rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Спецслужба Туреччини провела спецоперацію в Киргизстані: викрадений соратник Ґюлена
У лютому 2020 року Ердоган попросив Зеленського зайнятися гюленістами в Україні.

Турецькі агенти Національної розвідувальної організації Туреччини (НРО) викрали в Киргизстані члена організації FETO (рух Ґюлена) Орхана Інанди, сховали його в посольстві Туреччини, а звідти вивезли в Анкару. Про це повідомляє ЛИГА.net з посиланням на турецькі і киргизькі ЗМІ.

Інанди - 53-річний засновник і лідер школи «Сапата», жив в Киргизстані з 1995 року. У 2012-му отримав киргизьке громадянство. Пропав безвісти пізно вночі 31 травня. Пішов з дому на зустріч. Його автомобіль знайшли в центрі Бішкека рано вранці з широко відкритими дверима і цінними речами всередині.

Через кілька днів президент Туреччини і президент Киргизстану провели переговори. Реджеп Ердоган привітав Садира Жапарова з 30-ю річницею незалежності країни. І заодно сторони оголосили, що будуть разом боротися з рухом FETO. При цьому саме викрадення нібито не обговорювалося.

Сьогодні Ердоган офіційно оголосив: «В результаті спецоперації НРО доставила в країну гендиректора FETO по Центральній Азії Орхана Інанді і передав його суду».

Мережа шкіл «Сапата» була заснована в Киргизстані при заступництві проповідника Фетхуллаха Ґюлена в 1990-і роки, коли той ще вважався соратником Ердогана. У 1999 році між Ґюленом і Ердоганом відбувся конфлікт, проповідник поїхав в США. У 2016 році турецька влада оголосила послідовників Ґюлена терористами і звинуватила їх у спробі організувати державний переворот. Туреччина викрадає гюленівців по всьому світу і доставляє їх в країну.

Раніше 1 червня в Туреччину був доставлений один з лідерів FETO Селахаддін Ґюлен, родич Фетуллаха Ґюлена. Туреччина оголосила, що затримала його в ході спецоперації НРО. Ще кілька родичів Ґюлена (його племінники і брат) були затримані і засуджені до тривалих термінів в Туреччині в 2016-2018 роках.

У лютому 2020 року Ердоган попросив президента Володимира Зеленського зайнятися гюленістами в Україні. Зеленський доручив СБУ перевірити інформацію Ердогана про те, що в Україні діють кілька шкіл, які, за інформацією турецької сторони, належать організації FETÖ.

Балтійський патруль НАТО «вів» 9 військових літаків РФ за тиждень

Сербія і Угорщина завершили будівництво газопроводу, яким Будапешт зможе отримувати російський газ в обхід України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers