rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка
  • Політика

США заперечують ймовірність збільшення своїх військ в Африці

Президент Буш заперечує повідомлення, які з'явились останніми днями у засобах масової інформації, про те, що Сполучені Штати планують побудувати в Африці нову військову базу.

Перебуваючи у середу з візитом у Гані Президент США також заперечив чутки, що новий командувач американських сил у регіоні планує збільшити кількість американських військових на континенті.

Президент Буш та перша леді США прибули до Гани у вівторок. Це їхня четверта зупинка у турі п'ятьма країнами Африканського континенту.

У четвер Президент США прибуде до Ліберії, де у нього серед іншого запланована зустріч з президентом країни. Вже ввечері того ж дня Джордж Буш з дружиною відбудуть до Вашингтона.

 

Березневі праймеріз можуть стати вирішальними для Клінтон

TitleУ США триває напружена боротьба за право представляти демократичну партію на виборах президента у листопаді. Від результатів попередніх виборів четвертого березня, коли на виборчі дільниці прийдуть демократи у чотирьох штатах, залежить чи зможе колишня перша леді країни наздогнати свого опонента Барака Обаму. На думку експертів, для пані Клінтон цей етап виборів може стати вирішальним.

Тож у четвер під час теледебатів у штаті Техас, Хілларі Клінтон докладала усіх зусиль, щоб зупинити переможну ходу Барака Обами, який переміг в 11 штатах поспіль. Між претендентами не виникало особливих суперечок щодо їх позиції у таких питаннях як нелегальна імміграція, охорона здоров'я, війна в Іраку.

Кандидати доводили чому саме він, чи вона краще підготовлені бути президентом країни. Хілларі Клінтон наполягає на своєму досвіді, а Барак Обама доводить, що у Білий дім повинна прийти нова людина, яка здатна змінити країну.

 

Буш старший офіційно підтримав кандидатуру МакКейна

TitleБатько чинного Президента США, Джордж Буш старший, офіційно підтримав кандидатуру сенатора Джона МакКейна як кандидата на право представляти Республіканську партію на виборах президента США у листопаді цього року.

Колишній президент заявив, що МакКейн підходить на роль наступного президента більше за всіх. Сенатор назвав підтримку Буша старшого честю для нього і зазначив, що вона допоможе об'єднати Республіканську партію.

Оголошення відбулось під час політичного мітингу у місті Гьюстон штату Техас. МакКейн впевнено лідирує у змаганні за право представляти республіканців на виборах. Минулого тижня, колишній конкурент Міт Ромні, який вибув з перегонів, віддав свою підтримку саме МакКейну.

 

  • Скандал

‘Нью-Йорк Таймс' закидає МакКейну позашлюбні стосунки

За кілька останніх днів Барак Обама став беззаперечним лідером в Демократичному таборі. Він переміг із значною перевагою у десяти штатах поспіль, включно зі своїми рідними Гаваями. Республіканець Джон МакКейн так само із легкістю переміг свого противника Майка Гакабі, не залишивши останньому жодного шансу претендувати на посаду єдиного кандидата в президенти від Республіканської партії.

Втім, перемога МакКейна була отруєна чутками про його стосунки із жінкою, яка не є його дружиною. На що сам кандидат заявив:

"Я дуже розстроївся через статтю в "Нью-Йорк Таймс". Це - не правда".

Газета написала про те, що вісім років тому МакКейн під час його першої президентської виборчої кампанії мав близькі стосунки із лобістом Віккі Айзмен. Чи він робив їй якісь послуги?

Джон МакКейн: "Я ніколи не робив нічого, що могло б зрадити довіру людей, не приймав рішення, які не були в інтересах громадськості, і не робив нікому неприйнятних послуг".

Його кампанія оприлюднила такі спростування. Це неприйнятно, що "Нью-Йорк Таймс" знизив свої стандарти та запустив наклепницьку кампанію. Він ніколи не зраджував довіри людей та не робив послуг лобістам. Ми не допустимо, аби наклепи відволікали від реальних питань, що хвилюють виборців.

Айзмен також спростувала, що вона мала якісь особисті стосунки з МакКейном. Адвокат МакКейна Боб Беннет каже, що під час підготовки матеріалу "Нью-Йорк Таймс" звертався до них із запитаннями:

"Ми відповіли на всі питання "Нью-Йорк Таймс". Ми їм довели, що немає чого ховати, нічого немає. На жаль, вони просто не взяли до уваги жодного з наших доказів".

 

Пентагон: ракета вразила супутник-шпигун прямо в бак з отруйним паливом

Американській ракеті Standard-3 вдалося вразити супутник-шпигун, знищений минулого тижня, точно в бак з отруйним ракетним паливом. "На загальну думку фахівців, це була успішна операція", - зазначив заступник голови Комітету начальників штабів, генерал Джеймс Картрайт в поширеному Пентагоном 25 лютого повідомленні для преси.

Після ретельного вивчення уламків супутника, фахівці дійшли висновку: одним з доказів знищення бака є відсутність ознак того, що паливо досягло населених частин Землі, повідомляє РБК.

Американські військові вразили запущеною з військового корабля "Лейк Ері" ракетою супутник-шпигун, що вийшов з ладу, 21 лютого. Супутник перебував приблизно в 250 кілометрах від Землі і рухався зі швидкістю 27,2 тисяч кілометрів в годині

Командування штабів США заявляло, що "з високим ступенем упевненості" можна говорити про попадання ракети в бак з токсичним паливом супутника. Проте для того, щоб упевнитися в тому, що що токсичне паливо в баках супутника було знищене, знадобилося декілька днів.

Рішення збити аварійний супутник USA-193, який, за розрахунками фахівців, мав впасти на Землю на початку березня, міністерство оборони США ухвалило 14 лютого.

Низка країн висловлювала стурбованість цим рішенням, оскільки його падіння могло завдати збитку безпеки. Російські військові заявили, що США використовують аварійну ситуацію з супутником для перевірки національної протиракетної оборони.

 

  • Суспільство

Водопровідна вода в Лос-Анджелесі "найсмачніша"

Водопровідна вода в Лос-Анджелесі і канадському місті Клірбруке була визнана найсмачнішою за підсумками конкурсу, в якому брали участь міста і компанії з 19 штатів США і дев'яти інших країн, передає Бі-Бі-Сі.

Якість води в містах оцінювалася за декількома критеріями: смак, запах, склад, присмак і чистота.

Цей конкурс, який називається Berkeley Springs International Water Tasting, проводився вже в 18-й раз і вважається найбільшим і найстарішим в світі.

Десяти суддям - в основному, журналістам і фахівцям, що пишуть про харчування, - довелося пробувати газовану, водопровідну і розлиту по пляшках воду, щоб обрати переможців.

"Лос-Анджеліс виграв вже не вперше, в минулі роки вони перемагали вже кілька разів, - говорить організатор конкурсу Джілл Кляйн Роун. - Це означає, що вони особливим чином стежать за своєю водою і процесом її доставки (споживачу)".

Нагорода за кращу газовану воду дісталася Salvus Mineralwasser Medium з німецького міста Емсдеттена.

У категорії "Краща вода, розлита по пляшках" перемогли новачки Tumai Water з Мартінсбурга в Західній Вірджинії.

Ця компанія перераховує свій прибуток на боротьбу з СНІДом і вирішення питань забезпечення питною водою в Африці.

 

Роль афроамериканців у побудові американської держави

TitleУ Сполучених Штатах лютий - місяць історії афроамериканців, коли щороку відзначають внесок та роль чорношкірого населення у розвиток американського суспільства. Серед багатьох різних заходів цього року влаштовано пересувну виставку, яка демонструє, як і ким будувався Капітолій.

Капітолій Сполучених Штатів - одна з найвідоміших споруд в країні. Цей білий будинок з величавим куполом служить символом представницької демократії Америки. Проте, донедавна мало було відомо про людей, які звели будівлю, де народжується американське законодавство. На разі ж пересувна виставка під назвою "З тіні свободи" демонструє, що Капітолій був збудований переважно чорношкірими рабами. Роботи велися з кінця XVIII-го століття до 1863-го року.

Куратор виставки Фелісія Бел каже, що в ті часи чорношкірих рабів використовували для спорудження багатьох державних будинків по всій країні:

"Раби мали високий рівень навичок, тому їх часто використовували для зведення інших видатних споруд, навіть до побудови Капітолію. Адже, раби відіграли значну роль у розбудові структури урядових споруд Америки, та її міських центрів загалом".

На виставці показано, як проходив відбір рабів для побудови Капітолію та на яких умовах вони працювали. Згідно архівними матеріалами, підрядники платили білим рабовласникам за використання їхніх рабів як тимчасових робітників. Фелісія Бел зазначає, що самі ж раби одержували плату тільки за роботу ввечері, в неділю і у свята:

"Документи вказують на те, що рабовласники отримували плату за надання їхніх робітників. Часом йшлося про одного робітника, часом про кількох. Як правило, за одного раба платили п'ять доларів на місяць, що на той час була непогана сума".

Раби працювали пліч-о-пліч з білими робітниками - тесали дерево, доставляли каміння, робили інші будівельні роботи. Іронією є той факт, що шестиметрову Статую Свободи, яку під час громадянської війни поставили на верхівку купола Капітолію, вилив з бронзи раб Філіп Рід. Серед документів, представлених на виставці - спогади мандрівника з Польщі, який побував на будівництві Капітолію.

Фелісія Бел: "Він говорив про те, що білі робітники пиячили у той час, як раби працювали за всіх. Він пригадує, як був приголомшений, коли дізнався, що цим трудягам навіть не платили, що всі гроші йшли їхнім білим власникам".

Виставка вже відвідала ряд навчальних закладів по всій країні. Серед них - Говардський університет у Вашингтоні. У цьому закладі переважно навчаються чорношкірі студенти, як от Нійон Крофорд:

"Нарешті ця інформація стає доступною і більше людей можуть довідатись про ці історичні факти. Наприклад, я особисто, багато пізнав з цієї виставки - хто будував Капітолій, як це відбувалося. До цього ми насправді не знали, який внесок чорношкірі зробили у справу побудови державності".

Фелісія Бел вважає, що не слід замовчувати історію Капітолію через те, що питання рабства в американському суспільстві є дуже делікатним. Виставка, - каже вона, - показує наскільки важливу роль відіграли афроамериканці не лише у спорудженні Капітолію, але й у побудові американської держави.

У фокусі – Америка

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers