rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Медяники Руслани Боднарук в новій інтерпретації

Ми вже розповідали про коломийську майстриню Руслану Боднарук, яка випікає медові пряники. Цим заняттям майстриня почала займатися навесні 2016 року, і вже рівно 5 років не тільки не полишає улюбленого заняття, але й постійно удосконалюється, реалізувала кілька власних проектів і навіть змінила технологію.

Під час розмови майже 5 років тому пані Руслана заявила, що не збирається зупинятися на досягнутому, а також сказала, що має багато інших цікавих ідей та задумів, про які поки що не буде розповідати. Свого слова майстриня дотримала.

Давня українська традиція випікання медового тістечка на різдвяні та великодні свята на Гуцульщині була з давніх-давен, але занепала в часи СРСР. Тому майстриня вирішила відродити цю традицію в рідному місті, котре її надихає на цю роботу. Навіть пройшла відповідні курси в Києві.

Title 

Свої перші пряники пані Руслана спекла навесні 2016 року для сина на день народження, коли він захотів пригостити та чимось здивувати однокласників. Дітям дуже сподобалися гостинці, і це спонукало пані Руслану залишити роботу економіста в банку і взятися за випікання медяників. У травні 2016 року вона заснувала власну майстерню «Солодкий дарунок» і почала створювати неповторні смачні шедеври до різних свят, урочистих подій – і просто медяники як український ексклюзивний сувенір. Але їй було замало просто випікати це святкове печиво, тому, щоб додати давній традиції шарму, вирішила навчати цьому всіх охочих. За два місяці перед новим 2017 роком у Музеї писанкового розпису і кафе-піцерії «Даніель» в Коломиї щотижня проводились майстер-класи з випікання та декорування святкових медяників. Цей витвір став одним із найкращих подарунків на свято Миколая чи Різдва, який наповнює духом цих гарних свят, а для дітей – це безмежна радість і розвиток фантазії. Результат був неочікуваним, адже охочих навчитися випікати та оздоблювати медові пряники було багато. Щосуботи і щонеділі на майстер-класи почали записуватися багато дітей – як з Коломиї, так і з навколишніх сіл. Спочатку розмальовували медяники до свята Миколая, потім – до Нового року і Різдва. Приходили на майстер-класи навіть художники, які прагнули урізноманітнити свою творчість. Паралельно вчилася та вдосконалювалася і сама майстриня. Згодом почали з’являтися замовлення. Майстриня виготовляла ексклюзивні пряники у вигляді листівки або картини, а також з логотипом Коломиї – з нагоди 775-річчя міста. Головною родзинкою медових пряників є їх надзвичайний смак та аромат.

Title 
 Руслана Боднарук та її авторські медяники

Постійно удосконалюючись та випробовуючи нові рецепти, майстриня знайшла той, який їй сподобався найбільше. Вона почала додавати до своїх виробів натуральний карпатський мед з власної пасіки.

«Кілька років тому, навесні, кум подарував нам перший вулик з бджолами, – згадує Руслана Боднарук. – Мій чоловік так захопився новим хобі, що вже восени на нашому подвір’ї з’явилося сім маленьких кольорових будиночків для бджіл. І це був лише початок. Ми вирішили, що одна із трьох пасік буде розміщена біля нашого будинку. Тим більше, завжди можна скористатися атмосферою вулика з лікувальною метою. Відомо, що ефірні олії прополісу, меду і воску, маточного молочка та перги, аромати і фітонциди квіток, нектару і воску, що виділяються з вулика, заселеного бджолами, дезінфікують повітря навколо пасіки в радіусі до 200 м. Зрештою, ми й самі зауважили, що мікроклімат значно змінив наше здоров’я, і ми перестали хворіти вірусними захворюваннями».

Коли майстриня почала випікати медяники з власного меду, тоді також вирішила змінити назву своєї домашньої пекарні. Таким чином пекарня «Солодкий подарунок» отримала нове дихання і нову назву «Медові Пряники-MEDYANIK».

Title 

«Я дуже сподіваюся, що мої медові пряники не тільки милують око, але й зміцнюють імунітет, і що люди отримують смачне задоволення, ласуючи ними, – каже майстриня. – Особливо смачно дітям, про що вони самі розповідають під час майстер-класів. Розмальовані медові пряники стало модно дарувати, а ідеї для їх створення виникають відповідно до потреб замовників».

Нещодавно майстриня реалізувала раніше задуманий проект. Вона почала розмальовувати свої медяники у вигляді гуцульської кераміки.

«Ми недостатньо пропагуємо свої надбання у світі, – вважає майстриня. – Як корінна коломиянка, я дуже переймаюся збереженням традицій свого міста і краю. Кожен може це робити по-своєму. Я ж вирішила інтерпретувати сюжетні розписи майстрів гуцульської кераміки на медових пряниках солодкою білковою глазур’ю та розписувати вручну пензликом харчовими фарбами. Тим більше, це характерно для Коломиї, адже з давніх-давен Коломия була центром гончарного виробництва. Традиції цього ремесла, закладені нашими предками, ніколи не переривалися. Багато відомих майстрів-гончарів працювали в нашому місті і були знаними далеко за межами України. Однак у другій половині 19 ст. це ремесло поступово почало занепадати».

 

TitleОскільки майстрині ніколи не доводилось розписувати кераміку, то довелося вчитися. Навикам і майстерності розпису кераміки навчила Руслану відома коломийська художниця Марія Лобурак. Після кількох лекцій талановита майстриня переклала цей давній розпис на свої смачні медяники.

Нагадаю, для гуцульських кахель властиві жовтий, коричневий і зелений кольори. На своїх ексклюзивних солодощах майстриня зображає різні сюжетні сценки, що передають побут та звичаї гуцулів, птахів, військових, весільних молодят та різноманітні карпатські квіти. Вона вміло передає ефект текучості солодких фарб, технологія яких здавна використовувалась при виробництві гуцульської кераміки у Коломиї та Косові. Розмальовані медові пряники, зображені у вигляді гуцульської кераміки, різні за розмірами – від 6 до 21 см.

Авторські медяники Руслани Боднарук – справжні витвори мистецтва! Коли їх отримують у подарунок, то не відразу розуміють, що це за витвір. Дехто сприймає за глиняний магнітик, а коли дізнаються, що то пряничні смаколики – дуже дивуються.

Title 

З нагоди цьогорічних Великодніх свят Руслана Боднарук реалізувала ще один цікавий експеримент – вона почала випікати пряники у формі писанки і декорувати у вигляді гуцульської кераміки. Такі пряники передають наші традиції, відчуття краси і неповторності Гуцульщини та Покуття.

Пряничні вироби Руслани Боднарук користуються попитом не лише в Коломиї, а й по всій Україні і навіть за кордоном. Неодноразово «Медові Пряники-MEDYANIK» їхали в Німеччину, Ізраїль, Польщу, Чехію, Словаччину, Італію, Болгарію. Часто майстриню запрошують на майстер-класи в різні міста України.

«Коли спілкуюся з дітками під час майстер-класів, у мене виникають нові творчі ідеї, які згодом втілюю в життя» – ділиться враженнями Руслана Боднарук.

 

Побачити авторські витвори різноманітних медових пряників Руслани Боднарук можна на сайті домашньої пекарні майстрині: https://medyanik.com.ua.

Катерина Павленко, солістка гурту Go_A, учасниця Євробачення-2021: «У нас є автентичність і самобутність, якою ми маємо поділитися зі світом»

Значно цікавіше, ніж просто «українська Трініті»: хто така Катя Павленко з Go-A

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers