rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Канадська компанія TIU: «Наш бізнес в Україні атакували олігархи»

Про свій інвестиційний досвід в Україні «Голосу Америки» розповіла канадська компанія TIU, яка вкладає гроші у відновлювальну енергетику.

Перебуваючи з візитом у Канаді влітку 2019 року, президент України Володимир Зеленський заявляв: «Зелена енергетика буде одним із ключових секторів для нашої економіки в найближчі роки. Я знаю, що канадська компанія TIU уже успішно працює в цій сфері. Дякуємо їм за це, і будь ласка, беріть з них приклад!»

Сьогодні, навесні 2021 року, директор TIU Влад Лізунов так коментує цю заяву: «Коли прези-дент країни називає вашу компанію по імені і каже: хлопці, ви таку гарну справу робите, прошу інвестуйте в Україну, то можна було б сказати, що це найвищого рангу «інвестиційна няня», яку ви тільки можете мати. Але потім, коли олігархи тебе атакують, нема ні захисту, ні допомо-ги від держави».

Title 
 Влад Лізунов, директор TIU
Канадська TIU інвестує в зелену енергетику по всьому світу. У 2017 році компанія прийшла в Україну, збудувавши у Нікополі сонячну електростанцію, яка давала місту чисту відновлюваль-ну енергією. Це був перший проєкт із сонячної енергетики в Нікополі, а вкладені компанією майже 60 млн доларів – найбільшою закордонною інвестицією за осяжний період.

Історія успіху! Якби не те, що на їхній бізнес дехто накинув оком. Як розповів директор компа-нії «Голосу Америки», станцію відключили від електромережі під приводом ремонту.

«Наша станція була незаконно від’єднана від електромережі Нікопольським заводом фероспла-вів, який належить українським олігархам Ігорю Коломойському, Геннадію Боголюбову і Вік-торові Пінчуку. Вони стверджували, що Нікопольський феросплавний має здійснити певний ремонт, заміну електроліній. Проте відколи наша електростанція була від’єднана в березні 2020 року, вони не проводили ніяких ремонтів», - розповідає Влад Лізунов.

Канадські інвестори вважають, що йдеться про рейдерську атаку.

Як каже Лізунов, «Ми отримали комунікацію, що дехто з тих олігархів хоче купити нашу елек-тростанцію. Певна річ, не за ринковою ціною, а набагато дешевше. Саме так діють українські рейдери. Вони знаходять бізнес, який хочуть вкрасти, вони ставлять цей бізнес у дуже скрутну економічну ситуацію, як це відбулося з нами, бо ця станція вже отримала збитків 7 мільйонів за весь час, поки була відключена. А потім вони просто чекають, поки власники бізнесу впадуть у відчай і продадуть бізнес за копійки. Одразу після цього усі проблеми магічно зникають, бізнес починає працювати знову. Це така базова схема рейдерських атак в Україні».

Наразі канадські інвестори перебувають у судовому спорі. Програвши у першій інстанції, пода-ли апеляцію. Апеляційний суд мав відбутися 12 квітня, але в цей день суддя захворів, а в будів-лю суду надійшла погроза про замінування. Як каже директор TIU, компанія готова дійти до Верховного суду, щоб досягти підключення електростанції.

У судах України важко знайти справедливість

«У судах України важко знайти справедливість, - скаржиться Лізунов. – Коли на тебе нападають олігархи, ти мусиш захищатися в суді. Як закордонні інвестори, ми не можемо давати суддям хабарів чи вдаватися до якихось інших незаконних речей. Українські олігархи можуть».

Title 
 Андрій Гундер

Згідно з даними Національного банку України, в минулому 2020 році відбувся відтік іноземних інвестицій з України. Причина, як визнають в НБУ, - не лише пандемія COVID-19.

Відсутність верховенства права, корупція, брак реформ – такі три найбільші перешкоди для ведення бізнесу назвали представники західних компаній, що працюють в Україні. Дані опиту-вання нещодавно оприлюднила Американська торговельна палата.

Як свідчать результати дослідження, 66% опитаних назвали найбільшою перешкодою відсут-ність належного верховенства права, 54% - корупцію, 45% - відсутність потужної програми ре-форм.

«Ще одна велика проблема це вплив олігархів і роль олігархів в Україні, - сказав «Голосу Аме-рики» президент Палати Андрій Гундер. - Адже олігархи мають преференції, які вони викорис-товують, і це відштовхує великих міжнародних гравців, щоб приходили в Україну».

Те, що сталося з канадськими інвесторами – аж ніяк не виняток, каже президент Палати.

«Маємо тут конкретний приклад, коли інвестор повірив в Україну, прийшов, інвестував і зу-стрівся з непередбаченими і несправедливими викликами. І зараз це дає поганий сигнал іншим інвесторам, які дивляться на Україну», - наголосив Гундер.

Title 
 Cонячна електростанція в Нікополі

Раніше канадійці планували розширювати свій бізнес в Україні. Тепер кажуть – нових сонячних станцій не будуватимуть. Бо їхній сумний досвід учить не вірити обіцянкам української влади. Ідеться не тільки про намір сприяти інвесторам, але й про обіцяний спеціальний тариф на «зе-лену» енергетику, що теж виявилося обманом, - скаржиться директор канадської енергетичної компанії TIU.

«Однозначно, сьогодні Україну аж ніяк не назвеш привабливим напрямком, щоб вкладати гро-ші. І що мене найбільше дивує: Україна далі продовжує запрошувати нових інвесторів, в той час як погано вчиняє з тими, які є. Не знаю, як можна чекати, що люди тобі повірять, коли ті, котрі повірили тобі в минулому, вже обпеклися», - наголосив Влад Лізунов.

«Голос Америки» надіслав лист керівництву Нікопольського заводу феросплавів з проханням прокоментувати заяви канадської компанії TIU та аргументувати власну позицію.

 

Автор: Оксана Лігостова

Джерело: «Голос Америки»
(https://ukrainian.voanews.com/a/tiu-kanada/5864300.html)

САП скерувала до суду обвинувальний акт у справі, де фігурує Гладковський-молодший

Розстріл Майдану: суд відклав справу про заочне слідство щодо Януковича

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers