rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Наука

На Місяці з'явиться стільниковий зв'язок

Аерокосмічне агентство США (NASA) і Британський національний космічний центр (BNSC) планують розгорнути мережу супутникового зв'язку на Місяці.

Передбачається, що мережа зв'яже Землю й місячну станцію NASA, яку планують побудувати поблизу південного полюсу Місяця після 2020 року. З бази можна буде зробити дзвінок за допомогою стільникового телефону на Землю, а також здійснювати зв'язок усередині й поруч зі станцією. Розгортання мережі на Місяці передбачається розпочати в 2012 році.

Голосовий зв'язок і передачу даних будуть здійснюватися через телекомунікаційні супутники; у тому числі, у мережі буде задіяний орбітальний апарат MoonLіte. Швидкість передачі даних складе до 3 Кбіт/с по спадаючій й до 2 Кбіт/с по висхідній лінії зв'язку.

Як заявив директор з науки Британського національного космічного центру Девід Паркер (Davіd Parker) виданню Sіlіcon, прототип місячної мережі буде схожий на земні системи супутникового зв'язку 1980-90-х років, такі як Іnmarsat. Спочатку планується використовувати 1-2 супутники з радіопокриттям тільки району південного полюсу, надалі кількість супутників можуть збільшити.

Крім того, роботи й астронавти повинні провести дослідження за межами станції, і якщо це буде необхідно, встановлять додаткове телекомунікаційне обладнання для розширення мережі. В остаточному підсумку може бути здійснена "телефонізація" всього Місяця.

 

Секрет успіху Ейнштейна й Ньютона - в аутизмі

TitleБагато видатних діячів досягли своїх вершин, тому що страждали на аутизм. Такого висновку дійшов професор психіатрії в Дублінському коледжі Майкл Фітцджеральд. За його словами, від аутизму страждали Ісаак Ньютон, Альберт Ейнштейн, Джордж Орвелл і деякі інші видатні діячі.

"Психіатричні розлади можуть розвиватися в позитивному напрямку, - відзначив вчений на конференції в Лондоні. - Я схильний стверджувати, що гени аутизма й творчого потенціалу мають схожу природу".

Медики, що вивчили біографію великого італійського художника, дійшли висновку, що у Мікеланджело, ймовірно, був синдром Асперджера - легка форма аутизму, яка не впливає, приміром, на розвиток мови, але створює труднощі в соціальній взаємодії хворого.

Дослідження провели доктор Мухаммад Аршад із британської компанії Fіve Boroughs Partnershіp та професор Майкл Фітцджеральд з Дублінського коледжу. На їхню думку, художник був замкнутою, дивною людиною, зосередженою на власному індивідуальному світі. Він мав мало друзів.

 

Учені виявили величезну мережу темної матерії

TitleНайбільша структура загадкової темної матерії з коли-небудь знайдених була закартована міжнародною групою астрономів, що зазирнули глибоко у Всесвіт. Про це повідомляє AFP.

Вони виявили мережу речовини, яка розкинулася на 270 мільйонів світлових років, що в 2000 разів більше розміру Чумацького Шляху.

Ад'юнкт-професор канадського Університету Британської Колумбії Людовік Ван Ваєрбек (Ludovic Van Waerbeke) стверджує, що присутність космічної мережі темної речовини на таких великих просторах ніколи раніше не спостерігалася.

Вважається, що близько п'ятої частини Всесвіту складається з темної матерії, що представляє собою загадкові нитки, полотна й пучки.

 

Гітлер на дозвіллі малював кольоровими олівцями

TitleВільям Хаквааг, директор Музею війни на півночі Норвегії, стверджує, що є власником малюнків, зроблених Адольфом Гітлером у період Другої світової війни. Хаквааг розповідає, що ці малюнки за підписом "A.Hіtler" виявили при знятті шару олійної фарби з картини, купленої ним на аукціоні в Німеччині за 300 доларів.

На очищеному від фарби полотні кольоровими олівцями намальовані гноми з мультфільму Уолта Діснея "Білосніжка й сім гномів" і ескіз на тему Піноккіо - ще одного персонажа Діснея. Хаквааг провів експертизу, у результаті якої був встановлений час створення цих малюнків: 1940 рік.

Незалежні експерти поки що не підтвердили авторство цих малюнків. Нагадаємо, що в 1983 році німецький журнал Stern опублікував уривки із щоденників Гітлера, які потім виявилися фальшивкою.

Хаквааг заявив: "Я на всі 100% упевнений, що ці малюнки зроблені Гітлером. Якби вони були підробкою, нікому б не спало на думку приховувати їх під шаром олійної фарби, де їх ніхто й ніколи не знайде".

Директор музею стверджує, що підпис на малюнках повністю відповідає тому, який стоїть під іншими роботами Гітлера. Він також нагадує, що фюрер був великим шанувальником творчості Діснея, а мультфільм про Білосніжку вважав найвидатнішим твором кіномистецтва у світі. До речі, у своїй молодості Гітлер вчився на художника.

 

Найстародавніші картини маслом були знайдені в Афганістані

Найстародавніші з відомих картин маслом, датовані 650 роком н.е., були знайдені в печерах Долини Баміан в Афганістані командою японських, європейських і американських вчених. Про це повідомляє Discovery News.

Знахідка зберегла обриси масляної картини, що вважається характерним для західного мистецтва, яке виникло в Європі. Однак найдавніші європейські картини датовані 12 століттям н.е.

Відома завдяки півторатисячолітнім масивним статуям Будди Долина Баміан містить також кілька печер, розмальованих буддійськими малюнками. Ушкоджені зображення відновлюються й вивчаються Національним дослідницьким інститутом предметів культури в Токіо під егідою ЮНЕСКО.

 

Вчені виростили кольорову капусту різного забарвлення

TitleБританські фахівці з компанії Syngenta виростили кольорову капусту різного забарвлення. У порівнянні з білими бутонами звичайної кольорової капусти виведені рослини відрізняються бутонами жовтогарячого, фіолетового та зеленого кольорів.

При цьому смак нових сортів залишився колишнім. Дослідники підкреслюють, що кольорова капуста різного забарвлення - результат багаторічної селекції без використання технології генної інженерії. Незабаром незвичайну капусту можна буде побачити в магазинах, говорять фахівці.

 

"Стрибаючі" гени макак можуть позбавити людство Сніду

TitleВисокомобільні ділянки геному макаки-резус, відповідальні за стійкість цього виду до вірусу імунодефіциту людини, можуть стати основою для генної терапії цієї найтяжкої інфекції.

Британські вчені виділили у мавп варіант людського гену TRІМ5, відповідальний за стійкість до ретровірусів, до яких і належить ВІЛ. Але у макаки цей ген працює не один, а в комплексі з Cyclophіlіn, формуючи TRіMCyp ділянку ДНК. Мабуть, ця пара сформувалося саме завдяки мобільності Cyclophіlіn.

До речі, це не унікальний випадок у тваринному світі. Південноамериканські мавпи теж мають цей комплексний ген, що, як припускають вчені, сформувався паралельно з таким у їх далеких африканських родичів.

Зараз фахівці працюють над створенням "людської" версії гена, щоб вставити її в наш геном.

 

Зріст сучасних людей говорить про спосіб життя їхніх предків

Середній зріст людей у сучасних етнічних групах може показати, де жили їхні далекі предки і який спосіб життя вони вели. Про це повідомляє Discovery News.

Результати даного дослідження були опубліковані в журналі Current Anthropology. Аналіз середнього зросту людей у світі показав, що найвищі індивідууми характерні для хорватів і голландців.

Тваринники, що довгий час вели кочовий спосіб життя, також мають досить великий зріст. Ці групи включають африканські племена дінка, масаї, туркана й тутсі.

У процесі дослідження вчені зібрали дані про 32 етнографічні групи, беручи до уваги їхню екологію, щільність населення й розміри тіла дорослих жінок для кожної із груп.

 

Комп'ютери через 25 років будуть розміром із клітину

TitleЧерез 25 років у світі з'являться комп'ютери, розмір яких буде наближений до клітини людського організму. З таким прогнозом виступив відомий винахідник і футуролог Рей Курцвейл.

Він упевнений, що, опираючись на досвід останніх 50 років, можна з великою точністю передбачити темпи росту й характер змін комп'ютерних технологій.

"Сьогодні ви можете вживить комп'ютер розміром з горошину в головний мозок людини, якщо у неї хвороба Паркінсона й замінити ушкоджені біологічні нейрони", - говорить Курцвейл.

Найближчі 25 років комп'ютери зменшаться в порівнянні з існуючими в 100 тис. раз, а їхня продуктивність і можливості, навпаки, зростуть у мільярди разів.

Все це призведе до появи "пристроїв, розміром із клітину крові, які можна буде вводити в наше тіло, щоб підтримувати його здоровим, і в наш мозок, щоб розширювати наші інтелектуальні можливості", вважає вчений.

Медицина, на думку Курцвейла, одержить нове покоління інтелектуальних ліків на основі нанотехнологій, які будуть здатні лікувати масу захворювань.

Вчений вважає, що при прискоренні технологічного прогресу людина буде поступово втрачати позицію найрозумнішої та найбільш високопродуктивної істоти на Землі. Р.Курцвейл упевнений, що найближчі 100 років принесуть нам стільки ж відкриттів, скільки десять попередніх століть.

Рей Курцвейл - відомий фахівець із розробки інноваційних технологій, він винайшов апарат для читання, призначений для сліпих людей. Пристрій діє за принципом копіювальної машини: він сканує текст зі сторінки й зачитує його вголос.

Наука

Рентген чи Пулюй?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers