rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Подiлля: вони «перехитрили» карантин

Три історії вінницьких підприємців, які розпочали чи переорієнтували бізнес під час пандемії

«День» не раз і не два писав про те, що найвідчутніше карантинні обмеження через пандемію позначилися на малому та середньому бізнесі. Не маючи «подушки безпеки», підприємці, які працювали здебільшого у сфері гостинності, обслуговування чи продажів, змушені були зачинятися, у кращому разі — законсервовувати свої заклади до кращих часів. Особливо складно було тим, хто орендував приміщення, техніку, цех, і мав, на додаток, кредитні зобов’язання. Проте для окремих відчайдухів криза стала можливістю спробувати щось нове або трансформувати в інше русло вже наявне. Чи було просто? Ні! Чи зараз легко? Ні! Але вони ризикнули і не програли, бо у такі скрутні часи продовжують самі заробляти і дають робочі місця іншим.

«Мотивує рухатися вперед давня мрія — мати щось своє»

Старт нового бізнесу під час карантину, особливо ресторанного, можна сприйняти як божевілля або принаймні величезний ризик. Але молода родина Максима та Тетяни Ковтунів вирішили, що саме зараз найкращий момент реалізувати свою давню мрію і відкрити кафе у Вінниці. А щоб додати «перцю» і привернути увагу вінничан, назвали його «Локдаун». 7 квітня заклад прийняв перших відвідувачів. У меню — сендвічі, хот-доги та рідкісні для Вінниці пряні ізраїльські закуски, а ще смачна кава, яку вже оцінили мешканці довколишніх будинків. Як каже Тетяна, місце розташування закладу досить вигідне, тому «Локдаун» просто приречений на успіх.

«Чоловік за освітою кухар. Працював у ресторанах Ізраїлю, потім у двох відомих закладах Вінниці, але увесь час марив ідеєю відкрити власний заклад. Коли розпочався карантин, він змушений був звільнитися з роботи і вже думав їхати на заробітки за кордон, але товариш сказав: «Поки заробиш кошти, то мине багато часу, натомість міг би відкрити кафе і вже отримувати прибуток». Ми дослухалися. На початку лютого знайшли приміщення, оформили необхідні документи і відчинилися для відвідувачів, — розповідає жінка. — У закладі працюємо ми з чоловіком і ще взяли на підмогу бариста. На сьогодні до нас можна прийти, смачно перекусити і випити каву. Меню досить оригінальне. До прикладу, пропонуємо хотдоги з телячою ковбаскою, релішем із соленого лимона та яблуневим чатні. Такого перекусу у Вінниці не знайдеш. Незабаром, сподіваюся, вийдемо на доправлення. Тоді наші страви зможуть замовляти усі вінничани. Заклад невеликий — на кілька столиків, а доправлення дозволить охопити більше клієнтів. Мотивує рухатися вперед давня мрія — мати щось своє. Ми впевнені в тому, що наша ідея, оригінальне меню закладу сподобається вінничанам, «Локдаун» буде рентабельним і щодня обростатиме новими відвідувачами».

«Не клієнти до мене, а я до клієнтів»

З перших днів карантину, коли в країні масово почали зачинятися ресторани, Інна Єгорова скористалася моментом і переорієнтувала свій бізнес. 16 років вона керувала одним із кафе Вінниці, мала досвід роботи і барменом, і офіціанткою, і кухаркою. Тому коли заклад довелося зачинити, а людей розпустити, жінка вирішила налагодити виробництво напівфабрикатів на доправлення. Першими клієнтами стали колишні відвідувачі, які знали меню закладу і довіряли власниці. А далі запрацювало «сарафанне радіо», і за рік доправлення напівфабриків від Інни вийшло у топ найкращих сервісів Вінниці.

«Для мене було приємною несподіванкою, коли на Фейсбук-сторінці «Білий список Вінниця» провели опитування, у кого кращі напівфабрики, і моя продукція отримала найбільше схвальних відгуків. Це означає, що цей важкий рік я гарно попрацювала. Хоча тепер не клієнти до мене, а я до клієнтів почала ходити, — відзначає Інна. — Коли кафе зачинилося, я не стала чекати на кращі часи, сама стала до плити і зберегла репутацію, нехай і переорієнтувала бізнес. Чи будемо відкривати заклад для відвідувачів, не скажу — усе залежить від ситуації, поки вона не стабілізується, наше кафе не вийде на окупність. Тому наразі без різких кроків. Єдине — на осінь мрію відкрити магазин із напівфабрикатами, щоб можна було здійснювати торгівлю на місці і паралельно працювати на доставку».

«Виграють ті, хто може пристосуватися»

Голова громадської організації «Асоціація фахівців з управління персоналом Вінницької області» та засновниця однієї з кадрових агенцій Вероніка Лебедєва розповідає, що карантин позначився практично на всіх галузях бізнесу. Відчула його вплив і її компанія, бо під час карантину замовлення на пошук персоналу зменшився. Довелося майже удвічі скоротити штат співробітників, але завдяки тому, що агентство швидко переорієнтувалося на інші сфери бізнесу і напрацювало нову базу партнерів, кількість співробітників у штаті станом на сьогодні значно зросла.

«Ми працюємо на замовлення роботодавця і орієнтуємося винятково на український бізнес, тобто за кордон нікого не працевлаштовуємо. Коли попит на наші послуги впав, ми руки не опустили, а переорієнтувалися на інших клієнтів. Якщо до карантину це в основному були виробничі підприємства, то під час карантину ми почали працювали з аграріями, лікарями, логістами. Тобто змінили вектор і не прогадали, бо на сьогодні виграють ті, хто може пристосовуватися, — зауважує Вероніка Лебедєва. — Якщо бізнес «не перевзується», а чекатиме, він не зуміє втриматися на плаву. Тому раджу людям, які мають бізнес-ідею чи бажання, стартувати вже зараз. Чому? А тому що зараз багато гравців підуть з ринку. І не від того, що ідея не прибуткова, немає ринку збуту чи сильні конкуренти, тобто не з об’єктивних причин, а радше суб’єктивних. Я помічаю, як зачиняються підприємства, які мають чималий потенціал. Звичайно, що на їхнє місце прийде хтось інший. Тому якщо є ідея, то треба її реалізовувати, навіть якщо немає стартового капіталу. Зараз це не проблема. Можна скористатися грантом чи взяти кредит. Об’єктивних причин для того, щоб не стартувати, я не бачу».

До слова, за даними платформи Opendatabot, з березня 2020 року по березень 2021 року в Україні закрилося 215,3 тисяч ФОПів. Це майже на 50 тисяч закритих бізнесів більше, ніж в аналогічні місяці 2019-2020 років. Найбільше підприємств зачинилося у сферах складського господарства і транспорту (майже 11 тис.), оптової торгівлі (5,6 тис.), телерадіомовлення (2,69 тис.). Кількість людей, які вирішили відкрити ФОП під час карантину, становила 240,9 тисяч, що на 5 тисяч менше, ніж в аналогічні місяці до карантину. Найбільше нових ФОПів відкрилося у сфері програмування (понад 30 тис.), надання інформаційних (6,39 тис.) та інших індивідуальних послуг (5,44 тис.). Також активно відкривалися ФОПи у сфері доправлення та охорони здоров’я.

Життєстійкі: оптимістичні історії підприємців, які «здолали» кризу

Пiвдень: любов до кави, міста і своєї справи

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers