rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Відзначення 25-ї річниці Конституції України в Українському Чикаго
28 червня 1996 року відбулася одна з найважливіших подій в сучасній історії України.  В цей день, після безперервного 24-и годинного засідання, Верховною Радою було прийнято першу Конституцію незалежної України. В результаті цього, найвищою цінністю визнано права і свободу людини, а єдиним джерелом влади було проголошено народ.

Конституція України є основним державним документом, який має найвищу юридичну силу. В цьому документі закріплено правові основи нашої держави, її суверенітет, територіальну цілісність. На основі Конституції України приймаються основні закони, нормативно-правові акти. 

Прийняття Конституції перш за все сприяло підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Відтоді українське громадське суспільство, як на материку, так і в діаспорі, відзначає цю важливу дату.

Title  Title
  


26 червня 2021 року під патронатом Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс) відбулося урочисте відзначення 25-ї річниці з дня проголошення Конституції України. Ця поважна імпреза відбулася в Українському Інституті Модерного Мистецтва (Чикаго) за численною участю лідерів громадських, фінансових, освітніх, молодіжних, духовних організацій, представників української діаспори Чикаго та штату Іллінойс. В якості головного доповідача було запрошено Євгена Глібовицького - засновника аналітичного центру Pro.mova, члена наглядової ради суспільного мовлення, викладача УКУ. Серед поважних гостей були також Генеральний консул України в Чикаго Сергій Коледов та правлячий Архиєрей Чиказької єпархії святого Миколая Чудотворця владика Венедикт Алексійчук.

Імпреза розпочалася з виконання гімну Америки (Марія Багрій) та гімну України (Вікторія Гасько).

Далі присутніх  зі святом привітали: Сергій Коледов – Генеральний консул України в Чикаго, Ігор Дячун – президент Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс), владика Венедикт Алексійчук.

Молоді талановиті українські співаки та музиканти приємно здивували присутніх святковим концертом. Зокрема Марія Багрій виконала пісню «Молитва за Україну», Вікторія Гасько – «Україно моя». Марія та Вікторія є учасницями вокальної студії «Оберіг» при парафії св. Йосифа Обручника (керівник Ольга Допілко).

Талановитий співак Володимир Лимар виконав арію з опери «Демофонт» Максима Березовського (фортепіано – Оксана Підручна). Талановита юна скрипалька Юля Перехожук виконала «Мелодію» М. Скорика (фортепіано – Оксана Підручна).

 Title Title
  


Піаністка Євгенія Бут виконала українську народну пісню в обробці Олександра Саратинського «Ой у вишневому саду».

Співачка Віра Бойчук зачарувала присутніх романсом Євгена Козака «Повернись до мене», а також українською народною піснею в обробці Олександра Чижка «Черевички».

Далі ведуча імпрези Оксана Чуйко запросила до слова пані Марту Фаріон -  віцепрезидента Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс).

Пані Марта закцентувала свою увагу на високому мистецькому рівні виконання творів юними музикантами та співаками. «Це є продукт незалежної України, і ми маємо пишатися, що ці таланти є в нашій громаді» - наголосила Марта Фаріон.

Пані Марта представила присутнім поважного гостя – головного доповідача імпрези Євгена Глібовицького.  Пан Євген є знаним експертом у справах стратегічного планування в Україні, Америці та інших державах.  Він провадить і є учасником групи інтелектуалів, які будують стратегію для розвитку м. Львів та м. Дніпро. Окрім того, Євген Глібовицький зустрічається на найвищому рівні з різними політиками в Вашингтоні. Часто його запрошують виступати в клубі Atlantic Council та National Democratic Institute не тільки в Америці, а і в інших державах.

Title  Title
  


Пані Марта з приємністю зазначила, що пан Глібовицький є випускником Києво-Могилянської Академії та на сьогодні є викладачем цього престижного навчального закладу. «Два українські вищі навчальні заклади – Києво-Могилянська Академія та Український Католицький Університет випускають державних лідерів. Приємно, що випускниками Академії є такі люди, як посол України в Америці Оксана Маркарова, посол України в Канаді Юрій Шевченко» - зазначила пані Марта.

Присутні слухали цікаву і змістовну доповідь про Конституцію, про політичну ситуацію в сучасній Україні, про роль діаспори.  «Українська Конституція одна із перших на пострадянському просторі сказала, що жити далі так неможливо.  Мають бути права людини, мають бути механізми, які забезпечують дотримання цих прав» - сказав Євген Глібовицький.

Після виступу головний доповідач відповів на численні запитання присутніх.

Title  Title
  


Ведуча вечора, Оксана Чуйко подякувала пану Євгену за цікаву доповідь, що принесла свіжий подих в діаспору, дирекції Українського Інституту модерного мистецтва за надану залу, спонсору імпрези Кредитівці «Самопоміч» та усім присутнім.  Українське Чикаго поволі повертається до активного життя після карантину.

Наступною важливою подією української громади Чикаго буде проведення грандіозного параду під патронатом УККА (відділ Іллінойс), присвяченого 30-й річниці Незалежності України. Парад відбудеться в неділю, 29-го серпня 2021 року, о першій годині по полудню в Downtown Chicago. Автобуси курсуватимуть від кожної церкви та Українського Осередку. Слідкуйте за подальшою інформацією.

Title  Title
  


Світлини авторки.

Івана Купала з Українським Національним Музеєм

Парад до відзначення 30-ї річниці з Дня проголошення відновлення Незалежності України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers