rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Асоціація «Самопоміч» – інформаційний центр української громади Чикаго

Історія української нації охоплює минуле наших предків як на рідному материку, так і по всьому світі, куди б не закидала їх доля.

Українців, які з певних причин покинули рідну землю і проживають в чужих країнах, називають українською діаспорою. Тернистий шлях української діаспори світами ще не вивчений досконало, не зібраний докупи. Однією з гілок могутнього дерева української діаспори є американська Україна, зокрема українську громаду Чикаго на сьогодні справедливо вважають однією з найбільших та найактивніших спільнот на теренах Сполучених Штатів Америки.

Title 
 Дирекція товариства «Самопоміч», 1981 р.
Сидять зліва: Роман Мартинюк, Омелян Плешкевич,
Павло Турула, Ірина Камінська, Володимир
Щебльовський. Стоять: Стефан Вербовий, Антін
Коцепула, Оксана Казанівська, Богдан Ватраль

Перші спроби обґрунтованого наукового дослідження історії зародження і становлення української діаспори в Чикаго були зроблені членами Ювілейного Громадського Комітету «Тисячоліття Християнства в Україні, Відділ Іллінойс», який був сформований з нагоди відзначення 1000-річчя Хрещення Руси-України. До складу цього комітету увійшли одні з кращих представників чиказької інтелігенції того часу, серед яких – Василь Маркусь, Дарія Маркусь, Зеновія Бігун, Роман Мицик, Іванна Ґорчинська, Мирослав Семчишин, Іванна Гарасовська, Роман Завадович. Одне за одним ці люди відходять у вічність, залишаючи по собі помітний слід в історії зародження та громадського буття української спільноти Чикаго. І як мало знаємо ми, новоприбулі, про цих людей та їхніх попередників, які вважаються засновниками і будівничими могутнього центру української діаспори на американському континенті, зокрема – в Чикаго.

Еміграційний процес українців до Америки почався наприкінці ХVIII сторіччя. Наплив перших емігрантів з України, які поселилися в штаті Іллінойс, датується 1880-ми роками. Перший камінь у підмурівок створення української громади в Чикаго було закладено на сходинах, що відбулися 31 грудня 1905 року в будинку за номером 939 Робі (теперішня Деймен). На цих сходинах було прийнято рішення відкупити у данців церкву на розі вулиць Супіріор і Бікерсдайк і було створено «малоруську греко-католицьку парафію», яку назвали на честь святого Миколая.

Title 
 Богдан Ватраль, конгресмен Danny K. Davis,
Володимир Тюн, Роман Яцковський

Чутки про заснування греко-католицької парафії рознеслися поміж українськими емігрантами, в результаті чого до Чикаго почали прибувати багато нових родин. Масовий наплив українських емігрантів також був пов’язаний з переїздом до Чикаго у 1893 році молодого студента права, представника свідомої української інтелігенції, особистого приятеля Івана Франка – доктора Володимира Сіменовича. У 1906 році до Чикаго також приїжджає молодий, повний енергії, політично заангажований ще з Галичини (належав до Національної Демократичної Партії), священик Микола Струтинський, який прийняв важелі правління парафією св. Миколая. У 1906 році д-р Володимир Сіменович, священик Микола Струтинський та адвокат Стефан Янович заснували Братство св. Миколая, яке вважалося першим у Чикаго відділом УНСоюзу. Почалася успішна розбудова української громади, створювалися нові організації, в результаті чого до міста вітрів прибували все нові й нові емігранти як з України, так і з різних куточків Америки.

Title 
 Selfreliance Association Board members and
volunteer staff of the Senior Center

У 50-х роках, після поневірянь по Європі, до Америки, зокрема й до Чикаго, почали масово прибувати нові, так звані «політичні емігранти», які потребували всебічної допомоги. На хвилі великої потреби допомагати новоприбулим, у 1947 році в Нью-Йорку було засновано перше товариство «Самопоміч». У вересні 1947 року Верховним судом штату Нью-Йорк було затверджено інкорпораційний акт, який було внесено до реєстру в департаменті штату 3 жовтня 1947 року. Ця дата вважається датою заснування Об’єднання Українців Америки (ОУА), яка на сьогодні називається Товариство «Самопоміч».

Після створення головного офісу, почали утворюватись відділи по всіх великих осередках українського поселення в Америці. В Чикаго відділ Товариства «Самопоміч» було засновано 12 червня 1949 року. На перших загальних зборах, в присутності 65-и емігрантів, було прийнято Статут та вибрано керівництво новоствореного т-ва «Самопоміч». Першим головою було обрано д-ра Степана Самбірського. Заступником голови став Роман Мицик, Осип Дацько – секретар і організаційний референт, Дмитро Хоркавий – фінансовий референт, Іван Малюк – культурно-освітній референт, Степан Куропась – суспільний референт, Юрко Буксар – референт праці, д-р Марія Пшепюрська-Овчаренко – референт жіноцтва, Іван Mихальцевич – референт молоді.

Практична діяльність товариства охопила широкий діапазон потреб емігрантів – розбудовувалась суспільна опіка, особливо над старшими, немічними людьми, надавалась допомога в правових питаннях, оформлення різних форм, повернення податків, полагодження медичних рахунків тощо. При т-ві «Самопоміч» почали створюватись різні секції, зокрема: Учительська Громада, Лікарське Товариство, Секція Правників, Студентська Громада, Товариство опіки над дітьми, Спортивне товариство «Леви», Клуб Львів’ян, Клуб молоді, радіопередача. З плином часу деякі секції розросталися, утворюючи окремі структури, деякі самоліквідовувались. Змінювались покоління, мінялися імена очільників та активних членів.

Title 
 Освячення офісу: Віталій Кутний,
Роман Яцковський, Володимир Тюн,
о. Володимир Кушнір, о. Сергій Ковальчук,
Владика Венедикт (Алексійчук), о. Микола Бурядник,
о. Олексій Каспрук, о. Іван Лимар

У 1951 році товариство «Самопоміч» стало спонсором новоствореної кредитної кооперативи «Самопоміч», яку на сьогодні ми знаємо, як Українську Федеральну Кредитову Спілку «Самопоміч».

На сьогоднішній день в нашій громаді функціонує велика кількість організацій та установ – духовних, громадських, культурно-освітніх, мистецьких, жіночих, ветеранських, молодіжних, фінансових. З метою координації роботи цього складного механізму життя діаспори, а також з метою надання фахових консультацій з різних питань для кожного члена української діаспори Чикаго, у 2019 році було відновлено діяльність товариства «Самопоміч», яке на сьогодні функціонує як інформаційний центр Асоціація «Самопоміч». Ініціаторами відновлення товариства «Самопоміч» були Богдан Ватраль, Роман Яцковський та Віктор Войтихів. Головою дирекції обрано Володимира Тюна, виконавчим директором – Романа Яцковського.

При Асоціації «Самопоміч» успішно транслюється українська радіопрограма «Вечірня Трибуна», яка була заснована у 1958 році 8-м відділом ООЧСУ в Чикаго під назвою: «Українська Вечірня Трибуна». Впродовж останнього десятиліття радіопрограма транслювалася під егідою УККА (Відділ Іллінойс). З квітня 2020 року власником радіопрограми стала Асоціація «Самопоміч». В результаті зміни формату «Вечірня Трибуна» набуває дедалі більшої популярності в українському середовищі. Головним і незмінним спонсором радіопрограми була і залишається Українська Федеральна Кредитова Спілка «Самопоміч». Слухати радіопередачі можна щочетверга, з 8:00 до 9:00 вечора на хвилі 1240 АМ/1470 AM.

Не менш важливим досягненням Асоціації «Самопоміч» є створення центрального веб-сайту україн­ської громади Чикаго (www.ukrainianchicago.com), на якому можна також ознайомитись із календарем подій, що відбуваються в громаді. На мою думку, дуже важливо мати єдиний координаційний центр подій, оскільки раніше траплялися досить прикрі випадки проведення важливих заходів одночасно за різними адресами.

Послуги, які надає Асоціація «Самопоміч», корисні і важливі, особливо для осіб старшого віку. Це є унікальна можливість безкоштовно, українською мовою, отримати фахову відповідь на питання, що виникають в різних життєвих ситуаціях.

 Title

Кожен бажаючий має можливість поспілкуватися з кваліфікованим фахівцем, он-лайн або при особистій зустрічі, відповідно до затвердженого графіка роботи. Прийом громадян проводиться за попереднім записом по телефону або електронною поштою. Номер телефону та електронну адресу подано вкінці статті.

Всі професійні послуги, поради та консультації надаються лише незалежними професійними фахівцями, які особисто несуть за них відповідальність. Сфера діяльності щоразу розширюється, вивчається попит, створюються нові програми. Наразі в Асоціації «Самопоміч» можна отримати:

консультацію та медичну програму лікаря (куди звертатись у випадку медичних проблем, роз’яснювання механізму американської системи медичного страхування, семінари з питань охорони здоров’я, інформація про пункти щеплення та отримання тестів на Covid-19) - вівторок, з 5:00 до 6:00;

консультацію з фінансових питань (створення, фіксація та вдосконалення персональної кредитної історії, страхування життя, іпотека, пенсійні заощадження (форми 401К, IRA), інвестування в освіту та бізнес, тощо) - вівторок, з 4:00 до 6:00;

консультацію на ринку нерухомості - вівторок, з 5:00 до 7:00;

нотаріальні послуги - середа, з 4:00 до 7:00;

заняття з англійської мови - середа, з 7:00 до 8:00 та субота, з 4:00 до 5:00;

консультацію представників Генерального консульства України в Чикаго - четвер, з 4:00 до 6:00;

Title 
 Урок англійської мови

консультацію страхового агента (цікава інформація щодо програм компенсації від страхових компаній, пов’язаних з Covid-19) - четвер, з 5:00 до 6:00;

консультацію адвоката ( імміграційні, юридичні та цивільні питання) - п’ятниця, з 5:00 до 6:00;

заняття з навчальної програми роботи на компютері - субота, з 1:30 до 2:30;

підготування до здачі іспиту для отримання громадянства США - вівторок, з 7:00.

інформаційна допомога з надання соціальних послуг - пятниця, з 2:00 до 5:00.

інформація для пошуку роботи;

інформація для винайму житла;

постійне інформаційне забезпечення діяльності Асоціації «Самопоміч» на хвилях «Українського незалежного радіо»;

постійне оновлення інформації про вищезгадані послуги на сайті Асоціації.

На вищезгаданому сайті можна послухати відеозапи­си розмов з очільниками багатьох важливих інституцій українського Чикаго, пред­став­никами духовенства різ­них конфесій, освітянами, ква­лі­фі­кованими фахівцями. Та­кож асоціація надає для тим­часового користування (про­ведення зібрань, зустрічей, тощо) конференційну за­лу організаціям, котрі ще не мають своєї постійної адреси.

Від імені громадськості ук­раїнського Чикаго хочу подякувати очільникам Асоціації «Самопоміч» за ідею реанімації дуже важливого для кожного з нас центру невичерпної інформації з будь-яких питань, які виникають в нашому еміграційному житті.

Вся інформація про
діяльність Асоціації
«Самопоміч» знаходиться на сайті: https://www.selfrelianceassociation.net/

Прийом громадян відбувається за попереднім записом:

e-mail: infocenter­selfre­lian­[email protected];

телефон:
+1-773- 692 -1010.

 

Для написання статті використано інформацію збірника-довідника: «Українці в Чикаго й Ілліной в тисячоліття хрещення України», редактор і упорядник Дарія Маркусь, Чикаго, 1989.

Звітний концерт учнів музичної студії Школи Мистецтв при Катедрі св. Миколая

Прощавай, школо! Канікули – ура!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers