр переплюнув фінляндське місто Гаміна, де встановлено стометровий флагшток. Навіщо – питання до психіатрів.

Другий за вартістю робіт стане прапор у… Броварах! На 72-метровий стяг витратили 20,7 мільйонів гривень. Виконання робіт Департамент регіонального розвитку Київської ОДА замовив ТОВ «Пан-Південьбуд». Окрім флагштока тут облаштували за ці гроші майданчики, доріжки, лавки, урни, освітлення та озеленення. Але є одне але. Фірмою «Пан-Південьбуд» володіє та керує Олександр Панкратьєв, який має реєстрацію в Ялті в окупованому Росією Криму. Від заснування в 2006 році до 2016 року й сама фірма була зареєстрована в Ялті. Нині вона вперше отримала державний підряд. Але такі нюанси Президента не цікавлять.


Зелені мільйони


У Краматорську прапор на 80-метровому флагштока з’явиться за 12 мільйонів гривень з обласного бюджету. Це дешевше, ніж у Броварах, але питання «навіщо?» все ж не полишає голову.

Усі роботи, пов’язані з облаштуванням найвищого флагштока на Тернопільщині, обійдуться майже в 5 мільйонів гривень. Самі тернополяни так і не зрозуміли, навіщо місту черговий флагшток. Щобільше, міська влада доручила виконати роботи благодійній організації «Благодійний фонд «Розвиток Тернопілля», яка з’явилась лише в квітні цього року. Її засновником, керівником і бенефіціаром є Роман Васильович Руснак, який є членом ради політичної партії «Солідарність правих сил». Однойменна партія у 2015 році балотувалася до міської ради, а сам політпроект пов’язували з міським головою Тернополя Сергієм Надалом. Тобто, 5 мільйонів «своїм» в Надала знайшлось, а от мільйон на порятунок Тернопільського ставка, про що вже понад рік просять у мера місцеві активісти і науковці – немає.

У Чернівцях стяготримач встановили на території парку «Жовтневий», що на вулиці Воробкевича. На цій території за 10,7 мільйонів гривень запланували не тільки встановити флагшток, але й облаштувати оглядовий майданчик. Ця земельна ділянка неодноразово ставала спірним питанням між дирекцією парку «Жовтневий», громадськими та спортивними організаціями міста. У різні роки тут хотіли побудувати атракціони, релігійну споруду, спортивний комплекс тощо. Тепер тут стоятиме спадок Зеленського.

У Львові дифірамби головнокомандувачу заспівав начальник Академії Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного генерал-лейтенант Павло Ткачук, за сумісництвом – депутат Львівської обласної ради від партії «Слуга народу»: «З ініціативи Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України Володимира Зеленського, за чіткого керівництва та злагодженості зусиль керівництва Львівської обласної державної адміністрації, насамперед її голови Максима Козицького та його першого заступника Андрія Годика, за участю багатьох небайдужих громадян сучасний монументальний комплекс набирає обрисів та зростає на очах». Так пафосно “спустити в каналізацію” 12 мільйонів можуть тільки львівські генерали.

Ці мільйони Управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації віддало ТОВ «Ріел Енерго». Сума при цьому росла як на дріжджах. Спочатку на флагшток у Львові планували витратити 6,7 млн грн. Але львівські чиновники швидко скумекали, шо сума якась не як для «не-лохів», тому закупівлю скасували й оголосили нову, де очікувана вартість зросла удвічі — до 13,7 млн грн. Таке подорожчання флагштока директор департаменту економічної політики облдержадміністрації Степан Куйбіда пояснив зростанням цін на метал. На остаточних торгах єдиним конкурентом «Ріел Енерго» було ТОВ «Авр-Буд». Компанія належить Віталію Сулимі − колишньому керівникові комунального підприємства «Дирекція з будівництва стадіону у Львові», створеного для підготовки до «Євро 2012». Обидві компанії подали на торги частину документів зі спільними дефектами друку чи сканування, що свідчить про підготовку довідок на одній техніці. Окрім того, в листі про повноваження щодо підпису документів фірма «Авр-Буд» помилково вказала ПІБ директора компанії «Ріел Енерго» Андрія Дишканта. Але це не завадило розпиляти бюджетні кошти. До речі, проект виготовлення ескізу флагштока вартістю 49 900 грн для Львівської ОДА розробила фірма «Швець та партнери». Власником контори є Данило Швець, син начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілії Онищенко-Швець.

Департамент будівництва Полтавської ОДА 22 червня уклав договір з київським ТОВ «Бізнес-Сервіс Груп» на реконструкцію скверу пам’яті Героїв України у Полтаві з влаштування 50-метрової щогли-флагштока. За понад 12 мільйонів гривень. Укладанню договору передувала розробка проекту реконструкції скверу вартістю 570 тисяч гривень, яку виконало полтавське ТОВ «Неоінжиніринг». Сам 50-метровий флагшток коштуватиме 1,85 млн грн. Решта суми піде на облаштування навколишньої території скверу — нову гранітну плитку, пандуси, сходи, парапети, освітлення та відеоспостереження.

У Миколаєві вирішили також не продешевити й замовили «флагшток з облаштуванням» за 13,5 мільйона гривень. Його висота — 72 метри. Спочатку міська рада виділила 5 мільйонів гривень на флагшток. А потім ще й Кабмін 5 мільйонів докинув. Та згодом ще «п’ятак» Миколаївська міськрада вирішила накинути ще раз. Взагалі, спочатку планувалося, що все буде «по-братськи» — 5 мільйонів гривень з обласного бюджету, 5 мільйонів з місцевого бюджету і ще 5 мільйонів з державного бюджету. Коротше, як би там не було, але прапоротримач встановили в парку «Юних героїв». А кошти міськбюджету зняли з ремонту тротуарів, дитячого майданчика та скверу «Дикий Сад»: 1,6 мільйона гривень – з капремонту дитячого майданчика по вулиці Крилова, 8/1, 12/1, 12/2, 12/4; 1,4 мільйона – з капремонту тротуару по вулиці Космонавтів від Електронної до Вінграновського; 2 мільйони – з капремонту скверу «Дикий Сад». Мер Миколаєва Олександр Сенкевич, який раніше неодноразово заявляв, що в бюджеті міста немає грошей на реконструкцію скверу «Юних героїв» і 72-метровий флагшток, після виділення коштів заявив, що сквер рано чи пізно все одно довелося б ремонтувати, оскільки там «застаріли лавочки і пішохідні зони».

У Івано-Франківську місцеве управління капітального будівництва уклало договір з ТОВ «МКБ Станіслав» на будівництво монументального знаку (флагштока) на території Історико-меморіального музею ім. Степана Бандери в Старому Угринові Калуського району за 3,5 мільйони гривень. Ну і як водиться, службові особи «МКБ Станіслав» фігурують у кримінальному провадженні щодо привласнення 55 тисяч гривень під час виконання капітального ремонту Брошнівської міської лікарні.

Черкаська ОДА навколо прапора Зеленського за 2,13 мільйона гривень зведе цілий комплекс «Географічний центр – серце України» на дорозі Н-16 Золотоноша – Сміла – Умань, на повороті на село Мар’янівка. Спочатку губернатор Олександр Скічко повідомляв, що «реалізують цей проєкт приватним коштом». Але згодом одумався й дістав гроші з бюджету.

Найшвидше, ще до будь-яких «зайвих бюрократичних процедур» почали зводити флагшток у Житомирі. Там на місці Леніна, навіть не підписавши тендерну угоду, підрядник розпочав ремонтні роботи. Бюджетні кошти засвоїла фірма з орбіти оточення мера Житомира. Загалом на прапор і сквер навколо передбачили 16,5 мільйона гривень, з яких – 8,5 млн дали з міського бюджету, решту – з обласного. На сам прапор пішло 6,6 мільйона гривень. Цікаво, що саме оголошення про відкриті торги з’явилося у публічній системі «Прозорро» через 4 дні після того, як  розпочали підготовчі роботи. У торгах взяли участь троє учасників: ТОВ «УК «Комфорт-Буд», ДП «Фаворит ОПТ» АТ «Фаворит» та ТОВ «Забудовник». Нашвидко «УК «Комфорт-Буд» на вимогу комітету встиг отримати два позитивних відгуки від Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА. В одному з них йшлося про високу якість будівництва амбулаторії у Брусилівському районі, яку підрядник ніяк не міг збудувати з 2018 року. І для завершення робіт до 6,74 млн грн департамент додатково без тендера підписав з підрядником угоду ще на 3 млн грн. ТОВ «УК «Комфорт-Буд» належить Галині Рачковській, яка є матір’ю Вірі Рачковській-Долгих, яка донедавна займала посаду радниці мера Житомира Сергія Сухомлина, а нещодавно стала керівницею управління по зв’язках з громадськістю Житомирської міської ради.

Один 50-ти метровий, а поряд – два нижчі прапори. Такий вигляд матиме флагшток у Рівному. Загалом на три однакові прапори витратили майже три мільйони гривень. Переможцем тендеру стало ТОВ «ВестІнвестГруп». У 2016 році місцеві журналісти продемонстрували зв’язок цього підприємства з місцевим забудовником і власником фірми «Фіалка» Юрієм Фалком. У 2019 році Антимонопольний комітет України викрив змову чотирьох рівненських фірм на двох тендерах, зокрема і «Фіалку», їх зобов’язали заплатити чималі штрафи та на 3 роки заборонили участь у тендерах. Та й досі триває розслідування змови щодо реконструкції стадіону «Авангард» у Рівному, де теж фігурує згадана фірма.

Title  
  



Кістки та падаючі прапори


Та Зеленський не був би собою, аби його ініціативи мали на меті лише банальну корупцію. Це було б навіть не цікаво. Все, до чого торкається рука чи навіть думка Гаранта досить скоро перетворюється або на трагедію, або на фарс. Така вже карма.

В Ужгороді за майже 6 мільйонів гривень запланували встановити флагшток на площі Богдана Хмельницького. Міська влада захотіла 30-метровий флагшток з верхньою системою повороту, підйомним механізмом, кріпленням, блоком управління, кабелем, фундаментною закладною, а також зі стелами, освітленням. Чому лише 30 метрів, а не понад півсотню, як у інших областях? Просто Державіарух заборонив встановлення флагштока понад 30 метрів, оскільки неподалік є аеропорт. А шукати інше місце – не для «не-лохів».

Та цей кількамільйонний ужгородський флагшток, щойно встановлений, одразу похилився. Ймовірно, конструкція була неправильно встановлена з самого початку. Але це мало хвилювало замовників і виконавців. Головне було встановити швидко й дорожче.

Та що там похилився. Вся країна сміялась з втілення ініціатив Зеленського не гірше, ніж з його «кварталівських» жартів. У центральному парку Херсону флагшток взагалі впав. І не просто на землю, а на Lexus, який належав Віталію Караваєву, заступнику директора Департаменту розвитку інфраструктури Херсонської ОДА, що відповідав за організацію роботи підрядників. При цьому в декларації Караваєва знищений Lexus не вказаний — там є лише Ford Mondeo 2003 року випуску.

Цікаво, що неподалік паданки в Херсоні розташований менший флагшток, але на честь 30-ї річниці незалежності України вирішили спорудити вищий. Проте й лежачий флагшток став чудовим пам’ятником херсонської корупції. На його будівництві відмили гроші, при цьому знехтували відповідним будівельними нормами. У ОДА швидко заговорили, що бюджетні кошти на установку цього непорозуміння імені Зеленського не виділялися — фінансування проекту в розмірі близько 8 мільйонів гривень здійснювалося за рахунок невідомих спонсорів.

Оскільки місцеві феодали не крали кошти щедрого президента, все ж і від таких ініціатив буває толк. У Коростені, на Житомирщині, риючи яму під флагшток будівельники знайшли кістки, які могли належати мамонту. Та ще й у досить доброму стані. Щоправда, така знахідка не стане радістю Зеленському – роботи із встановлення флагштока в міському парку Коростеня призупинили.

Дивні ці житомиряни. Он у Вінниці також під час будівництва флагштока знайшли кістки. Ціле море кісток. Це було кладовище 17-19 ст.ст.

Більш того, на тому місці, де встановлюють 50-метровий стяг імені Зеленського, знайшли й залишки часів трипільської культури. Годі й казати, будівельна техніка їздила та мурувала прямо по кістках людей. Для місцевої влади головне – вислужитись перед Банковою, а людські кістки – дрібниця.


Чим би не тішились, аби не гербами


Та не тільки прапором багата Україна. І не тільки в Зеленського виникають ідеї зробити щось найбільше. На полі в селі Велика Олександрівка Бориспільського району Київської області цьогоріч висіяли велетенський тризуб. Його площа 33851,4 кв м. Це стало національним рекордом України у категорії «Наука і Технології». Є чим пишатись.

А на Вінниччині також встановили національний рекорд України – на полі з гірчиці біля села Серединка висіяли величезний Тризуб на площі понад 60 гектарів. У святковий день на полі зібралися 140 жителів села. Вони вишикувалися у цифру 30.

З такими ініціативами годі дивуватись, як Зеленський став президентом.

А доки, мов голий король, Володимир Олександрович ходить із впевненістю, що робить все правильно. І дослуховується до тих радників, які щедро насипають йому доріжки лестощів, а за його спиною просто роблять бізнес, користуючись недолугістю Шостого. А тому будь-яка дурість з його вуст швидко стає стратегічним пріоритетом, на якому просто зроблять гроші ті, хто цю дурість втілюватиме. І попереду ще кілка років таких «великих ідей».

Автор: Антон Булгаков
Джерело: Насправді. Тудей
(https://naspravdi.today/uk/2021/08/22/pokhyleni-flahshtoky-zelenskoho-iak-diahnoz-feodalniy-koruptsii/ )

СБУ розсекретила диверсантів ГУР і не закриває кримінальну справу У «ДНР» їх звинувачують у ліквідації «Гіві», «Мотороли» і Захарченка – Бутусов

«Початок операції стосовно «вагнерівців» санкціонував міністр Таран, скасування не було, її просто зірвали», – Бутусов

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers