rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Укренерго збільшило обмеження на виробництво електрики з відновлюваних джерел

Протягом 5-11 квітня НЕК «Укренерго» збільшила, порівняно із попереднім тижнем, обмеження до виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Про це повідомляється на сайті НЕК «Укренерго».

«Для збалансування енергосистеми у суботу-неділю 10 та 11 квітня було віддано диспетчерські команди на розвантаження ВДЕ сумарною величиною 4 341 МВт (за дві доби разом)», – йдеться у повідомленні.

Як пояснили в «Укренерго», однією з основних причин для цього стало зменшення споживання електроенергії протягом зазначених вихідних на 2,2% через сезонне потепління. Водночас, також через потепління, значно зросли обсяги виробництва електроенергії із СЕС та ВЕС у денні години, на які припадає зменшення споживання. Наприклад, 10 квітня о 10 год потужність ВДЕ становила 2,8 ГВт, тоді як у будні дні того ж тижня – 1,3 ГВт, а у попередню суботу, 3 квітня, – 2,1 ГВт.

Для балансування енергосистеми в періоди зниженого споживання та одночасно інтенсивної генерації на СЕС і ВЕС 10-11 квітня диспетчерським центром НЕК «Укренерго» було віддано всі можливі команди на розвантаження, зокрема, за заявками виробників у межах балансуючого ринку, та були використані всі доступні резерви, окрім виробників із ВДЕ. Також було вичерпано всі можливості для збільшення споживання шляхом роботи ГАЕС в насосному режимі.

«Однак вжитих заходів не вистачило, тому було віддано команди на розвантаження ВДЕ», – наголосив оператор системи передачі.

При цьому в Укренерго нагадали про зміни до Правил ринку, які набрали чинності з 1 січня 2021 року. Відповідно до них передбачено компенсацію за невідпущену в результаті диспетчерського обмеження електроенергію з ВДЕ лише тим виробникам, які приєдналися до публічного договору на зменшення навантаження та підключені до Системи керування обмеженнями ВДЕ (СКО ВДЕ), а також виконали всі вимоги щодо передачі телевимірів, подачі пропозицій на розвантаження тощо.

«Укренерго наголошує про зобов’язання ВДЕ під’єднатися до СКО та виконати всі вимоги Правил ринку. Адже впродовж весняно-літнього періоду генерація СЕС та ВЕС буде збільшуватися, а рівень споживання – зменшуватися. Через це частіше виникатимуть передумови для обмеження генерації ВДЕ», – наголосили у компанії.

Зазначимо, протягом тижня 29 березня – 4 квітня НЕК «Укренерго» вдруге з початку року застосувало обмеження виробництва електроенергії з відновлювальних джерел через сезонне зниження споживання електроенергії. Так, за вказаний період для збалансування енергосистеми диспетчерські команди на розвантаження ВДЕ віддавалися 30 березня, 1 та 3 квітня на величину від 243 МВт до 1415 МВт.

Економіка локдаунного періоду

Кошти з рахунків боржників автоматично списуватимуть сім банків

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers