rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ В Чикаго відзначили 35-у річницю Чорнобильської ядерної катастрофи
Title 

До 35-ї річниці трагічної Чорнобильської катастрофи, вранці в неділю, 25 квітня, білоруська громада Чикаго провела захід посадки дерев в пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи на узбережжі озерa Мічиган. Дерева та кущі для посадки були люб’язно надані адміністрацією парків міста Чикаго.

На запрошення організації «Білоруси Чикаго», представники української та польської громад долучилися до відзначення річниці ядерної катастрофи. Присутні були Марта Фаріон з Українського Kонгресового Комітету Америки, відділ Іллінойс, та Юрій Макар із громади. Журналістка із польської газети Dziennik Związkowy висвітлювала цю подію для польської преси. Місцева станція телебачення NBC Channel 5 знімала та проводила інтерв’ю.

Title 

26 квітня 1986 року вибухнула атомна електростанція в Чорнобилі. Понад 190 тонн високорадіоактивного урану та графіту було викинуто в атмосферу. Радіоактивну хмару вітром здуло в Білорусь. Катастрофа безпосередньо торкнулася населення Білорусі, України та західної Росії. Люди, які жили близько до радіоактивної зони, зазнали радіоактивності в 90 разів більшої, ніж у Хіросімі. ООН оголосила вибух в Чорнобилі найгіршою екологічною катастрофою в історії. Тисячі людей померли від наслідків радіоактивного випромінювання, сотні тисяч втратили здоров’я.

Трагедії можна було уникнути. Чорнобиль – це жахливий урок історії, який нагадує про системні помилки і банкрутство системи Радянського Союзу, – тоталітарної структури, яка просякла брехнею, корупцією, дезінформацією, та жорстокістю. Після Чорнобиля люди стали боятися радіації більше, ніж влади. За словами Володимира В’ятровича, «Наслідки Чорнобильської аварії відіграли колосальну роль у розвалі СРСР – вона запустила відлік до кінця СРСР».

Наслідки катастрофи проявились одразу – втрата віри людей у радянську владу, початок демократизації, а також початок повної недовіри світової спільноти і усвідомлення, що від тоталітарного режиму не сховаєшся за залізною завісою. Після аварії заснувалися організації «Матері дітей Чорнобиля», та організація «РУХ», яка очолила рух за незалежність.

Title 

Не сміємо забути про брутальність системи, яка довела до чорнобильської катастрофи, але і не забуваймо, що та сама система i сьогодні продовжує імперську політику Кремля i хоче захопити Україну під свій контроль.

Вже свято недалечко!

Вітання від «Коронації слова»!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers