rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Чоловік, що тричі переплив Атлантичний океан
Title 
 Фото з особистої сторінки AleksanderDoba.pl

Один з найтитулованіших мандрівників світу Александер Доба загинув на 75-му році життя — на Кіліманджаро.

22 лютого загинув видатний польський мандрівник Александер Доба. Він був відомий передусім тим, що три рази перепливав у самотній подорожі Атлантичний океан.

Доба народився в 1946 році в Сважендзі — місті на Заході Польщі. Жив він у Поліцах — місті над Одрою і працював в компанії, що належить до хімічної індустрії. Мав родину, двох синів.

Однак життя його було цікавим і сповненим пригод. Мав багато захоплень і нині вважається одним з найбільш титулованих мандрівників Польщі. Отримав він багато нагород як в галузі туризму, так і державних, однак головне — це його досягнення саме як мандрівника, як людини, що завдяки старанності і впевненому руху до цілі робить, на перший погляд, неможливі речі.

В якості хобі Доба був фанатом літання на планерах — загалом налітав 250 годин. Захоплювався він і стрибками з парашутом. Отримав також золоту відзнаку за катання на велосипеді, мав патент кормового яхт з розширеними повноваженнями (на морські рейси).

Однак найбільшою його пристрастю було плавання на каяці. Саме в цій галузі він здобув світове визнання. Чоловік мав всі можливі відзнаки з плавання каяками всіх рівнів складнощів у Польщі.

Загалом його захоплення каяками почалося в 1980 році — він став членом місцевих спортивних клубів в Поліцах, де мешкав, і в Щетині. З роками його вміння і амбіції тільки зростали. У 1989 році Александер Доба відзначився тим, що переплив Польщу по діагоналі від Перемишля до Свиноустя за 13 днів, здолавши 1189 км. Загалом, підсумовуючи рік 1989, він побив польський рекорд, пропливши 5125 км протягом року. У 1989 році він плавав каяком 108 днів, тобто мандрівник знаходився на воді фактично щотретій день свого життя. Той його рекорд досі залишається актуальним.

У 1991 році він проплив вздовж кордонів Польщі, Чехословаччини і Німеччини Нисою-Лужицькою й Одрою. Як перший каякер, проплив також усім морським кордоном Польщі і знову першим проплив всю Віслу.

У 1998 році ріками і каналами він подолав трасу 2719 км за 57 дні з Польщі до Німеччини, далі — навколо Данії і знову до Польщі. Подорож навколо Балтійського моря тривала 80 днів. Подолано було відстань 4227 км. Здійснив він її самостійно в 1999-му.

У 2000 році було здійснено подорож «Каяком на Північний Полюс з Поліц до Нарвіку». Тоді він плив 101 день і подолав 5369 км. За три роки після цього отримав титул Академічного майстра Польщі в галузі гірського каякінгу. Також він мав цей титул в категорії групового гірського каякінгу (разом з синами).

Ще через рік брав участь у «Першій польській трансатлантичній каяковій виправі KAYLANTUC», що мала стартувати в Гані і закінчитись у Бразилії. Однак, на жаль, складні погодні умови не дозволили реалізувати мандрівникам цей задум.

У 2009 році Доба самотньо обплив Байкал в тракті експедиції «Виправа довкола Байкалу». Тоді йому вдалося пропливти 1954 км за 41 день.

Подорож його життя відбулася в 2010 році. Тоді мандрівник вирішив самостійно перепливти Атлантичний океан. Його експедиція називалась «Transatlantic kayak expedition». Старт відбувся в Сенегалі, а кінець її знаходився в Бразилії. Щоб досягти цілі, Доба 99 днів плив 5394 км. Таким чином, польський мандрівник ввійшов в історію як перша людина, що перепливла Атлантичний океан від континенту до континенту виключно завдяки силі м’язів.

У 2013-2014 році він знову переплив Атлантичний океан цього разу від узбережжя Португалії до берега Флориди. Через рік «National Geographic» визнав його «Мандрівником року» світової скали. «Я звичайний турист, — говорив сам про себе мандрівник, — я не є професійним спортсменом. Тільки людина, яку страшенно цікавить цей світ, відкриття чогось нового...».

16 травня 2017 року він виплив каяком з Нового Йорку і 3 вересня фінішував у Франції в порті Ле-Конке. Світове визнання його заслуг підтвердило фото мандрівника на обкладинці The New York Times в 2018 році.

Александер Доба брав участь в багатьох фестивалях мандрівників, видавав книги, знімав документальні фільми, завжди цікаво і з пристрастю оповідав про свої досягнення, заохочуючи інших також залишити свої комфортні діджиталізовані домівки і зустрітися з природою, вести активний спосіб життя.

В останню подорож 74-річний Доба вибрався на Кіліманджаро. 22 лютого він здобув вершину Ухуру на вулкані Кібо, після цього втратив свідомість і помер. Однак навіть його смерть, хоч і засмутила прихильників мандрівника, є гідною його життя.

Автор: Яніна Бутенко

Джерело: «День»
(https://day.kyiv.ua/uk/article/taym-aut/trychi-pereplyv-atlantychnyy-okean)

Подорож мрії: як піднятись на Кіліманджаро

Львівський мореплавець Павло Резвой: «Рішучих людей, які б хотіли переплисти океан на веслярському човні, у нас достатньо»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers