rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Палата представників прийняла законопроєкт про виборну шкільну раду Chicago Public Schools
Відповідно до законопроєкту, буде створено гібридну модель на перші два роки. Відтак половину членів будуть обирати, а половину призначатиме міський голова. Вже до 2026 року в Чикаго діятиме шкільна рада, усіх членів якої обиратиме громада.

Після прийняття законопроекту в офісі губернатора Дж. Пріцкера заявили: «Коли губернатор балотувався, він підтримав виборну шкільну раду і досі це робить». Натомість мер Лорі Лайтфут намагалася зберегти принаймні частковий контроль над тими, хто керує CPS.

«Ми повинні мати демократію у наших державних школах. Давним-давно. Це просто стосується забезпечення того, щоб мешканці міста Чикаго мали такий самий доступ до цієї демократії або школи своїх дітей, як і будь-який інший шкільний округ у штаті Іллінойс», – вважає автор законопроекту, сенатор штату, демократ Robert Martwich.

Згідно із законопроєктом, буде змінено склад семи членів Chicago Board of Education, призначених мером.

Як очікується, виборці обиратимуть 10 членів ради із районів міста, починаючи з листопада 2024 року. Мер призначатиме інших 10 членів, а також президента, якого має затвердити міська рада, починаючи з січня 2025 року.

У листопаді 2026 року всі 10 місць, які обійматимуть призначені члени, будуть вже виборними посадами, а президент балотуватиметься у місті. До січня 2027 року всі призначені члени будуть замінені обраними.

«Це – головне оновлення шкільної ради в Чикаго. Внести демократію до ради – це велика справа», – каже член Палати представників Ann Williams (D-Chicago).
Мер Лайтфут виступила проти цього законопроєкту, вона підтримує інше співвідношення обраних і призначених членів.

Мер також висловила занепокоєння щодо мораторію на закриття шкіл, який є частиною законопроєкту, поки рада не буде повністю обрана; він може негативно вплинути на пошуки наступника гендиректора Janice Jackson.

«Це може мати негативний вплив, якщо генеральний директор не віритиме, що він чи вона насправді матимуть можливість істотно змінити якість освіти у житті своїх дітей», – наголосила Лайтфут.

Коли законопроєкт вперше було прийнято у Сенаті, мер різко його розкритикувала.

«Йдеться про демократію, але те, що сталося у Спрингфілді, не мало нічого спільного з демократією», – заявила вона.

Тим часом активісти, які виступали за повноцінно обрану шкільну раду, висловили розчарування прийнятою версією. На їхню думку, це означає, що батьки повинні чекати до січня 2027 року, коли закон почне діяти.

Натомість у профспілці вчителів Чикаго вкрай позитивно відреагували на прийнятий законопроєкт: «Сьогоднішнє голосування відображало волю людей. Через понад чверть століття наш район рухається вперед у забезпеченні демократії та волевиявлення школярів і їхніх сімей. Це – кульмінація праці покоління батьків, вихователів та активістів, які визнали недоліки мерського контролю у наших школах і вимагали кращого для наших дітей».

Мер Чикаго пропонує продавати алкогольні напої до півночі

Губернатор Іллінойсу підписав законопроєкт про відзначення Дня скасування рабства

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers