rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Американські українці презентували у Києві проект фотовиставок «Батьківська Хата. Homestead»

12 травня 2021 року у арт-просторі Київської публічної бібліотеки ім. М. В. Гоголя за підтримки Національної Спілки Фотохудожників України, Арт-об’єднання «Kyivphotos-Hall» та Українського Центру Фотомистецтва відбулася презентація українсько-американського проєкту техаської неприбуткової організації «Українське Сан-Антоніо» під назвою «Батьківська Хата. Homestead».

«Родзинка та унікальність проєкту полягають в тому, що це серія фото історій, які демонструють строї різних етнографічних регіонів України кінця XIX- початку ХХ ст. в комплексі з архітектурними формами та побутом відповідної території. На світлинах, зроблених на території Національного музею народної архітектури та побуту України, можна чітко роздивитися деталі українського вбрання, взуття, натільних прикрас; ознайомитися з характерними рисами вишивки сорочок різних областей а також із виглядом традиційних українських осель та предметів побуту того часу» , - розповідає Олена Браво. «Під кожен епізод ми ретельно підбирали народний одяг. Якщо, скажімо, це Вінницький регіон, то, перш за все, ми детально вивчали інформацію про експозицію хати, яка представлена в музеї, щоб вона відповідала даному регіону», - продовжує Олена.

На виставці, яка триватиме в Києві до 26 травня 2021 року, представлені роботи фотографів Олександри Першиної, Світлани Задоровської та Олени Браво. В проєкті прийняли участь колекціонери Володимир Щибря, Наталка Стерджіл, Мила Вишиванка та Олена Гарсія.

Title  Title Title

Проєкт міжнародний. В ньому взяли участь як українці материкової України, так і представники техаської діаспори. На світлинах зображені люди різного віку – діти, бабусі, дівчата на видані, заміжні жінки, молодята тощо. Вони різного соціального статусу. В проєкті прийняли участь українці, які усім серцем люблять Батьківщину. Українці, професійна діяльність яких спрямована на відновлення та розвиток нашої держави. Серед моделей – і громадський діяч, ветеран, політик Антон Колумбет з дружиною. Пан Колумбет був добровольцем АТО. Він є колишнім першим заступником Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, чинним заступником голови Муніципальної Варти Києва, заступником голови Київської міської спілки ветеранів АТО. Також участь у проєкті взяла українська сценаристка, продюсерка, режисерка фільмів «Соловей Співає», «Ткацький Шлях», «Спадок Нації», журналістка, громадська діячка та засновниця Всесвітнього Дня Вишиванки Леся Воронюк.

«Батьківська Хата. Homestead» - це команда неймовірних жінок України та української діаспори: Олена Браво, Наталка Стерджіл, Світлана Задоровська, Олена Христюк, Вікторія Ландблайд та Ольга Шульженко.

Title Title  Title

«Першою, хто підтримав створення проєкту, була киянка, яка вже понад 15 років проживає на території США, моя подруга Наталка Стерджіл», - розповідає пані Браво. Пані Стерджіл колекціонує одяг вже більш ніж 7 років. Вона не просто надавала народний одяг для проєкту, вона стала співавтором, організатором, частиною пазлу, який зветься «Батьківська Хата. Homestead.»

«Я звичайна жінка, любляча дружина, маю 4-х діточок. До етнографії чи історії до цього не мала жодного стосунку», - сміється Наталка. – «Вчилася на хіміка-інженера. Український старовинний одяг став частиною мого життя з моменту, коли я придбала свою першу старовинну вишиту сорочку. Я була в захваті від краси, яка була створена нашими українськими жінками! Я в неї закохалася! Наразі маю понад 300 сорочок у своїй колекції, а також інші елементи одягу та побуту українців. Колекціонування – це частина мого буття. Це любов, це історія, це краса і частина рідної землі. Проєкти, в яких мені досі довелося брати участь, надаючи свої костюми, мають великий вплив на українську діаспору. Останній з них – «Батьківська Хата». Цей проєкт став дуже цікавим, так як він поєднав у собі побут і красу українського старовинного костюму. Я хочу щоб люди, українці і не тільки, доторкнулися до історії України, відчули магію, вишуканість і любов наших пращурів», - розповідає пані Стерджіл.

Title Title 

Ще одна діаспорянка, яка стала вагомою частиною дійства – Олена Христюк. Саме вона започаткувала унікальну колонку на сайті організації, в якій перекладає тексти проєкту (опис одягу, архітектури та побуту) англійською мовою. Бо, на жаль, переклади, які здійснюються в Україні, є не зовсім зрозумілими для носіїв мови.

«Проєкт «Батьківська Хата. Homestead.» відгукнувся мені не лише теплими спогадами дитинства, але й став натхненням донести багатство спадщини української культури до моєї нової домівки – Сполучених Штатів», – розповідає пані Христюк. - «Доля емігрантів складається по-різному – не в усіх є можливість подорожувати на Батьківщину так часто, як би хотілось і, тому друге покоління українців закордоном знає про минуле батьків лише з їх оповідань. Англомовна версія проєкту «Батьківська Хата. Homestead.» повинна не лише показати та розказати про надбання української культури англомовній українській діаспорі, але також викликати почуття гордості та зв’язку з українською культурою. Надихнути підтримувати зв’язок зі своїм минулим. Англомовна версія – це також можливість поділитись українською культурою поза межами діаспори».

Title  Title

«Багато хто запитує, що буде з проєктом, коли я поїду додому. Бо я також є представницею діаспори. Так склалися обставини, що я була в Україні майже рік. І майже рік ми працюємо над цим неймовірним дійством», – розповідає пані Браво, – « і наразі я збираюся повертатися назад до США. Але проєкт продовжується і набирає обертів!»

В Україні в класичній задумці проєкт буде вести мисткиня, художниця, фотографка, авторка власних фотопроєктів, учасниця Міжнародних фотосалонів, багатьох спільних та персональних виставок, призерка Національних фотоконкурсів, з 2020 року – кандидатка на вступ до Національної Спілки фотохудожників України – Світлана Задоровська.

Олена Браво ж планує зробити нову серію світлин – діаспорян на тлі відомих будівель того чи іншого штату, як продовження проєкту вже в Сполучених Штатах. Бо для дітей, народжених за кордоном та людей, які прожили там більшу половину свого життя, батьківська домівка вже знаходиться у США, але вони пам’ятають своє походження і живуть з Україною в серці!

Також планується серія фотовиставок. А саме: в м. Сан-Антоніо, штат Техас; м. Гейнсвіль, штат Джорджія. А нещодавно ми отримали запрошення привезти виставки в Посольство України в США, в місто Філадельфію, штат Пенсильванія, та Нью-Йорк. Наразі обговорюємо дати.

Олексій Гончарук: «Навіть вороги не можуть звинуватити нас у тому, що ми крали гроші»

Фестиваль «Made in Ukraine. На селі!»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers