rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Львів кінематографічний: зйомки серіалу «Кава з кардамоном» у нашому місті

Кохання – примха чи може доля? Найпевніше, кохання – ключ, який відчиняє нашу в’язницю, повну страхів і тривоги. Воно випускає нас. Питання лише – куди? У безхмарну височінь чи в темну безодню? Головні герої серіалу «Кава з кардамоном», Анна та Адам, заплатили немалу ціну за свої почуття та щастя.

Їхні стосунки розвиваються на тлі революції 1848-1849 років. Драматичними перипетіями сповнений цілий серіал, який зараз знімають у Львові за мотивами роману львівської письменниці Наталії Гурницької «Мелодія кави у тональності кардамону».

Олена Лавренюк, виконавиця головної героїні Анни

Title 
 Наталя Гурницька, авторка роману
«Мелодія кави у тональності кардамону»

– Олено, вас найбільше знають за ролями у комедійних фільмах «11 дітей з Моршина» та «DZIDZIO Контрабас». Роль Анни у «Каві з кардамоном» – досить драматична.

– Так, це драматична роль і драматична доля. Проте, у фільмах, які ви згадали, мої героїні теж не позбавлені драматизму. Взагалі, у кожній комедії можна знайти драму.

– Чим вас зачепив образ Анни?

– Анна – бунтарка, ще півтора століття тому вона була прикладом феміністки. Її кохання та характер – вольовий, рішучий, були викликами для тогочасного суспільства. Я спочатку прочитала книжку «Мелодія кави у тональності кардамону», і мені дуже сподобалось. Драматична глибока роль – це для мене хороший досвід та своєрідний виклик.

– От ви кажете про бунтарство головної героїні, про становище жінки у ті часи. Чи за півтора століття щось суттєво змінилось?

 Title
 

– Змінилось, але не суттєво. Повсякчас постають питання гендерної рівності, адже права жінок досі утискають. Я сама стикалась з цим неодноразово, зокрема й у своїй професії.

– Ваш партнер по фільму Павло Делонг – доволі відомий польський актор. Як вам працюється?

– Ми дуже добре з ним комунікуємо – і працюємо відповідно. Павло – справжня зірка і доволі примхливий, але ці примхи стосуються його високого професіоналізму. Він ретельно вивчив сценарій і його цікавить кожна деталь. У кадрі не має бути нічого випадкового, жодних невідповідностей.

– Олено, а ви сама – «проблемна» зірка?

– Можливо, за мною й тягнеться слава примхливої, але я вимагаю, щоб все працювало професійно й злагоджено. Наприклад, якщо тебе одягають, як аристократку, то має бути відповідний антураж і кожна деталь має бути на своєму місці. У знімальному процесі задіяно багато різних департаментів. На жаль, не всі можуть впоратися зі своєю роботою. Що стосується акторської дисципліни, пунктуальності, то не можу собі дозволити порушувати графіки зйомок. Це, знову ж таки, про професіоналізм.

Title 
 Олена Лавренюк та Павел Делонг
зіграли головних персонажів – Анну та Адама

– Яку роль, можливо, з прочитаних книг, ви би хотіли зіграти. І які образи обираєте зазвичай: це має бути хтось, подібний на вас справжню, чи цілковита протилежність?

– Багато цікавих героїнь в книгах, є з чого вибирати. Цікаві і ролі «всупереч», звісно. Проте кожну свої героїню я маю відчути, так би мовити, пережити.

– Як ви оцінюєте сучасне українське кіно?

Title 

– Це така мала дитина, яка доволі швидко зростає і розвивається. З’являються у професії молоді люди у значенні не віку, а їхнього приходу у професію та становлення у ній. Багато хто показує своє особливе бачення, і їм це вдається. Наш проект «Кава з кардамоном» поставить українські серіали на зовсім інший рівень. Це приклад дуже хорошої командної роботи.

Наталя Гурницька, авторка роману «Мелодія кави у тональності кардамону»

– Пані Наталю, трапляється, що автори книг незадоволені сценаріями. Як склалось у вашому випадку?

Title 
 Наймолодші актори

– На щастя, у нас все гаразд. Від самого початку мені запропонували ознайомитись із сценарієм. Я могла правити і вносила корективи, редагувала мову сценарію, перевіряла його на історичну, побутову та звичаєву відповідність. Та й хто, як не автор, найкраще знає глибину своїх героїв. Тобто я знала сценарій, і він мені був до вподоби. До речі, моя книжка «Мелодія кави у тональності кардамону» спочатку мала 600 сторінок. Я майже рік скорочувала текст і викинула усі додаткові лінії, лишивши кохання Анни з Адамом. А у фільм вмістилося все, і мої шанувальники усе це побачать.

– Навіть локації у серіалі відповідатимуть тим, що в книжці.

– Так. Серіал знімають у Жовкві, у селі Вишня, Городоцького району, а у Львові зйомки розгорнули на площі Ринок, вулицях Листопадового Чину, Друкарській та Ко­новальця.

– Як вам працюється з Мариною Степанською?

– Марина – чудовий режисер і прекрасна людина. Між нами панує повне порозуміння. Книжка – це мій продукт, а кіно – продукт Марини, її бачення, яке я дуже поважаю. Я маю можливість перебувати на знімальному майданчику, спостерігати за зйомками. За цей час ми стали однією командою.

Відчути пульс рідного дому. Книга Галини Пагутяк про Залокоть

«З Днем народження, ЛЕСЮ!» Як союзянки Нью-Йорку святкували 150-й День народження Лесі Українки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers