rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Найпоширеніші міфи про здоров'я серця та судин
За оцінками ВООЗ близько 20 млн. осіб щороку гине через хвороби серцево-судинної системи. Це становить майже третину усіх смертей у світі. 85% цих випадків спровоковані інфарктом міокарду чи інсультом.

Так чи інакше, про актуальність теми здоров’я серця та судин – годі й казати. Однак, часто люди самі забувають дбати про здоров’я, ігнорують симптоми, ба більше – навіть шкодять собі. В будь-якому разі ми схильні вважати, що причиною того є деяка необізнаність чи помилкові судження, що поширюються сарафанним радіо. Тож сьогодні ми хочемо нагадати про найпоширеніші помилки, що стосуються серцево-судинної системи. Впевнені, прямо чи неопосередковано ви неодноразово могли бути свідками подібних думок.

1. «Мій робочий тиск - 150/90»

Вірогідно, це найпопулярніший міф в темі здоров’я серцево-судинної системи. Часто люди називають «своїм робочим тиском» значення, що істотно перевищують допустимі норми.

Якщо ви непогано почуваєтеся при АТ 150/80 мм. рт. ст. - зверніться до лікаря, у вас, без сумніву, гіпертонія. Інакше хвороба дедалі дужче вражатиме органи-мішені аж до появи відчутних симптомів. Як правило, люди йдуть до лікаря лише тоді, коли є на що поскаржитися.

Слід запам›ятати нормальні значення АТ для будь-якого віку:

- ≤ 130/85 - нормальний АТ;

- 130-139 / 85-89 - нормальний високий артеріальний тиск (тобто, допустима верхня межа норми);

- понад 140/90 - артеріальна гіпертонія.

Висновок: головна мета - запобігти або відстрочити інсульт / інфаркт, а значить – постійно тримати АТ в межах допустимих норм.

2. «Якби у мене була гіпертонія, мені боліла б голова»

Далеко не факт, адже часто хвороба протікає безсимптомно. Багато хто не підозрює, що страждає на гіпертонію, позаяк тільки частина хворих відзначають головний біль.

Висновок: час від часу вимірюйте АТ в стані спокою навіть, якщо вас абсолютно нічого не турбує.

3. «Зазвичай тиск вище на лівій руці»


Частково це правильно. Дійсно, шлях току крові зліва - коротше, ніж справа, тому, справді, тиск зліва – часто вище, аніж справа. Проте, якщо у людини добре розвинена мускулатура рук, то вищі показники будуть з боку «робочої» руки: у правші - справа, у лівші - зліва.

Висновок: правильно контролювати артеріальний тиск на тій руці, на якій він зазвичай вищий.

4. «Якщо ліки допомогли дружині / другові / сусідці - допоможуть і мені»


Це, очевидно, помилка. Причини розвитку артеріальної гіпертензії бувають різні. У когось підвищений артеріальний тиск обумовлений способом життя, у когось хронічними хворобами нирок, печінки та ін. Інколи ефективний препарат, який приймає ваш знайомий, може виявитися абсолютно марним, а то й шкідливим. Неправильно покладатися на досвід сусідки. Єдиним раціональним рішенням буде консультація лікаря. Тільки лікар зможе визначити ефективну тактику лікування, враховуючи стан саме вашого здоров›я.

Висновок: самолікування шкодить вашому здоров›ю.

5. «Приймаю таблетки від тиску за потреби»


Щоразу, коли артеріальний тиск перевищує нормальні значення, страждають кровоносні судини, серце, мозок. Важливо дотримуватися призначень лікаря, щоб мінімізувати шкоду для органів та систем організму. Найчастіше це досягається за допомогою адекватного медикаментозного лікування, який утримує АТ в нормі безперервно. Правильне лікування допоможе уникнути інсульту, інфаркту, тромбоемболій, чим суттєво підвищить тривалість та якість життя.

Висновок: в боротьбі за гарне самопочуття краще діяти на випередження.

6. «Навіщо перейматися, якщо є пігулки»


Навіть цілком регулярний прийом ліків не розв›язує проблему в корені. Адже медикаментозне лікування - симптоматичне, тому без корекції колишнього способу життя бажаного ефекту годі й чекати. У довгостроковій перспективі самих лише ліків, безперечно, мало.

Якщо у вас малорухливий спосіб життя, при цьому ви палите та обожнюєте копчені крильця, то навряд чи самі лише ліки зарадять проблемі. Змініть свої уподобання: виключіть шкідливі звички й стреси, гуляйте пішки, харчуйтеся здоровою їжею, і зовсім скоро ви відчуєте себе значно здоровіше.

Висновок: логічніше розв’язувати проблему, усуваючи її причину.

7. «Холестерин - це зло»


Не варто узагальнювати та вважати, що весь холестерин - шкідливий для здоров›я. Існують «хороший» холестерин - ЛПВЩ (ліпопротеїди високої щільності) і «поганий» - ЛПНЩ (ліпопротеїди низької щільності). Участь у розвитку атеросклерозу бере останній «поганий» холестерин. Тоді як фракції «хорошого» холестерину навпаки служать нам на користь, намагаючись запобігти утворенню атеросклеротичної бляшки на стінці судини та упакувати його в печінку. Крім того, холестерин бере участь в більшості життєво важливих метаболічних реакцій, підтриманні імунітету та виробленні гормонів.

Висновок: інтерпретацію ліпідної панелі, в т. ч. Холестерину, довіряйте лише лікарю.

8. «Що вище фізичне навантаження, то краще»


Тільки лікар за допомогою чітких критеріїв та формул визначить ваш критичний рівень частоти серцевих скорочень (ЧСС). Рівень допустимої ЧСС залежить від вашого віку, ваги та супутніх захворювань. Знання допустимої ЧСС дозволить контролювати рівень фізичного навантаження «на користь, а не на шкоду». Адже рух має робити вас витривалішими й сильнішими, а не виснажувати. Тому, відчувши серце «в п›ятах» або скронях, припиніть вправу і відпочиньте.

Висновок: більше - не означає краще.

9. «Подрімати б годинок з 12»


Попри те, що нестача сну надзвичайно згубна для здоров›я, слід пам›ятати, що і надлишок сну шкідливий не менше. Напевно, помічали, що після 12 годин сну людина почувається значно втомленішою і розбитішою, як тоді, коли б проспала 5 годин? Вчені Колорадського університету в Боулдері стверджують, що у людей зі звичною тривалістю сну менше ніж 6 годин ймовірність серцевого нападу на 20% вище, а у людей, які зазвичай сплять понад 9 годин на добу - на 34%. Вважається, що здоровий сон триває від 6 до 9 годин на добу.

Висновок: все те добре, що - в міру.

10. «Мій дід все життя палив і прожив до 100 років, тож куріння не шкодить»


Це омана. Те бажане, що курці хочуть сприймати за дійсне. Генетика - досить вперта, утім навіть вона не є на 100% непорушною. Варто враховувати вплив сучасного соціуму з його постійними стресами і тривогами, екологію, сучасні поведінкові тенденції й т.д. Доведено, що роль генетики в стані здоров›я людини за останні десятиліття знизилася, тоді як роль способу життя істотно зросла. Все це чинить неспростовний вплив на тривалість та якість життя. Паління - один з головних факторів ризику розвитку хвороб серця і судин (атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсульту та ін.).
Висновок: куріння шкодить вашому здоров’ю.

11. «Міцними напоями контролюю холестерин (жарт.)»


Ризик інсульту значно більший у перші кілька годин після вживання спиртних напоїв. Тому не існує жодної переваги алкоголю, яка б могла компенсувати шкоду, заподіяну організму через його вживання.

Висновок: самообман - не краще самолікування.

12. «Мені 70, тому я хворий»


Неправильно вважати, що тільки люди похилого віку зазвичай страждають хворобами серцево-судинної системи. Хворіє і молодь. Тому важливо не списувати своє нездужання на вік, вважаючи, що це в порядку речей. Розумніше піклуватися про себе у будь-якому віці.

Висновок: не старість робить людину хворою, а хвороба робить людину старою. Дбайте про своє здоров›я і залишайтеся завжди молоді!

Юлія Мухачова, Київ,
Спеціально для «Час і Події»

Сергій Комісаренко, директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України: «У найкращих лабораторіях світу були випадки, коли «тікали» патогени»

Львівські лікарі провели унікальну операцію і повернули 6-літнього хлопчика до нормального життя

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers