rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Питання збереження історичної пам’яті Чикаго вирішують за зачиненими дверима
Title 
 Фото David Jackson/BGA

Комітет, який займається питанням демонтажу «спірних» пам’ятників у Чикаго, не приймає прозорих рішень. Про це заявила Better Government Association.

Цей комітет було сформовано після масових протестів за участю членів BLM, які відбулися минулого літа. Члени комітету мають вирішити, який з пам’ятників, пов’язаний із «верховенством і перевагою білих», і далі стоятиме на своєму місці, а який буде демонтовано. Врешті, комітет обрав 41 пам’ятник, але прийняв відповідне рішення за зачиненими дверима, повідомляє BGA.

До списку «проблематичних» увійшли, зокрема, статуї Колумба, а також президентів Авраама Лінкольна, Джорджа Вашингтона, Улісса С. Гранта та Вільяма Мак-Кінлі.

David Jackson, провідний журналіст-розслідувач BGA, подав запит, відповідно до Закону про свободу інформації, та отримав 24-сторінкову відповідь, у якій повідомлялося про план та протоколи засідань, але не містилося жодної іншої документації.

«Незважаючи на обіцянку Лайтфут діяти прозоро, не було публічного повідомлення про шість засідань комітету, жодного запису засідання, у яких брали участь 30 членів комітету, або будь-якої інформації про те, що вони рекомендували протягом приблизно 12 годин обговорень в Інтернеті», – зауважив David Jackson.

Громадськість не мала можливості спостерігати або робити будь-які пропозиції на цих приватних зустрічах. Жодна з них, як заявила директор департаменту з питань культури та спеціальних подій Чиказької міськради Christine Carrino, не була записана в аудіо- або відеоформаті.

Натомість у міській раді заявили, що комітет – це не державний орган, тому не підпадає під дію Open Meetings Act. Активісти із таким твердженням категорично не погоджуються.

Зважаючи на великий громадський інтерес до публічного мистецтва Чикаго, мер Лорі Лайтфут могла б забезпечити доступ громадськості до засідань комітету, вважає Benjamin Silver, адвокат Citizen Advocacy Center, правозахисної організації із округу DuPage.

«Навіть якщо на них не поширюється дія Open Meetings Act, виникає питання добровільної прозорості, особливо коли йдеться про щось подібне», – заявив він у коментарі BGA. «Зараз вони виокремили 41 пам’ятник. Незважаючи на те, чи хтось погоджується, чи не погоджується із цим вибором, думаю, що в інтересах громадськості знати, як вони дійшли до цього рішення».

«На закритих зустрічах це неможливо зробити», – додав Silver. «Міська влада має відповісти, чому вона хоче робити це за зачиненими дверима».

Із повним розслідуванням Jackson можна ознайомитися на сайті bestgov.org: https://www.bettergov.org/news/what-s-said-here-stays-here-work-of-the-committee-that-identified-41-public-monuments-for/.

 

Влада Evanston планує виплатити чорношкірим мешканцям репарації

Мільйон школярів Іллінойсу отримає щомісячну допомогу на харчування

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers