rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ СБУ під контролем Медведчука могла возити кеш окупантам Плівки Медведчука-3

На плівках, отриманих Bihus.Info, обговорюється зацікавленість Кремля в купівлі Україною вугілля у самопроголошених республік і схема постачань його за допомогою фірми-посередника. 31 грудня 2014, за словами Віктора Медведчука на записах, СБУ відвезла в окуповані республіки перший транш авансу.

Про це йдеться у третій частині «плівок Медведчука», опублікованих Bihus.Info.

У листопаді 2014 Медведчук на записах починає обговорювати з Москвою купівлю Україною вугілля на окупованих територіях. З плівок випливає, що Кремль таким чином намагався забезпечити грошима самопроголошені республіки.

З контексту зрозуміло – в цей час Росія пропонує формулу: Україна купує вугілля на окупованих територіях і в Росії – і так закриває дефіцит палива, який утворився через захоплення частини Донецької і Луганської областей.

Водночас, станом на листопад 2014-го Україна вже кілька місяців возила вугілля для державних теплоелектростанцій із Південно-Африканської Республіки. Це була альтернатива паливу з держави-агресора.

Title 

Але в листопаді 2014 року до африканського вугілля виникли претензії в Петра Порошенка. Він заявив на засіданні РНБО, що африканське вугілля – дороге і не горить. Було відкрито кримінальне провадження, почалися допити міністра енергетики та керівників держпідприємств, які брали участь у закупівлі.

Саме після скандалу з африканським паливом, судячи з плівок, вугілля для державних ТЕС почали возити з окупованих територій.

У той час в уряді натякали, що буде саме так. «Той обсяг вугілля, котрий ми постачаємо із ПАР у вигляді диверсифікації – можливо, він комусь заважає», – заявляв Володимир Зіневич, на той час – директор ДП «Укрінтеренерго». «Вважаю, що кампанія, розгорнута проти постачань вугілля з ПАР, проти Мінпаливенерго... це кампанія, яка забезпечує інтереси поставити нас в залежність від Російської Федерації, від цих «ДНР і ЛНР», – казав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У телефонній слухавці Медведчука в цей час обговорювалось, як виглядатиме схема купівлі вугілля у самопроголошених республік державними ТЕС.

Надалі стане відомо, що фірми з орбіти Медведчука займалися постачаннями окупованого вугілля державним ТЕС під виглядом африканського, а також возили на ТЕС російське вугілля. Зокрема, ідеться про щонайменше дві компанії з Гонконгу – Arida Global Limited і Cortex Sales Limited, про зв’язок Медведчука із якими писали ще в попередні роки.

Понад те, з плівок випливає, що Медведчук підбивав своїх співрозмовників у Кремлі шантажувати Україну ще більшим дефіцитом вугілля.

Того ж вечора, 21 листопада 2014-го, постачання вугілля з Росії припинилося, і Медведчук повернувся до обговорення з Києвом питання – як заплатити за вугілля на окуповані території.

24 грудня 2014-го Медведчук на плівках звітує Кремлю: Київ готовий відсилати готівку. Причому возити її буде Служба безпеки України. Очолює СБУ в той час Валентин Наливайченко. У коментарі Bihus.Info він заявив, що про готівку нічого не знає, і взагалі – він проти торгівлі з окупантами.

29 грудня 2014 року Петро Порошенко публічно заявив, що Україна купуватиме вугілля на окупованих територіях. «Ми дійсно будемо купувати в державних підприємств, зокрема, які видобувають вугілля на тимчасово окупованих територіях, з контролем того, що ці гроші використовуються виключно на заробітну плату шахтарям – українським громадянам, – запевнив Порошенко. – Тут не задіяна вже валюта, бо постачається вугілля напряму на електростанції. І жодних інших постачальників вугілля, наскільки мені проінформували, не буде».

У коментарі Bihus.Info перед публікацією Порошенко заявив, що не пам’ятає «точно ролі Медведчука» у вугільних контрактах з окупованими територіями, і не пам’ятає «жодних компаній, бо йшлося виключно про державний інтерес, і державні компанії, і сплату податків у бюджет».

Водночас на плівках чутно, що через два дні після публічної заяви Порошенка, 31 грудня 2014, СБУ, за словами Медведчука, повезла кеш на окуповані території. Авансом. Другий транш планують на 5 січня 2015.

Title 

Судячи з плівок, готівку за окуповане вугілля возили з кінця 2014 – на початку 2015, а саме вугілля продовжували возити і на початку 2016 року.

Журналісти відзначають, що постачання вугілля з окупованих територій маскували, а в ланцюг перепродажів із часом додавали дедалі більше фірм. Однак деякі контракти фірм з орбіти Медведчука з державними ТЕС можна встановити точно.

Bihus.Info відшукали щонайменше два договори про постачання вугілля на державні ТЕС компанією Arida Global Limited на загальну суму понад 290 млн грн. Це – контракт від серпня 2015, за яким Arida отримала 54,5 млн грн, і договір від листопада 2015, за яким вона ж отримала 237 млн. Обидва контракти укладені з «Укрінтеренерго», яка купувала вугілля для «Центренерго».

У коментарі Bihus.Info перед публікацією Медведчук заявив, що не має стосунку до компаній Arida Global і Cortex Sales.

Валентин Наливайченко написав, що він нічого не знає про супровід готівки за вугілля Службою безпеки України.

Петро Порошенко повідомив, що обговорював з Медведчуком лише полонених і не пам’ятає Медведчука в питанні вугілля.

Віктор Медведчук заявив, що обговорював з Порошенком різні питання, однак нічого не знає про торгівлю вугіллям з окупованих територій.

Детальніше дивіться за посиланням https://www.youtube.com/watch?v =WCHlr2-AzSw&t=14s.

Джерело: BIHUS.INFO
(https://bihus.info/sbu-vozyla-kesh-za-vugillya-z-okupovanyh-terytorij-pid-kontrolem-medvedchuka/)

Плівки Медведчука: «наш головний» контролював передачу дизельної труби в приватні руки

Медведчук міг домовлятися з РФ про постачання газу й електрики та затягувати обмін полонених Плівки Медведчука-4

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers