rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Коаліція з амінокислотами – проти COVID-19

У Всесвітній організації охорони здоров’я вже заявили, що подолати пандемію коронавірусу у 2021 році нереально. А глава Центрів США з контролю і профілактики захворювань Рошель Валенські каже, що нові штампи можуть спровокувати четверту хвилю пандемії у США. Втім, у нас є й хороші новини…

Отже, ми продовжуємо уважно аналізувати наукові новини з фронту боротьби з коронавірусом – оскільки на цей момент саме цей фронт є найважливішим для всього людства.

Приємно зазначити, що професор Пол Марік, про якого ми розповідали минулого разу (https://www.chasipodii.net/article/26085/), таки тримає фронт у Вірджинії, і райони, мешканці яких лікуються в госпіталі, котрий керується протоколами доктора Маріка, показують непоганий результат.

Однак у нас є ще кращі новини. На сайті medRxiv.org, котрий публікує препрінти наукових досліджень з медицини, з’явився матеріал про принципово новий підхід до лікування ковіду.

Лікарі, котрі володіють англійською, можуть ознайомитися із повним текстом статті ось тут: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.02.20202614v2. Доволі цікавий матеріал – навіть для тих, хто цікавиться медициною доволі побіжно.

Ми ж наведемо короткий зміст – дуже короткий.

Вчені з Туреччини і Швеції лікували пацієнтів з першими симптомами ковіду доступними для широкого загалу і доволі дешевими метаболічними препаратами. Люди одужували за 6 – 7 днів.

Щоправда, препарати бралися «конячими дозами»: 3,73 г тартрату карнітину (з’єднання карнітину доброї біодоступності), 2,55 г ацетилцистеїну (N-ацетилцистеїн), 1 г нікотинаміду рибозиду хлориду, 12 г амінокислоти серину.

Вживали вранці і ввечері – тобто дві дози на добу.

Таким чином лікарі компенсували всі ті ресурси, котрі вірус відбирає у клітин, коли починає розмножуватися.

Вчені просто зробили детальний аналіз організму хворих – і подивилися, як в організмі при зустрічі з вірусом моментально падають рівні цих речовин. І потім виявилося, що якщо ці гігантські дефіцити організмові компенсувати (а компенсовувати потрібно не менш гігантськими дозами), то організм дає раду з вірусом сам. За той самий тиждень часу, за який організм зазвичай дає раду зі звичайним буденним грипом.

Ще раз прочитайте цю фразу: якщо компенсувати організму брак амінокислот, він дає раду з коронавірусом сам.

Чи могли ми сподіватися на таке диво ще півроку тому?

Title 

Звісно, дослідження ще от-от тільки з’явилося. Поки його надрукують серйозні медичні видання, поки то прочитають серйозні лікарі, поки воно увійде у медичні протоколи…

Або не увійде – як досі не увійшов у протоколи більшості країн дешевий противірусний івермектин.

А речовини, що їх використовували згадані турецькі та шведські вчені, є, наголосимо ще раз, поширеними і доступними. Чи може це бути перешкодою для розповсюдження цього методу лікування?

Час покаже.

Особливо з врахуванням того прикрого моменту, що, як би це не було сумно, дедалі більше з’являється інформації про те, що вакцинування не є панацеєю від коронавірусу. У людей, вакцинованих препаратами Pfizer та AstraZeneca, зустріч із південноафриканським штамом проходить легше. Легше, ніж у не-вакцинованих. Але нові штами вчаться уникати дії антитіл трохи швидше, ніж вчені встигають модифіковувати свої вакцини. У цих «перегонах озброєнь» науці ще далеко до остаточної перемоги…

Цілком ймовірно, що саме ця невтішна ситуація навчить людство бути уважнішим до дешевих ліків – навіть якщо вони і не обіцяють чималих прибутків фармакологічній галузі.

Що ж робити простому смертному пацієнту – поки медична індустрія ще не встигла «переварити» нове дослідження?

Як варіант – можна запастися згаданими речовинами.

Але не поспішайте їх їсти «конячими дозами», якщо ви ще не спіймали грип. Цілком ймовірно, що допоки ви здорові – у вас ці речовини цілком в нормі.

Той же ж таки карнітин, для прикладу, взагалі мав би синтезуватися в людському організмі — і якщо його без потреби тривалий час вживати додатково, то організм людський, як економна система, може взагалі відмовитися синтезувати власний карнітин і повністю «перейти на імпорт». А це вже може завдати організму шкоди – як і будь-яка залежність від імпорту. Ситуація з імпортом масок чи вакцин у світі – добра ілюстрація.

Джерелами для вироблення карнітину є звичні і прості речі: м’ясо, риба, молоко, сир. Так, вегетаріанцям і веганам на цьому моменті варто насторожитися – і, ймовірно, сходити на аналізи. Якщо у вас бракує вітаміну В12, то, швидше за все, з карнітином у вас теж будуть проблеми. Про вітамін В12 та його роль в організмі ми писали от тут: https://www.chasipodii.net/mp/article/4008/.

Ацетилцистеїн, другий із препаратів, котрі використовували кмітливі турецько-шведські вчені — синтетичний препарат, що за хімічною структурою є похідним амінокислоти цистеїну. Про цистеїн ми вже також детально писали ось тут: https://www.chasipodii.net/mp/article/4024/. Уважні читачі мусять пам’ятати, що з цим цистеїном взагалі питання рівноваги є життєво важливим: і занизький його рівень, і зависокий – однаково створюють великі проблеми для здоров’я. Що ж, будемо вважати, що до того часу, поки ви не зустрілися з коронавірусом тет-а-тет, у вас рівень цистеїну теж більш-менш в нормі. Хоча якщо ви вегетаріанець, або ж навпаки – не дуже дружите із здоровим харчуванням, то за можливості краще перевірити рівень цистеїну в хорошій лабораторії. Зайвим не буде.

Якщо ж раптом ви вирішите доповнити запаси організму ацетилцистеїном – пам’ятайте, що його НЕ МОЖНА вживати одночасно з антибіотиками.

Взагалі навіть такі доступні і дешеві речі, як амінокислоти, бажано вживати під наглядом лікаря. В ідеалі – лікаря, котрий ознайомився з повним текстом згаданого дослідження, викладеного на medRxiv.org.

Якщо ж такого нагляду у вас нема – тоді бажано таки, за можливості, здати аналізи на гомоцистеїн та В12. Такі особисті речі про свій організм, як рівень цих речовин, потрібно знати всім – незалежно від того, чи перехворіли ви коронавірусом, чи ні.

Купити згадані речовини для домашньої аптечки теж не завадить. Але – перед вживанням ознайомтеся з інструкцією та протипоказами. Якщо вживаєте не «аптечну версію» з довгою і нудною інструкцією, а вітаміни популярного наразі типу «БАД», в яскравих пляшечках і з мінімумом інструкцій – тоді по інструкцію краще полізти у Вікіпедію. Так-так, саме по ту нудну і довгу інструкцію з довгими переліками протипоказів.

Лякатися протипоказів і застережень не варто – вони є у будь-яких речовин, навіть у шоколаду чи води. Але знати їх необхідно. Так само, як і можливу побічну дію.

Так, для прикладу, у того ж таки банального ацетилцистеїну побічною дією може бути набряк Квінке – дуже неприємна річ. Це буває рідко – але таки буває. Люди, схильні до таких реакцій, зазвичай про це знають, і знають, як рятуватися. Але – все може трапитися вперше.

Однак якщо у вас не було гострих алергічних реакцій на ліки, то, ймовірно, схему, описану турецькими та шведськими дослідниками, цілком можна застосовувати з моменту, коли ви зрозуміли, що захворіли – або ж отримали позитивний тест.

Але найліпше, все ж таки – мати під руками спеціаліста із якщо не медичною, то хоча б довколамедичною освітою. Та й самостійно бажано цікавитися тим, що у вашому організмі відбувається. Цілком ймовірно, що ще за рік-два пандемії медична самоосвіта стане одним із найпопулярніших світових трендів. Що, звісно, людству піде тільки на користь.

Президент Вірменії вдруге відмовився звільняти главу генштабу

Експрезидента Франції Саркозі засудили за корупцію

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers