rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Холодний суп на обід – це коли ніби й наївся, й напився одночасно
І температурний баланс ним наведеш, і спрагу втамуєш. Часто у складі таких страв багато корисних приправ, як от куркума, і зелені, від яких дієтологи у захваті. Сирі помідори багаті лікопіном, який зменшує ризик інсульту, серцево-судинних захворювань і навіть знижує ризик виникнення раку шлунку, бурячок оздоровлює печінку та судини, своєю клітковиною виводить токсини з кишечника, має протизапальну, жовчогінну дію…

Одним словом – якщо ще не пробували пригостити чимось таким родину – саме час наважитися. Літо довге, спека – часто аномальна, тож мусимо урізноманітнювати меню прохолодним і апетитним.


Чи то литовський, чи білоруський

Перший рецепт – від відомої піарниці та політтехнологині Тетяни Мокріді, яка дуже любить куховарити і поратися на дачних грядках з овочами. Днями Тетяна поділилася на своїй сторінці у Фейсбуці родинним рецептом холодника – каже, це такий собі мікс кухонь світу й екопродукти, які родина сама й вирощує. «Одне з наших правил – сезонність. Зараз спека. Їсти не хочеться нічого або щось холодненьке. Ми – та родина, в якій на обід завжди є перша страва. Коли відмітка термометра сягає +40, то охолодитися можна холодником. Тим більш, що зараз на городах молоденькі бурячки, свіжі хрумкі огірочки і редис (підсіваю постійно)», – пише пані Тетяна.

Холодник готують усі наші близькі сусіди – білоруси, поляки, литовці. Рецепти дещо різняться, Тетяна Мокріді пропонує власний спосіб приготування.

Інгредієнти:

Буряк – 5 невеличких. Вода – 3 літри. Сметана – 400 гр. Кріп, молода зелена цибуля. Сіль за смаком. Лимон або лимонна кислота. Огірки – 5 середніх. Редис – 10 штук. йця – 5-6 штук.

Приготування:

1. Відварити буряк. Почистити, нарізати кубиками, відправити в каструлю. Можна використовувати консервований маринований буряк з супермаркетів, а краще зварити самостійно.
2. Закип’ятити воду. Остудити. Залити буряк.
3. Порізати дрібно кріп, зелену цибулю. Посолити суміш. Почавити макогоном. Відправити в каструлю.
4. Додати до води, буряку і зеленої суміші сметану. Перемішати. Додати за смаком сіль, сік лимона або 1/4 чайної ложки лимонної кислоти. Залишити каструлю на ніч у холодильнику.
5. Порізати огірки і редис кубиками. Відправити в каструлю.
6. Відварити яйця круто, розрізати навпіл або кубиками (як кому до вподоби). Додати до холодника.

«Подавати можна в льодяних тарілках або з кубиками льоду. В Польщі холодник популярний з раковими шийками. В білоруських ресторанах часто супутником холодника є гаряча молода картопля в окремій тарілці. Але ми любимо без картоплі», – ділиться господиня.


Те саме «гаспачо»

Title  
  
Цей іспанський холодний суп давно став улюбленцем багатьох шанувальників гостренького, пише у своєму кулінарному блозі шеф-кухар Оксана Вознюк зі Львова. «Існує безліч варіацій цього шедевру. Хтось робить його з жовтих помідорів та жовтого перцю, хтось додає креветки, комусь до вподоби додавати соєвий соус та міксувати з помідорами пілаті, хтось додає туди авокадо, я ж з вами поділюсь своїм рецептом, який підлаштувала під власні смаки та уподобання», – так презентує рецепт супчику відома кулінарка.

Отже, з розрахунку на 2 особи пані Оксана радить узяти:

Помідори червоні – 600 г. Перець болгарський – 60 г. Огірок – 60 г. Цибуля синя – 40 г. Стебло селери – 30 г. Оливки – 4 шт. Цукрова пудра – 20 г. Часник – 10 г. Сік лимону – 20 г. Сіль – 4 г. Перець чорний – до смаку. М›ята – 3 г. Соус табаско – кілька крапель. Базилік – 2 г. Оливкова олія – 20 г.

Частину інгредієнтів (окрім помідорів ) залишаємо для того, щоб нарізати дрібним кубиком і додати в загальну масу, а залишок перебиваємо блендером чи перетираємо через сито та подаємо з кубиками льоду й грінками. Смачного! Пити паралельно холодненький сидр чи сангрію ніхто не забороняє.

Відома українська дієтологиня Оксана Скиталінська особливо шанує гаспачо влітку і теж удосконалила рецепт. До класичних перцю, помідорів, часнику, лимону вона радить додавати половинку авокадо і четвертинку сирого бурячка, а подавати суп – зі сметанкою.


Свіженько й кисломолочно


Шеф-кухар Юрій Кондратюк з Луцька на сторінці рідного ресторану в соцмережах розказує і показує, як готувати холодненький суп на айрані. Нічого настоювати-заквашувати на ніч не треба – можна їсти одразу після приготування, що дуже приємно.

Спочатку готується легкий салат зі свіжих огірків, вареної картоплі, варених перепелиних яєць та редиски (всі інгредієнти – приблизно у рівних пропорціях). Суміш приправляється сіллю за смаком і чорним перцем, далі додаємо трохи сметани, «щоб зв’язало». Оце і все! Порція салату викладається у тарілку і заливається айраном, в якому вже плаває посічена зелень, – та й можна споживати.

Title  
  
Майже ніколи не обходиться обід без страви на айрані у турецьких родинах, коли спека відбиває апетит, головне – не калорії, а свіжість і легкість. Тому приготувати собі турецький швидкий обід до снаги кожному. Візьміть 450 мл айрану, покришіть у нього 2-3 огірочки, кілька зелених цибулинок, кілька гілочок зеленого кропчику – суп готовий до вживання! До нього часто подають картоплю фрі, м’ясо на грилі чи й просто їдять з хрумким хлібом, але то за бажанням. Поціновувачі здорового харчування рекомендують замість огірків додати в айран перебитої у блендері відвареної капусти броколі – теж смачно! І зелено.

Любити нарциса

Егоїсти і нарциси Коли потрібна психотерапія

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers