rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Ринок праці оживає
Title 
 Фото Миколи Тимченка /«День»

Студенту без досвіду роботи роботодавці готові платити 13,5 тисяч гривень. За що?

Коронавірус боляче вдарив по українській економіці та негативно позначився на зайнятості населення. Тільки за офіційними даними, з березня 2020 року сотні тисяч українців втратили роботу.

Немає галузі економіки в Україні, яка б не зіткнулася із проблемами, що спричинила пандемія та її наслідки. Одним із перших відреагував на виклики, спричинені коронавірусом, ринок праці, перейшовши масово на віддалену роботу.

Утім, якщо в 2020 році експерти били на сполох через зростання рівня безробіття в Україні, то в 2021-му сигналізують про відновлення ринку праці.

З ослабленням карантину в Україні оживають підприємства та бізнес. Роботодавці розміщують дедалі більше вакансій в пошуку кваліфікованих робітників з інструментом, фахівців з обслуговування обладнання і машин, персоналу в сфері торгівлі і послуг, менеджерів, фахівців (бухгалтери, фармацевти, техніки).

За даними Національного агентства кваліфікацій (НАК), кількість розміщених вакансій за березень 2021 року в середньому становила 113,6 тисячі, а за грудень 2020 року – 64,2 тисячі, що свідчить про збільшення на 49,4 тисячі. Кількість поданих резюме за березень 2021 року в середньому становила 320,8 тисячі, тоді як за грудень 2020 року – 242,19 тисячі, тобто збільшилась на 78,61 тис.

В організації зазначають, що в середньому на одну вакансію у грудні 2020 року претендували 4 особи, а у березні 2021 року – 3 особи, тобто кількість претендентів зменшилась.

У Топ-3 категорій за кількістю вакансій середня заробітна плата становить 13,5 тис. грн. Роботодавці більше зацікавлені в тому, щоб працівники працювали на повну зайнятість (йдеться про близько 92% оголошених вакансій).

За результатами аналізу статево-вікової структури, Топ-3 сфер зайнятості за резюме у таких категоріях як: «Адміністративний персонал. Водії. Кур’єри», а також «Робітничі спеціальності. Виробництво» переважають чоловіки (51% та 73,6% відповідно), на противагу категорії «Роздрібна торгівля», де домінують жінки (74,8%). За віковою ознакою у всіх категоріях переважають особи віком 25-54 років. Найнижча очікувана середня заробітна плата серед резюме становить 9 тис. грн. – «Роздрібна торгівля». В НАКу таку тенденцію пояснюють «відсутністю досвіду роботи в претендентів». У розділі «Володіння мовами» кандидати в основному вказують мови ЄС, а саме: англійську, польську та німецьку.

Не менш цікавою є статистика щодо сезонного попиту на ринку праці. Так з початком літнього сезону роботодавці стали активно шукати молодь на півтори тисячі позицій. Серед найпопулярніших професій: менеджери, продавці, кур’єри та касири. Середня зарплата для працівників без досвіду складає 13,5 тисяч гривень, а конкуренція — 8 претендентів на одну вакансію.

Аналітична служба OLX Робота дослідила ринок вакансій для молоді на початку канікул та визначила найпопулярніші робітничі спеціальності.

Загалом роботодавці активно шукають молодь на понад 60 спеціальностей, а середня зарплата коливається від 4 тисяч гривень (працівник АЗС) до 40 тисяч гривень (модельний бізнес).

Найпопулярніші 10 професій для молоді за кількістю оголошень та середня зарплата виглядають так:

  1. менеджер — 12,5 тис. грн/міс;
  2. оператор call-центра — 25 тис.;
  3. продавець — 8,6 тис;
  4. оператор — 15,5 тис;
  5. промоутер — 13,5 тис;
  6. адміністратор — 15 тис;
  7. помічник/підсобник — 9,5 тис;
  8. кур'єр — 12,6 тис;
  9. касир — 7,6 тис;
  10. менеджер Instagram акаунту — 20 тис.

За даними OLX Робота, у порівнянні з літом минулого року середня зарплата працівників без досвіду зросла майже на 40% — з 8,2 тис. грн до 13,5 тис. грн на місяць. У менеджерів зарплата збільшилася з 10 тис. грн до 12 500, а у менеджерів Instagram акаунту — з 15 до 20 тис. грн на місяць.

В середньому конкуренція за місце досить висока — по 8 кандидатів на одну вакансію. Молодь частіше відгукується на вакансії промоутера — в середньому 18 кандидатів на одне місце. Висока конкуренція й серед бажаючих працювати підсобником та менеджером — 12 та 10 претендентів на одну пропозицію відповідно.

Найменше студенти хочуть працювати обвалювальниками м’яса — тут вже два роботодавці конкурують за одного працівника.

Не прогнозують експерти й скорочень вакансій. Так, експерт із ринку праці Сергій Марченко стверджує, що не варто цьогоріч чекати на хвилю звільнень, яка була під час першого локдауну в 2020-му. Тоді штати працівників вже були оптимізовані та на місцях залишилися лише потрібні співробітники. Наразі звільняти нікого, тому більшість українців під час чергового жорсткого карантину зможуть зберегти робочі місця.

Утім, щоб не втратити роботу в сучасному світі потрібно налаштуватися на постійне навчання.

Національне агентство кваліфікацій підготувало аналітичну доповідь «Вплив пандемії Covid-19 на організацію праці. Тенденції на 2021 рік», в якій зазначається, що попит на перепідготовку та перекваліфікацію працівників зростатиме.

Перекваліфікація та підвищення кваліфікації працівників стануть ще більш необхідними у 2021 році, оскільки ринки змінюються, а інвестиції в нові технології зростають.

Згідно з дослідженням Deloitte, найбільш потрібними навичками у 2021 році стануть:

  • робота зі штучним інтелектом;
  • машинне навчання;
  • хмарні обчислення;
  • кібербезпека;
  • аварійне відновлення;
  • робота із віртуальною та доповненою реальністю;
  • використання технології блокчейн;
  • застосування комп’ютерних технологій в галузі охорони здоров’я та UX дизайн.

 

Автор: Алла Дубровик-Рохова

Джерело: «День»
(https://day.kyiv.ua/uk/article/ekonomika/rynok-praci-ozhyvaye)

 

Ціна егоїзму

Війна за метал: як Китай та США борються за рідкісні ресурси

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers