rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Слідкуючи за подіям нашого часу... Шановні редакціє та трудовий колектив незалежного часопису «Час і Події»! Шановна видавець Софіє Разумова! Шановна редактор Марино Олійник! Щиро вітаю з 25-річним ювілеєм нашої газети!

Маю честь називати її «НАШОЮ», оскільки протягом майже 20 років належу до колективу її авторів. Це довголіття говорить про те, що мені, як автору, імпонує ваша редакційна політика: демократичність, незалежність, україноцентричність в матеріалах про Україну, сповідування правди, неформальність, відсутність бюрократії у виробничих відносинах. А ще тематичний обсяг: Америка, зокрема – життя її українських громад, та Україна. Так я стала кореспондентом в Україні (відвідую її щорічно) та метрополії Нью-Йорку (відповідно висвітлюю життя української громади) .

Я, мої герої та читачі цінуємо те, що редакція дає свободу вибору тематики, враховує авторські та читацькі вподобання, потреби, проблеми. Своїми публікаціями «Час і Події» формує суспільну думку, допомагає не тільки словом, а й ділом. Навіть змінює долі людей! Прикладів немало. Ось у свій час, газета допомогла директору одного із військових санаторіїв Криму позбутися рейдерського захоплення свого зразкового господарства (наш лист до держсекретаря Гілларі Клінтон); в районному місті Гайсин, Вінницької обл., зберегти Краєзнавчий музей (листи в Міністерство культури та відкритий лист меру міста); у Львові зберегти приміщення для Музею військових строїв (клопотання газети перед головою міськради А. Садовим). Або лист президенту Зеленському із пропозицією включити героя нашого нарису Леоніда Яковишина... в уряд. Або практична та моральна допомога відомому львівському художнику-модерністу Ро­­ма­ну Петруку та київським гідам-дослідникам Тетяні Нечай і Наталі Пироговій, що опіку­валися ним, розповідь про драматичну історію його пам’ятника «Сонце правди Шевченківського слова» у Києві. Або ще один приємний «вихід у люди» нашої просторої публікації в Літературному додатку «Пісня на все життя» - творчий портрет н. а. України, Шевченківського лауреата, відомого соліста квартету «Явір» Олеся Харченка, яка невдовзі стала однойменною книгою....

******

Title 
 В гостинному домі пані Олександри Мудрої,
2003 рік. Олександра Мудра, Оксана Ханас,
Тамара Ганенко, Лідія Корсун, Софія Разумова,
Віталій Копитко, сестри Модрицькі
Title 
 Лідія Корсун – журналістка,
кореспондентка газети «Час і Події»

Пам’ятаю перший свій допис до газети «Час і Події» за підказкою вчительки української Рідної школи в Чикаго, поетеси Олександри Мудрої, якій я емоційно розповіла про свою екскурсію в штат Коннектикут, а вона порадила: «То напиши про це до нашої газети «Час і Події». На моє диво, тодішній перший редактор Анатолій Гороховський надрукував мою розповідь за назвою «Одержима Теодейт». Це була подія в моїй журналістській діяльності, бо газета сприйняла мої перші подорожні замітки та враження як цікаві для інших. В наступні роки до рубрики «Подорожі» додалося ще 15 моїх солідних публікацій про відвідини інших країн світу. А тоді це було 179 число від народження газети, травень 2003 р.

До слова, публікації із циклу «Подорожі» цікаві тим, що в нарисах про відвідані країни були обов’язково підрозділи про українську діаспору або ж українську заробітчанську тогочасну еміграцію, які я досліджувала паралельно з туром. Наприклад, розповідь про Аргентину в книзі «Еврика на все життя» (ст. 599-611), куди публікація перекочувала зі шпальт газети, закінчується 3-х сторінковим підрозділом «Українська Аргентина вчора і сьогодні». Знайшла можливість взяти інтерв’ю у двох очільників основних українських організацій цієї країни – Юрія Данилишина та Марії Зінько – українців другого покоління, великих патріотів. Вони зуміли показати і пам’ятник Тарасу Шевченку в парку Палермо Буенос Айреса, і виставку «Голодомор: невідомий геноцид» в культурному центрі «Реколета» ( 2009). Довго дружили по-діловому з ними заочно. В розповіді про Сінгапур, і, зокрема, про всесвітньовідомі мемуари Лі Куан Ю, є підрозділ «Сінгапур-Україна». В розповіді про Гонконг – підрозділ «Український Гонконг» – особливо щемний. У двох ресторанах працюють наші люди, зокрема, в одному із них – дует із Маріуполя Геннадій Агруч та Алла Іванченко, з якими взяла інтерв’ю про їхнє життя, зв’язок з Україною і т. ін. Кожного вечора там звучить виключно українська народна пісня: «Несе Галя воду», «Цвіте терен» та ін. Інший ресторан – «Ivan The Kozak» – заснований українцем. Це був 2009 рік. Можна лиш уявити, скільки нашого люду є там та по всьому світу зараз... Але братаємось…

******

Я розглядаю це вітання з ювілеєм як і власний звіт перед засновниками газети, її редакцією та читачами за ці протягом майже два десятка літ. Маю навіть у цифрах. На основі надрукованих у «Часі» та інших діаспорних виданнях статей на початку 2010 р. видано авторську книгу «Еврика на все життя» зі списком бібліографії опублікованих матеріалів. А на початку 2006 року з’явився сайт «Часу і Подій» з окремим обліком друкованих матеріалів кожного автора. Отож, з 2003 р. і по сьогодні – 350 публікацій. Підкреслюю: лише в газеті «Час і Події». Багато це чи мало? Враховуючи обсяги – не менше 2, а той 3, 4 полос, як на мене – достатньо. Лиш болюче жаль великої втрати – знятих зі сайту численних фотографій, що були надзвичайно цінним та ексклюзивним доповненням до текстів.

Title 
 Анатолій Генріхович Гороховський,
засновник і перший редактор газети

Моя тематика: культура, політика, репортажі, подорожі, життя наших українців минулого та сучасності. Людей видатних – працею і творчістю. Відомих і маловідомих. Тих, хто не шкодує себе за Франком «для загального добра» ( Див. книгу «Еврика на все життя» та сайт зі списком всіх публікацій автора: http://www.chasipodii.net/author/106/?first=0 ).

Люблю людей. Люблю їх альтруїзм. Люблю талановитих. Всі, про кого писала детально чи присвячувала їм, прошу врахувати це моє зізнання в любові!

*******

Мені здається, що жодна інша діаспорна газета не приділяла так багато уваги окремим знаковим Подіям (Америки, Чикаго, України, Києва). Щодо Америки, до прикладу, останніх часів – це період бурхливих протистоянь в час американських президентських виборів та пост виборів 2020 р., коли тут розгорнулися відомі неоднозначні події... В Україні: згадаймо Помаранчеву революцію: лиш моїх власних 8 (вісім!) потижневих детальних репортажів! А ще скільки статей – редакційних та інших авторів!

Згадаймо Майдан 2013-2014 рр. 28 авторських репортажів про Майдан, зокрема – десять з них про Громадські Віче з 1 червня по 10 серпня 2014 р, чого немає, наскільки нам відомо, ні в одному іншому друкованому виданні. Останні народ називав ще Вічами Майданівської Січі. Якраз вони і були проявом того народовладдя (а-ля Запоріжська Січ), про яке народ мріяв, надіявся, вийшовши на Майдан. Їх проводили лідери громадських організацій, сам народ уже без участі обтяженої владою відомої трійки – четвірки зі Сцени. Інша справа, що не так сталося, як гадалося. Але волю саме українського народу газета демонструвала слідами гарячих Подій, була поруч з ним.

******

Title 
 Фестиваль «Українські дні в Чикаго», 2004 рік.
Стоять: Володимир Павелчак, Олександра Мудра.
Сидять: Леся Ганенко, Лідія Корсун,
Софія Разумова, Тамара Ганенко

Або візьмемо «Події» з життя української громади Нью-Йорку та його околиць: 185 публікацій! Тільки рецензій про вистави Українського театру народного артиста України Івана Бернацького в Нью-Йорку – 18 протягом 10 років! Читачам метрополії Чикаго, сподіваюся, було цікавим життя сусідів. А українським Нью-Йоркчанам – взнати, як їх сприймає рупор сусідів – газета «Час і Події» в Чикаго поглядом свого кореспондента. І не менш важливо: пишеться ж історія українського закордоння!...

*******

Скільки ж пройдено з вами, шановні колеги – редактори, коректори, верстальники, дизайнери! Всі, хто будь-яким чином був причетний до кропіткої праці робити (творити) «живу газету»! Незважаючи на хвороби, на свята, вихідні дні і всякі інші «не можу». «Треба» - девіз класичного газетника. Кожної середи тираж мусимо забрати зі типографії. У четвер - доправити в точки розповсюдження та внести статті на сайт: www.chasipodii.net... Хвала вам – людям думки та комп’ютерної клавіатури! Хвала читачам, котрі цінують друк та його тепло і енергетику....

******

На закінчення, хочу подякувати за співпрацю перш за все президенту компанії «Mediator» Софії Разумовій за її великі зусилля зберегти газету загалом та незалежною зокрема. Вона є тим паровозом, що рухає газетний потяг по хвилястій колійній дорозі світових Подій вже 25 років, затримуючись надовго на зупинках «Америка» та «Україна». Володіючи творчим потенціалом, вона – генератор ідей і рушійна сила всіх газетних процесів. Має гостре політичне чуття, організаційний (менеджерський) талант та вміння знаходити потрібні кадри. А ще – неперевершений комунікатор. Знайде спільну мову з будь-ким. Але коли потрібна рішуча воля і тверда рука – теж не позичати.

Title Title 
 Прийом посольства України у Вашингтоні - робимо репортаж!

Дякую всім редакторам, з якими доводилося працювати. Зокрема: Анатолію Гороховському, доброї пам’яті Володимиру Павелчаку, Ларисі Кухар, Віктору Рибаченку, багатолітній, талановитій та успішній – Марині Олійник. Дякую високопрофесійній та старанній верстальниці Наталі Котлярчук, екс- верстальнику – Ігорю Лісовичу, багаторічному коректору Оксані Войтович, якій колись нелегко давалися мої тексти особливого стилю, чинному дизайнеру сайту Іллі Савчину, який завжди йде назустріч нам, авторам. Подяка всім-всім, тут не згаданим, хто на протязі цих років причетний до творення та формування Іллінойської газети «Час і Події» зі своїм неповторним обличчям.

Всім – здоров’я, творчих сил та нових здобутків на Многая Літа! Бажаю всім відзначити ще не один ювілей! Happy Anniversary!

Здрастуй, Нове число «Часу і Подій» у своїй другій чверті цього перенасиченого Подіями ХХІ століття!

28 квітня 202І р., Нью-Йорк

Вельмишановна редакціє «Часу і Подій»!

Вітання від «Коронації слова»!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers