rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Перші подарунки Джо Байдена Володимиру Путіну
Title 
 Фото - Official White House
Photo by Carlos Fyfe, kremlin.ru

Напередодні президентських виборів у США в листопаді минулого року, а також після них було чимало прогнозів того, як на зміну «пропутінському» Трампу на посаду президента США прийде «антипутінський» Байден, який «дасть раду» з Путіним і захистить Україну.

Характерна назва одного з численних матеріалів на цю тему – «Байден спопелить і порве на шматки Росію». Завершився перший місяць діяльності байденівської адміністрації. Що вона зробила у сфері американо-російських відносин?

  1. Вже 26 січня Байден зателефонував Путіну, який став шостим у списку лідерів інших держав (після керівників сусідніх Канади та Мексики і головних союзників США –Великобританії, Франції та Німеччини).
  2. Під час цієї розмови Байден подарував Путіну те, чого його позбавив Трамп, і що відтоді було найсерйознішим головним болем господаря Кремля, – пролонгацію Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Іншими словами, одним дзвінком Байден зробив дорогоцінний подарунок Путіну на, як мінімум, сотні мільярдів доларів, одночасно звільнивши пустотливі кремлівські рученята для дій на широкому фронті.
  3. У день своєї інавгурації Байден підписав Паризьку кліматичну угоду й зупинив будівництво нафтопроводу з Канади Keystone XL. Через тиждень він призупинив на місяць дію указу адміністрації Трампа про визнання єменського угрупування хуситів «Ансар Аллах» терористами. Хусити «віддячили» Байдену атакою за допомогою своїх дронів на саудівські аеропорти. Перші результати байденівської енергетичної політики виявилися передбачуваними. Ціна бареля нафти (Брент) піднялася з 39 доларів 3 листопада 2020 року до 56 доларів 20 січня 2021 року і 67 доларів 24 лютого 2021 року, тобто на 20% за останній місяць і на 73% за останні три з половиною місяці. У розрахунку на рік для Росії це додаткові, як мінімум, півсотні мільярдів доларів, що стали другим вагомим байденівським подарунком Путіну.
  4. За 35 днів, що минули з дня інавгурації, Байден встиг зателефонувати більш ніж 30 керівникам держав світу. Але він не знайшов часу поговорити з президентом України Зеленським. Як відомо, обіймаючи посаду віце-президента в адміністрації Обами, Байден відповідав саме за український напрямок. Байден навіть хвалився своєю активною участю у кадровій політиці українського керівництва. А тут – як відрізало.
  5. У розмові з Путіним 26 січня Байден підтримав суверенітет України, але нічого не сказав про підтримку її територіальної цілісності:

Президент Байден підтвердив тверду підтримку США суверенітету України.

President Biden reaffirmed the United States ‘firm support for Ukraine’s sovereignty.

  1. Лише після публічного нагадування Байден «виправився», і майже через місяць, 19 лютого, виголосив досить беззубу і навіть двозначну фразу:

Ось чому захист суверенітету й територіальної цілісності України залишається життєво важливою турботою для Європи та Сполучених Штатів.

That’s why - that’s why standing up for the sovereignty and territorial integrity of Ukraine remains a vital concern for Europe and the United States.

19 лютого у віртуальному залі Мюнхенської конференції з питань безпеки Путіна не було. Але, навіть незважаючи на його відсутність, Байден не зміг підтримати територіальну цілісність України. Можливо, це і не дивно – у березні 2014 року саме Байден вимагав від українського керівництва не чинити опору окупації й анексії Путіним Криму.

  1. Путін дуже добре розуміє, чим Байден відрізняється від Трампа. І тому саме після приходу Байдена у Білий Дім в Донецьку було терміново проведено т. зв. «Інтеграційний форум «Російський Донбас»», на якому, після довгої перерви, окупанти заявили про свої територіальні претензії на українські території. Треба зауважити, що протягом всіх чотирьох років роботи адміністрації Трампа таких форумів не було. Від слова «зовсім». Однак варто було з’явитися Байдену – і ось вже готовий сепаратистський форум. Симонян закликає приєднати Донбас до Росії. Путін обіцяє «не залишити Донбас». Затулін проголошує претензії на всю «Новоросію». А проект підсумкового документа доктрини «Русский Донбас» публікується – зверніть увагу – саме 21 січня, на наступний день після байденівської інавгурації. Не дивно, що саме після приходу Байдена почастішали обстріли позицій ВСУ, знову стали гинути українські військові. Але ні Байден, ні його адміністрація не засудили ні сепаратистів, ні Путіна, ні обстріли, ні заклики до розчленування країни, що є, за його словами, «життєво важливою турботою» США. «М’яка» позиція щодо України – це третій подарунок Байдена Путіну.
  2. Адміністрація Трампа, нехай із запізненням, але ввела санкції проти учасників будівництва газопроводу «Північний потік-2». Наприкінці минулого року будівництво газопроводу було зупинено. Однак вже 19 лютого цього року Держдепартамент США заявив про відсутність в адміністрації Байдена планів стосовно введення санкцій проти «ПП-2». Не дивно, що оператор «ПП-2» негайно звернувся до німецького регулятора з вимогою про негайне набуття чинності дозволу на прокладання труб у німецьких водах. Як повідомляє DW, зараз ця заявка розглядається. Зелене світло Байдена будівництву «ПП-2» – це його четвертий вагомий подарунок Путіну.
  3. Тільки при Байдені Путін зміг дозволити собі те, чого він не міг дозволити при Трампові, – лавровським гавкотом став шантажувати Євросоюз «розривом відносин» у разі введення останнім санкцій. Не треба думати, що це – нібито випадкова обмовка, потім нібито виправлена послужливим путінським прессекретарем. Такі «застереження» заздалегідь обумовлюються і ретельно проговорюються. Але погрози Євросоюзу з’явилися лише тоді, коли зникла загроза з боку США, які очолює нова адміністрація. Нова геополітична ситуація, в якій у Євросоюзу в боротьбі з Кремлем зникає геополітичний союзник в особі США, – це п’ятий байденівський подарунок Путіну.
  4. До речі, про санкції. Санкції проти путінського режиму останнім часом обіцяють ввести і Євросоюз, і США. А лавровсько-путінський шантаж «розривом відносин» адресований тільки Євросоюзу. Чому тільки йому? Чим саме байденівська адміністрація викупила собі цю індульгенцію? Продовженням договору про СНО? Десятками мільярдів доларів надходжень від підвищення цін на енергоносії?

Здачею України? «Зеленим світлом» будівництву «ПП-2»? Особливими особистими взаєминами Байдена з кремлівським керівництвом, що тягнуться, як нагадує Володимир Буковський, ще з 1979 року?

Байденівській адміністрації – трохи більше, ніж місяць.

А вже стільки цінних подарунків отримав Володимир Путін.

Скільки їх ще буде попереду?

Автор: Андрій Ілларіонов

Джерело: «Континент»
(https://kontinentusa.com)

Наступник Мадігана пішов у відставку – після трьох днів роботи

Шановна Українська Громадо!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers