rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Чехія закликає союзників вислати офіцерів російських спецслужб

Чеська Республіка звернеться до країн-членів ЄС і НАТО з проханням про колективну реакцію, яка передбачає вислання російських дипломатів, про яких відомо, що вони є співробітниками спецслужб.

Про це заявив віцепрем’єр, міністр внутрішніх справ і в. о. закордонних справ ЧР Ян Гамачек на брифінгу, передає Укрінформ.

«Просимо наших союзників про солідарність і закликаємо до спільної позиції ЄС», – сказав Гамачек. За його словами, Прага потребує колективних дій, як це було після отруєння Скрипалів у Великій Британії.

Політик зазначив, що Росія вжила кроків, які означають «паралізацію» посольства ЧР у Москві, коли диппредставництво або взагалі не може функціонувати, або функціонувати у дуже обмеженому режимі. Чеська сторона проситиме посольства країн-партнерів в наданні допомоги чеським громадянам у разі потреби.

Також офіційна Прага залишає за собою право запровадити подальші заходи. «Ми будемо змушені реагувати й діяти за визначеними нормами», – попередив Гамачек. 21 квітня він викликав посла РФ у ЧР, якому буде передано ноту протесту. До того часу він відмовився говорити про можливість обмежити кількість російських дипломатів рівнем посольства Чехії в Москві (наразі в посольстві залишилося близько 5 працівників із дипломатичним статусом).

Прем’єр Андрій Бабіш зазначив, що в ситуації, коли спецслужби країни довели, що офіцери російських спецслужб були причетні до вибухів на складах амуніції, що призвело до загибелі 2 людей і величезних матеріальних втрат, Чехія «як суверенна держава мала реагувати».

Як повідомлялось, 17 квітня уряд ЧР витурив 18 працівників посольства РФ, які, за даними чеської сторони, є офіцерами російських спецслужб. Москва у відповідь витурила 20 співробітників посольства ЧР у РФ, серед яких 16 дипломатів, зокрема, заступник посла.

Зазначимо, що після видворення російських дипломатів Ян Гамачек (CSSD) отримав посилену охорону.

Це, як передає Укрінформ, інформаційному порталу iDnes підтвердив прессекретар МВС Ондржей Кратошка.

«Пан міністр має посилену охорону», – повідомив Кратошка. За його словами, це сталося через кілька днів після того, як йому стало відомо про причетність агентів російської служби ГРУ до вибухів складів із боєприпасами на Мораві наприкінці 2014 року. Чи пов’язане це із суботньою заявою Гамачека про видворення з Праги 18 російських дипломатів, які є, за даними чеської контррозвідки, співробітниками російських спецслужб СЗР і ГРУ, речник не вказав.

Прессекретар не коментував подробиці. Незрозуміло, чи пов’язаний захист політика з конкретною загрозою, чи її було посилено превентивно через події останніх днів, в яких спецслужба та дипломатія відіграють головну роль.

Сам Гамачек, як повідомляє Укрінформ, виступаючи у парламенті, назвав роботу чеських спецслужб з викриття російських агентів «феноменальним успіхом і найкращою операцією».

Тим часом експерти вважають, що кількість співробітників російських спецслужб на території ЧР є набагато більшою. Сам Гамачек припустив видворення інших громадян Росії з території республіки.

Обговоренню ситуації було присвячено засідання парламенту 20 квітня.

Дорогі цінності. Ду-у-уже європейські

Вибухова справа «туристів із Солсбері»: Чехія обурена, Кремль мститься

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers