rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Освіта \ Як пандемія активізувала міжнародну співпрацю УКУ?

Запроваджені карантинні обмеження через пандемію коронавірусу значно обмежили традиційні міжнародні обміни. Здавалося, що весь світ закрився у своїх кордонах. Однак коли закриваються одні двері, то відчиняються інші. Карантинний час став сильним поштовхом для розвитку віртуального співробітництва.

Спільні міжнародні семінари на курсі «Global Issues and Global Solutions» («Глобальні виклики та глобальні рішення») для студентів УКУ та їхніх колег з університетів Нотр-Дам, Дубровніка в Хорватії, Де Поль в Чикаго та стамбульського університету Білгі стали одним із прикладів такої співпраці під час переходу в онлайн. Як студенти і викладачі з УКУ та з-за океану працюють разом – ми запитали у викладача курсу, заступника проректора з навчання, викладання та міжнародної діяльності УКУ Дмитра Шеренговського.

Міжнародні семінари студенти 3-го курсу програми «Етика-Політика-Економіка» курсу мають щотижня.

«У час карантину я поставив собі за мету, щоб студенти моїх курсів, які орієнтовані на міжнародну співпрацю, не втрачали нагоди отримати міжнародний досвід через пандемію і відсутність міжуніверситетських обмінів. Так перехід в онлайн до­з­волив нам налагодити ефективну дистанційну співпрацю з колегами з інших університетів», – каже Дмитро Шеренговський.

Під час навчального курсу студенти розглядають міжнародні виклики та як вони стосуються різних сус­пільств. До прикладу, тема міграції є великою гло­ба­ль­ною проблемою, вив­чен­ня якої потребує чимало часу. Викладач наголошує, що в рамках навчального курсу вони зі студентами окреслюють основні закономірності теми, а для вивчення окремих досвідів, він пропонує міжнародні дискусії.

Title 

«Така практика є цікавою тим, що студенти з різних середовищ, країн, культур мають змогу обговорювати важливі глобальні теми і діляться досвідом їх вирішення у власних суспільствах. Звичайно, можна прочитати відповідну літературу, пошукати джерела з обраної теми, прослідкувати за новинами, але це не дасть тобі чіткого розуміння дійсності. Тому спілкуючись зі своїми однолітками, наприклад, США, Хорватії, Туреччини студенти можуть почути про певні суспільні наративи з перших уст», – пояснює викладач.

Здебільшого викладачі ділять студентів на мішані команди від 5 до 15 осіб і дають їм виконати спільні завдання. Студенти мають можливість не лише вчитися разом, а й зануритися у певне культурне середовище. Такий формат, за словами Дмитра Шеренговського, робить курс значно цікавішим для студентів, і ціннішим для розширення їхнього кругозору.

Так студенти УКУ та університету Нотр-Дам практикували командне обговорення проблеми фейкових новин та дезінформації в соціальних мережах, пов’язаної з виборами. Команди дискутували, хто відповідальний за такі порушення: журналісти, медіаплатформи, які поширюють інформацію, політики, котрі вдаються до таких дій? Попередньо студентам запропонували матеріали для прочитання, а відтак кожен у своїй групі спробував з’ясувати проблему, порівнюючи ситуацію у США і Україні.

Викликом для студентів було те, що довелось працювати з різницею у 7 годин – розповідає Роман Стеблівський, студент за обміном із Національного університету «Києво-Могилянська академія», який обрав це курс для вивчення. Однак, за його словами, спільна робота з іноземними студентами показала, якими бувають відмінності у поглядах на політичні процеси.

«Американське рішення проблеми фейків полягало у просвіті виборців та персональній відповідальності політиків за розповсюдження дезінформації, тоді як наша перспектива фокусувалась на державі, як основному акторі у протидії російській пропаганді. Загалом, такі освітні формати дають можливість розглянути питання з різних перспектив, побачити схожості та відмінності у позиціях студентів з різних країн, а також допомагають абстрагуватись від виключно власної точки зору і отримати зворотній зв’язок ззовні», – ділиться Роман Стеблівський.

Title 

Крім того, використовуючи підхід глобального досвіду навчання (global learning experience), який практикує університет DePaul у Чикаго, студенти УКУ дискутували про те, як змінюється світ та підходи американських політиків до міжнародних відносин після президентських виборів (Дональда Трампа і Джо Байдена, – ред.). Такий формат передбачав поділ студентів на три фокус-групи: українці, американці та хорвати, кожна з яких готувала мінідослідження. Оскільки подія була відкрита, то до неї доєдналися студенти з Великої Британії, Австралії, Мексики, Бразилії, презентувавши свої бачення та ідеї.

Студентка УКУ Софія Лин переконана, що попри перехід в онлайн, користь зі спілкування та співробітництва з іноземними колегами є великою: «Наші спільні пари – це можливість краще збагнути, як мислять наші однолітки за океаном. У нас багато спільного, адже процес глобалізації впливає на мислення всього світу. Однак ми побачили, що маємо різні погляди на події, які відбувалися останнім часом у світі».

Зараз Дмитро Шеренговський працює з іноземними професорами над тим, щоб у наступному семестрі збільшити інтеграцію між студентами різних університетів. Крім того, він співпрацює з колегою університету Bilgi у Стамбулі (Istanbul Bilgi University), аби вже наступного року об’єднати українських та турецьких студентів у форматі спільного навчального курсу (COIL - collaborative online international learning).

«Такий досвід буде цікавим, адже це різні культури, з різним сприйняттям і підходами до проблем. Ми обговорюємо такі формати з колегами в УКУ, і багато викладачів не хочуть повертатися виключно до аудиторного викладання, як це було до карантину. Тож плануємо, що деякі частини курсів в УКУ залишаться віртуально інтернаціоналізованими. Тим більше, цьогоріч викладачі започаткували подібні формати з партнерами з Північної та Південної Америки та Європи », – додає Дмитро Шеренговський

Своїми відгуками про спільне навчання також поділились викладачі та студенти з-за кордону.

Джеймс Мак Адамс Вільям М. Шолл (James McAdams William M. Scholl), професор з міжнародних відносин кафедри політології університету Нотр-Дам, США:

 Title

«Наш трансатлантичний проєкт між УКУ та Нотр-Дамом став унікальною можливістю залучити студентів до обговорення питань, пов’язаних з правдою та демократією, які є вкрай важливими для їхнього життя. Під час обговорень протягом кількох тижнів наші студенти змогли дізнатись багато нового про спільне і відмінне між українцями й американцями. Це також цінна можливість розвивати тісні зв’язки між нашими великими католицькими університетами».

Морган Радер (Morgan Rader), студентка, університету Нотр-Дам, США:

«Міжнародна співпраця між Нотр-Дамом та УКУ була надзвичайно корисною, оскільки студенти мали можливість ділитися ідеями та обговорити ймовірні глобальні перспективи щодо дезінформації в соціальних мережах. Я з цікавістю слухала думки українських студентів щодо урядової політики, зокрема про їхнє ставлення до можливості уряду цензурувати особисті профілі в соціальних мережах».

Річард Фаркас (Richard P. Farkas), професор університету DePaul, США:

«Наш недавній досвід співпраці з колегою Дмитром Шеренговським та його студентами в УКУ тривав приблизно чотири тижні і показав надзвичайно цінні результати у тому, як студенти бачать та вирішують проблеми, з якими стикаються наші країни. Українські студенти вражають глибиною та широтою аналізу теми. Діалог був настільки вдалим, що ми націлюємося на нові виклади під час осіннього семестру. Пандемія обмежила міжособистісний контакт, але ми, користуючись технічними можливостями, обговорюємо важливі теми. Ми побачили, що Чикаго та Львів мають багато спільних поглядів. Наш університет високо цінує ці стосунки та очікує, що вони будуть процвітати та розвиватися».

Пресслужба УКУ

 

Фольк-баль «Перелаз’»: 70 стипендій для студентів і викладачів УКУ від благодійників

Закінчила УКУ і за крок до складання військової присяги Наталія-Гелена Дунай поділилась досвідом навчання у двох вишах

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers