rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Українська Громада у Південно-Західній Флориді

З нагоди 100-річчя повіту Сарасота (Sarasota County) на Флориді, місцева публічна бібліотека Джакаранда (Jacaranda Library) у місті Венис запросила 56 відділ Союзу Українок Америки (СУА) провести виставку українського народного мистецтва та доповідь про українсько-американську громаду, яка проживає у цьому повіті.

Слава Стефанишин, музейна референтка Відділу, та Рома Гуран, пресова референтка, підготували виставку українського мистецтва, яка тривала увесь місяць квітень.

Доповідь про українсько-американську громаду в повіті Сарасота (яка включає міста Венис, Норт-Порт і Сарасота) підготували Віра Боднарук і Анн-Марі Сусла на суботу 24-го квітня. Число слухачів було обмежене до 30 осіб через карантин, а доповідь була виголошена на подвір’ї бібліотеки. Оскільки неможливо було мати екран для ілюстрації матеріялу доповіді на подвір’ї, була виготовлена брошурка з відповідними світлинами до тексту, яку виготовила Анна Мацілинська (орг. референт Осередку ім. св. Андрія) з фотографіями Віктора Лісничого, голови Осередку ім. св. Андрія в Норт-Порті.

Title Title 
 Ірина Копі, Віра Боднарук,
Леся Попель та др. Олеся Коновал
 Анн Марі Сусла виголошує доповідь
на подвір’ї бібліотеки

Анн-Марі Сусла цікаво розповіла про перших українських відвідувачів цієї околиці, де знаходяться теплі мінеральні води (Warm Mineral Springs), а потім про пенсіонерів з північної Америки та Канади. Вони почали селитися тут і засновувати свій Культурний і Релігійний Осередок, українські церкви та відділи українсько-американських організацій. На нинішний день тут проживає понад 5000 осіб українського походження з різних хвиль приїжджих. Тут існують і активно працюють Українські-Американські Ветерани, пост 40; Український-Американський Клюб; Союз Українок Америки, Від. 56; Товариство Української Мови ім. Шевченка; Мужеський Клюб. Майже всі вони входять у Громадський Комітет південно-західної Флориди.

Title 
 Обкладинка брошурки, розданої присутнім
Title 
 «Українське Село» – St. Andrew’s Ukrainian Village

З рамени Громадського Комітету відбуваються спільні відзначення Злуки Земель України 22-го січня; вечір в честь Тараса Шевченка в березні; згадка про Чорнобильську аварію 26-го квітня; День Незалежності України 24-го серпня в North Port City Hall; Голодомор-Геноцид 1932-33рр.

Крім загальних імпрез кожне Товариство має ще й свої особисті імпрези: доповіді на різні теми, концерти, щоб збирати фонди на поміч потребуючим (особливо тим, хто потерпає від війни з Росією); пікніки; церковні свята.

Після слова Анн-Марі Сусли, бібліотекар Джакаранда бібліотеки Мері Фішер запросила присутніх у приміщення бібліотеки, де Ірина Копі продемонструвала писання писанок, а Богдана Пужик давала пояснення.

Імпреза була дуже успішною, і дирекція Джакаранди бібліотеки щиро дякувала Лесі Попель, голові 56 Від. Союзу Українок Америки, за участь у відзначенні 100-річчя повіту Сарасота.

Фото Анни Мацілинської та Христини Шелдон

Мирослав Скірка, голова Об’єднання українців у Польщі: «Українсько-польська історія – як швейцарський сир: хтось обирає сир, а хтось – дірки»

Владика

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers