rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Любити нарциса
За п’ятнадцять років в психологічному консультуванні та дванадцять - в психотерапії я вислухала кілька сотень жіночих розповідей про нещасну любов. Згадуючи найтрагічніші любовні історії, пов’язані з відсутністю взаєморозуміння між партнерами, маніпулюванням і навіть психологічним садизмом, я розумію, що майже будь-яка з них призводить нас до теми нарцисизму.


Про що мова?


Модне нині слово «нарцисизм» введено в суспільну свідомість ще Фрейдом. Він, і сам, посилається на історію давньоримського поета Овідія, розказану 2000 років тому: юнак закохався у власне відображення у воді й загинув від туги за недосяжним «коханим». Слухаючи цю історію, можна подумати, нібито «нарцисизм» означає «дуже сильно любити себе». Іронія психіатрії в тому, що клінічна практика має на меті рівно протилежне.


«Родом з дитинства»


Заведено вважати, що у нарциса була депресивна, холодна або асоціальна матір, яка не приймала дитину, якою вона є. Безперервна критика і невдоволення батьків могли перемежовуватися парадоксально незаслуженою похвалою, що сформувало у дитини досить суперечливі уявлення про себе. За випадковий і незаслужений успіх його підносять до небес і призначають на півдня героєм року. За невдачу відштовхують або ігнорують, показуючи, що без удачі він - ніщо. Найважчий нарцисизм виникає в сім’ях, де дітей і зовсім ніколи не хвалять.

Позбавлення любові для дитини тим страшніше, що молодшою вона є. А маленькою дитиною позбавлення любові переживається, як внутрішня смерть. Такий малюк навчається пристосовуватися до холодних і суворих батьків, безперервно домагаючись успіхів, які можна було б їм принести як плату за любов. Якщо мама любить юних спортсменів, син ставитиме рекорди. Якщо бабуся обожнює зарубіжну літературу, онучок прочитає в оригіналі всього Гюго. А для тата-математика така дочка буде розв’язувати в шостому класі завдання, призначені для одинадцятого.
Ви запитаєте, що ж тут поганого? У самому феномені прагнення до досконалості - нічого. Без цього неможливі ні навчання, ні робота над помилками, ні мистецтво, ні науково-технічний прогрес, ні особистісний ріст. Ба більше: все найпрекрасніше в нашому світі створено нарцисами для нарцисів (а ми - користуємося). Проблема в іншому: пристосовуючись до сімейної потворності, дитина платить потворністю внутрішньою.


Життя нарциса -


... є вічний рух до поліпшення, адже програти для нього - значить щезнути. Іншими словами, нарцису завжди є, що робити та одночасно - завжди ніким бути. І оскільки почуття втрати самого себе дуже страшне, він безперервно шукає можливості самовдосконалення, пропускаючи власне життя як таке повз себе. Але це ще не найгірше.

Люди, яких ніхто по-справж­ньому не любив, не здатні ні приймати любов, ні віддавати її. Безумовно, дитинство нашого героя було трагічним і навіть мало не зруйнувало його. І, уявляючи його страждання, ви, напевно, відчуваєте біль і жаль, як і я. Однак нарцис зазвичай не залишається в боргу, якщо виживає. Він платить світу тим, що руйнує інших методами, яких навчили його батьки. Про це я і хочу розповісти докладніше.


«Принц та жебрак»


За словами голландського психотерапевта Харма Сіменса, всіх нарцисів можна умовно розділити на два типи. Назвемо їх “жебрак” та “принц”. Люди першого типу («жебраки») гостро переживають свою неунікальність і недосконалість. Їх болісна заздрість до чужих успіхів часом межує з депресією. Вони дуже вразливі та залежні від сторонньої думки і потребують безперервного схвалення, яке лише ненадовго послаблює тугу. Вони ніколи не бувають задоволені або щасливі, оскільки не володіють здатністю просто бути, насолоджуючись життям. Місце життя зайнято болісним обмірковуванням того, що у ньому йде не так. Як наслідок, вони дуже страждають від дефіциту близькості з іншими людьми, але страх, що з близької відстані їх викриють, побачивши «вади», завжди сильніше.

Нарциси другого типу, «принци», поводяться, як повна протилежність першому, і зазвичай вони виходять з тих дітей, чиїм мамам догодити було просто неможливо. Вони не усвідомлюють свого центрального переживання - болю неідеальності. В цьому випадку захисні механізми дуже міцні (адже вони допомагали дитині вижити!), тому зовні такі люди вкрай тверді й вузьколобі. Вони якраз впевнені, що ідеальні! Своє нескінченну зарозумілість вони приховують тим краще, що вище їх інтелект. Якщо ж ви (ненадовго) потрапили в коло довірених осіб, «принц» може по секрету зізнатися вам, що він і є найважливіша та найвеличніша людина у світі. На другому місці - ви, якщо вдостоєні честі знати секрет. Карикатурна зарозумілість служить захистом від заздрості («я все одно краще, ніж вони»), а самовпевненість - захистом від близькості («я все одно впораюся без них»). Звичайно, «принци» також стикаються з проблемами встановлення близьких відносин, але ніколи не визнають своєї ролі в них. Та й взагалі здається, що така дрібниця, як близькість, їх мало хвилює. Адже попереду - великі справи!

Що ж спільного у двох таких різних типів людей? Те, що ті й інші страшенно страждають від недосконалості, оскільки «бути краще» - і є єдиний відомий їм спосіб, за допомогою якого можна заслужити любов інших. Відрізняє перших від других лише те, наскільки усвідомлюється це страждання. Якщо в першому випадку воно оголене і болить, то в другому - декороване психологічними захистами до повного невпізнання. «Жебраки»-нарциси страждають гостріше, тому набагато частіше звертаються за психотерапевтичної допомогою. «Принци», навпаки, за допомогою не звертаються майже ніколи, а страждати змушують близьких. Але важливий фокус полягає в тому, що всередині кожного «принца» вкладено «жебрака» (і навпаки), і одного нам не зрозуміти без іншого. Тож розберімося, з чого ж зроблені Принци насправді.


Початок: порочне коло захоплення


Страшний секрет «принца» в тому, що він нескінченно сумнівається у власній цінності, і ваше захоплення - головна його їжа. Як тільки він помітить, що ви не впевнені у ньому, він негайно вас покине - заради пошуків тієї, яка буде дивитися на нього з придихом. Але якщо ви його все ж помітили, що буде далі?
Якийсь час все буде добре. Оскільки нарциси, як правило, розумні, ваш Принц швидко вивчить вас і буде проявляти ті свої сторони, які, подобаються вам найбільше. Він буде приносити вам улюблені квіти або правильні тістечка (залежить від того, що викликає найсильнішу реакцію). Якщо ви любите театр, він купить квиток якраз туди, куди ви мріяли потрапити. Якщо вам більше до душі прогулянки в парку, ненадовго він буде згоден і на це: просто гуляти. Він вивчить вашу мову. Він навчиться жартувати так, щоб вам було смішно і слухати так, щоб ви вірили, що він насправді зворушений розповіддю. Якийсь (дуже нетривалий) час ви будете щасливі.

Нарцис може виявитися найвинахідливішим коханцем, якого ви коли-небудь зустрічали, а може взагалі не виявитися ним. Залежить від того, яку область життя обрано для самоствердження. Впізнати нарциса в ліжку зазвичай легко: вам ніколи не вдасться з ним емоційно зустрітися. У ті миті, коли ви пристрасно ловите його погляд, четвірки з плюсом і п’ятірки з мінусом в його мозку стрімко калькулюються в оцінку за чверть. Йому щоразу не до вас: він міркує, наскільки він прекрасний коханець.

Як ми вже знаємо, що жахливе відчуття внутрішньої порожнечі нарцис вміє відсувати лише одним способом - отримуючи захоплення. Іронія в тому, що скільки б не було захоплення, його завжди бракує, адже порожнечу всередині неможливо закрити зовні. Як би ви не любили його і як би не захоплювалися, йому завжди буде все не те або всього мало, адже сам він в глибині душі не вірить, що чогось вартий. Він, як кінь Мюнхгаузена: п’є одним своїм кінцем, виливаючи з іншого. Одного разу ви, дивлячись йому в очі, скажете: «Ти прекрасний», а він, посміхаючись, відповість: «Ти теж нічого». І ви з гнітючою гостротою зрозумієте, що всі почуття у ваших стосунках - тільки ваші.


Продовження: заздрість і її «молодші сестри»


Запам’ятайте: нарциси нескінченно заздрісні, бо заздрість - логічне продовження невдоволення собою. І нарциси нескінченно заперечують, що вони заздрісні: інакше без того болісне невдоволення собою стане зовсім нестерпним. У нарцисичної заздрості є «молодші сестри» - інші особистісні риси, більш помітні у відносинах: невдячність, нездатність вибачатися і холодність. Подяка передбачає, що у когось є щось, у чому маю потребу, а це принизливо. Жаль і здатність вибачатися - також відсутні, оскільки в іншому разі довелося б визнати, що ваш Принц був у чомусь не правий. Холодність нарцисів пояснюється тим, що емоційна близькість передбачає знезброєння, довіру і стирання кордонів. А для нарциса це смерть, адже тоді він не зможе контролювати те, наскільки він прекрасний.


Що ж далі?


Оскільки нарцис не здатний до близькості, «любовні» відносини досить швидко починають втомлювати його. А оскільки визнати, що він не здатний до близькості, він не має снаги, легше призначити відповідальною вас. Тому, одного разу замість прекрасного Принца ви виявите поряд буркотливу істоту, ображену у вашій особі на весь світ. Якщо йому не важливо залишатися джентльменом, він раптом виразно сплюне в траву на узбіччі або «випадково» забуде про зустріч. Якщо імідж йому необхідний, він дуже чемно довідається, чи не ви нишком розбили його улюблену чашку, поки він був у душі. Коли ви, нервово сміючись, поцікавитеся, що ж сталося з найкращими у світі відносинами, у відповідь прозвучить щось на кшталт: «Тобі не йде гучний сміх». Сміх, зрозуміло, застрягне у вас в горлі, але як тільки ви повернетеся до звичного стану, з’ясується, що вам, скажімо, потрібно підкачати нижній прес, змінити оправу окулярів, прочитати підручник з логіки та поліпшити пам’ять, тому, що про оправу він говорить вам вдруге, а про логіку вп’яте ... та й взагалі, ви дізнаєтеся, що ви - не та жінка, яка йому потрібна тому, що його великі цілі не узгоджуються з вашими дрібними примхами.
Якщо ви все ще з ним, далі буде гірше. Як тільки ви накачаєте прес, виявиться, що ви недостатньо милі з його друзями. Коли ви почнете до вух посміхатися його друзям, виявиться, що краще б ви відклали посмішки до візиту до стоматолога. Коли ви зірветеся, прозвучить, що, судячи зі стилю вашої аргументації, підручник з логіки ви так і не прочитали. А коли, заплакавши, ви кинете в нього тарілкою, він внесе її в рахунок разом з улюбленою чашкою (яку в схожій ситуації розбила одна з ваших попередниць).


Кінець


Якщо ви не любите його, ви підете тепер. Але якби ви не любили його, стали б ви це читати? Бонус, який чекає вас в кінці марафону - ви, дійсно, станете кращою. Адже нікому не зашкодить ні підручник з логіки, ні зайвий візит до стоматолога, ні плоский живіт. Штраф, який ви за це заплатите, у багато разів перевищує річний абонемент в елітний спортзал - підірвана віра в себе і відчуття внутрішньої порожнечі, які завжди дістаються тим, хто мріяв зробити нарциса щасливим.

* * *

Трагедія нарцисизму настільки ж грандіозна всередині, як невидима зовні. Запам’ятайте одне: яким би успішним не був ваш Принц, він завжди жебрак всередині, і почувається нікчемою. Спокій, що віддалено нагадує щастя, відвідує його на мить, коли він видерся на чергову сходинку невидимих сходів, що ведуть в небо. Що дурніше ваш коханий, то менше він здогадується, що причина його гострої туги та невдоволення світом - в ньому. І тим агресивніше він буде покращувати вас, як частину цього недосконалого світу. Що розумнішою є ваша Прекрасна Квітка, то дужче він буде стурбований собою, а не світом і не вами. Щоденної годинної лекції про самовдосконалення не буде, проте не буде і багато чого іншого. Він ніколи не зазнає до вас реального тепла; він не здатний вас чесно вислухати, якщо вам погано і «болить душа»; він не вміє жаліти і не здатний емоційно підтримувати. Простіше кажучи, у відносинах з вами така людина відсутня.


Післямова


«Я поняття не маю, яка мені потрібна жінка. Невдаха і слабка дратуватиме тим, що паразитує на мені. Успішна і самостійна викликатиме у мене почуття заздрості й приниження. Мені потрібна сильна подруга, успіхи якої я буду весь час принижувати: інакше мені не вижити. І я глибоко суперечу собі, коли говорю це». - Цей текст колись сказав один з моїх клієнтів, зовсім не нарцис: нарцис на подібні чесність і мужність не здатний. Але кожен з них відчуває саме так. Тому, якщо ви все ж вирішите залишитися, підтримуйте себе тим, що нарциси обирають найкраще, і тому ваш Принц вибрав вас. Але якщо ви думаєте, що усвідомлення цього грітиме замість любові, ви помиляєтеся.

Автор: Поліна Гавердовська
Перекладено українською,
“Час і Події”

Холодний суп на обід – це коли ніби й наївся, й напився одночасно

Егоїсти і нарциси Коли потрібна психотерапія

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers