rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Екскерівника апарату Майкла Мадігана звинувачують у брехні Великій колегії присяжних

Колишнього керівника апарату спікера Палати представників Іллінойсу Майкла Медігана звинуватили у тому, що він нібито сказав неправду під присягою перед Великою колегією присяжних і намагався перешкоджати розслідуванню звинувачень у корупції.

66-річного Tim Mapes зі Спрингфілда звинувачують за одним фактом подання неправдивої інформації перед судом присяжних та ще одним – за спробу перешкоджання правосуддю. Про це йдеться в обвинувальному акті, який надійшов до окружного суду США в Чикаго.

Mapes звинувачували у брехні перед федеральними присяжними навіть після того, коли йому було надано імунітет за свідчення у справі ComEd, пов’язаній із корупційними діяннями. До цієї справи, як стверджували федерали, нібито був причетний Мадіган.

Як головний помічник Мадігана, Mapes упродовж тривалого часу був наближеною особою до багаторічного спікера Палати представників Іллінойсу, який наразі перебуває під слідством у зв’язку із розслідуванням корупційної справи, пов’язаної з ComEd.

Mapes втратив посаду керівника апарату Мадігана три роки тому, під час розслідування сексуальних домагань, а також втратив посаду виконавчого директора Демократичної партії Іллінойсу.

Як йдеться в 11-сторінковому обвинувальному висновку, Mapes звинуватили у брехні перед присяжними та перешкоджанні правосуддю під час виступу 31 березня, коли його запитали про стосунки Мадігана з давнім лобістом і союзником Michael McClain. Раніше McClain і ще троє керівників ComEd були звинувачені у причетності до корупційної справи.

Мадіган заперечує свою причетність до будь-яких протиправних дій. Наразі йому офіційно не було висунуто жодного звинувачення.

Колишній федеральний прокурор Jeff Cramer заявив, що зараз Mapes має вибір.

«Це не допомагає прокурорам, коли хтось із наближених до колишнього спікера не говорить правди», – зауважив Cramer. «Як свідок, як кажуть, він може або говорити правду, або може зачинити за собою двері камери у в’язниці».

Тим часом республіканець, член Палати представників Tom Demmer (R-90) згадав про цю справу під час свого виступу у Спрингфілді.

«Чи будемо ми ініціативно відновлювати та заново завоювати довіру людей, яким служимо? Чи знову будемо чекати наступного обвинувачення?» – заявив Demmer під час виступу в Палаті представників штату минулого тижня.

У зв’язку із резонансом, який викликала ця справа, багато політиків цікавляться, чи не буде Мадігану висунуто звинувачення. Cramer натомість вважає, що обвинувальний акт для Mapes досі залишає без відповіді багато питань.

«Ми наразі не знаємо. Прокурори наразі не знають. Адже вони в основному перешкоджають тим, хто намагається захистити колишнього спікера», – каже Cramer.

У відповідь адвокат Mapes заявив: «Tim Mapes правдиво свідчив Великій колегії присяжних. Його чесні спогади – у відповідь на розпливчасті та неточні запитання про події, які нібито відбулися багато років тому, – не є лжесвідченнями. Звичайно, йдеться не про нього, а про подальші переслідування урядом його колишнього боса. Tim Mapes жодним чином не перешкоджав правосуддю і сподівається взяти участь у суді, коли всі факти будуть оприлюднені».

Paul Elsberg, прессекретар ComEd, також заявив: «Хоча нам не годиться коментувати ці звинувачення, угода про відкладене судове переслідування закінчила розслідування прокурором США справи щодо ComEd. Компанія вжила рішучих заходів для з’ясування обставин та перегляду нашої поведінки, зокрема впровадження всебічних реформ з питань етики та дотримання норм, аби щось подібне ніколи не повторилося».

Водночас чиновники заявили, що розслідування звинувачень у корупційній справі триває. Наразі офіційного висунення звинувачення у суді ще не заплановано.

Мадіган подав у відставку в лютому, після 50 років перебування у Палаті представників штату Іллінойс. Його замінив Emanuel «Chris» Welch, перший чорношкірий, обраний на цю посаду.

Спершу на місце Мадігана – представника від 22-го округу штату Іллінойс – прийшов Edward Guerra Kodatt. Проте він несподівано подав у відставку усього через три дні перебування на посаді у зв’язку зі звинуваченнями у неналежній поведінці.

Генасамблея Іллінойсу затвердила День скасування рабства святом на рівні штату

У CTA – літні знижки на проїзні квитки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers