rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Літературна сторінка \ Богдан Кушнір: «Це роман про олігархічне дно і невидиму війну»

Трилер журналіста Богдана Кушніра «Блондинка для олігарха» із серії «Шпигуни і політика» — про операцію «Хаос», яку організували російські спецслужби

Відомий український журналіст Богдан Кушнір (родом зі Львова) написав книгу «Блондинка для олігарха». За сюжетом, власник оборонного концерну знайомиться на конкурсі краси зі спокусливою блондинкою Діаною. Олігарх не здогадується, що це не просто коронована красуня, а офіцер російської розвідки, котра спеціалізується на державних переворотах, змінах президентів і урядів. Завдяки блондинці Росія готує в Україні операцію «Хаос», — щоб привести до влади кишенькову владу…

«Блондинка для олігарха» — це, по суті, викриття тіньових схем великої політики. Автор вважає, що операція «Хаос», штучно спровокована російськими спецслужбами, — це архіцікаво як для військових, так і для громадян України. Їх треба готувати до найгіршого сценарію, щоб не повторився 2014 рік. Тоді необхідно було нейтралізувати дві-три сотні озброєної агентури противника, щоб потім не загинули 13 тисяч громадян України… Богдан Кушнір часто у своїх романах намагається спрогнозувати майбутній розвиток подій.

— Пане Богдане, це у вас уже четвертий роман про розвідку. Чому вибираєте саму цю тему?

— Не я вибираю! Це саме життя змушує писати про тіньові сторони нашого буття. Нам часто по телевізору показують якусь офіційну картинку, а що за нею стоїть? Ніщо у нашому житті просто так не відбувається. Велику політику будь-якої країни представляють два відомства — міністерство закордонних справ і розвідка. Ці дві структури доповнюють одна одну, а мета у них одна — сприяти зовнішній політиці країни. Часто розвідка тіньовими методами робить більше, ніж дипломати. Щодо нашого східного сусіда, то основне завдання їхньої розвідки — сприяти збереженню держави Росія. Це завдання № 1, а друге — «ближнє зарубіжжя», інтеграційні процеси, створення так званого пояса стабільності. А оскільки інтеграційні процеси в країнах СНД зазнали повного краху, то ми зараз спостерігаємо найгірший сценарій розвитку подій.

Політична розвідка РФ провалилася, тихо взяти владу в Україні під контроль не вдалося. Тому ми зараз бачимо найгірший сценарій розвитку подій. На зміну дипломатам із «дипломатами» прийшли «м’ясники» з військової російської розвідки, зі своїм набором інструментів — провокаціями, інформаційно-психологічними операціям і диверсіями. Отож війна…

— У «Помсті оперативної розвідки» 2013 року ви прогнозували, що Росія використає зимову Олімпіаду в Сочі для експансії в Україну. І описали, як у кавказькій резиденції розвідки РФ обговорюють плани впливу на Україну й засилають сюди своїх емісарів…

— В одному солідному видавництві мені сказали, що не може такого бути, мовляв, Росія не працює проти України. Роман вийшов у грудні 2013-го. А через кілька місяців почалася активна фаза в Криму і на Донбасі. Це дуже цікаво — у прозаїчному творі спрогнозувати якісь події… Я був перед тим у відрядженні в Росії, спілкувався з відповідальними чиновниками. Вже тоді відчувалось, що Кремль готується до повномасштабного протистояння.

— Яка історія лягла в основу роману «Блондинка для олігарха»?

— Це реальні історії початку третього тисячоліття, коли країною правили олігархічні сім’ї, філософію життя яких визначав культ наживи. Багатій гадав, що весь світ лежить біля його ніг, і що все можна купити за гроші. Але життя його жорстоко провчило. Підступна красуня з конкурсу краси несподівано опинилася в епіцентрі бурхливих подій і розпочала свою гру. Читач буде весь час у напруженні. Це я гарантую! І в читача виникає одна думка: хто цю російську бойову агентуру зупинить?

Зробімо екскурс у минуле. Звідки взялися наші олігархи? Частина з них отримала стартовий капітал з Росії — це так зване золото партії і КДБ. І не тільки в Україні, а й у країнах Східної Європи. Про одного такого олігарха в романі йдеться. Він уже забув, звідки його капітали. Йому нагадали! А далі — великий оборонний концерн олігарха і його охорона, а це справжня спецслужба, обладнана найновішою технікою. Уся ця машина почала працювати на інтереси Кремля.

У ролі кураторки в концерні легалізували офіцера російської розвідки Діану Вукович. Дипломатичною поштою завезли контейнер зі сотнями мільйонів доларів. Біля великих міст закупили шроти для автомобілів. Симпатичні молодики з дипломатами доларів скуповують потрібних чиновників. Велика машина готується до розвороту країни у бік Кремля.

— Ви описуєте, як Росія готується до операції «Хаос» в Україні. Звідки у вас така інформація?

— Для цього треба було попрацювати у Москві, послужити у війську на сході й відчути, що відбувалося по обидва боки лінії зіткнення. Вражень отримав — на десяток романів. Але я вже втомився від цієї теми. Допишу гумористичний роман «Наша людина у Москві» і поставлю крапку на темі протистояння Росії і України. Мрію працювати на землі й писати сільські романи.

— У романі чимало інтиму, гарних жінок…

— А без жінок у нас нічого не відбувається. Такий арсенал, як «малинку», наші сусіди ще з минулих століть використовували.

— Ви працювали в Росії, значить, і на собі відчули методи «малинки»?

Title 

— Це було давно, я вже багато чого забув… А останнє відрядження до Росії добре пам’ятаю. Біля Сочі на мене оком кинула до біса зваблива блондинка. Саме така, які мені подобаються. Росіяни, очевидно, добре знають мій психологічний портрет. Запросила на прогулянку в Долину дольменів. Я був здивований, бо за вікном 2012 рік, і я нікому навіть не розповідав, що в майбутньому романі (він вийшов у 2015-му під назвою «Невидима павутина») напишу, як російська розвідка нейтралізує Путіна біля Сочі саме в Долині дольменів. До речі, незабаром цей роман вийде у новій редакції під назвою «Постріл у Долині дольменів».

— І як вам сочинська блондинка?

— Тільки випили кавказького вина (сміється. — Авт.). Я ж не Ален Делон, щоб привертати увагу жінок. Але історія з дольменами так запала в пам’яті, що використав її в романі. Дамі з ФСБ треба було би подякувати. На жаль, контактів не маю…

— У романі «Блондинка для олігарха» фігурує підполковник спецпідрозділу військової розвідки Олексій Кремінь. Саме він за сюжетом має знищити олігархічний клан. Йому це вдалося?

— Олексій Кремінь зробив усе можливе, щоб луснули, як мильні бульбашки, російські плани. Мої герої часто реальні люди, яких я знав. Так легше писати роман, коли бачиш перед собою конкретну людину. Під час війни часто доводиться приймати жорсткі рішення: самому, без узгоджень з командуванням, бо нема часу… Так мало бути у Криму, у Донецьку та Луганську. Не можна очікувати, коли приміщення СБУ захоплюють озброєні до зубів люди. Деколи треба нейтралізувати 100 чи 200 озброєних терористів, щоб не загинуло десятки тисяч невинних людей… Мій герой — рішуча людина.

Країна повинна бути готова, що одного дня наш агресивний сусід розпочне активну фазу. Як це буде виглядати в житті, я частково описав у романі «Блондинка для олігарха», як і те, як противник і «п’ята колона» можуть бути нейтралізовані.

Зараз найбільшу небезпеку становлять продажні олігархи. Вони спокійно працювали, поки були дешеві ресурси. Україна для них — це лише територія для заробляння грошей. Вони своє майбутнє бачать у розвинутих європейських країнах. Там їхні сім’ї, діти. А далі? А далі їм може кинути рятівне коло Кремль. І нескладно спрогнозувати, який вони зроблять вибір. Оце олігархічне дно я й змалював у своєму романі «Блондинка для олігарха», в якому багато реальних історій.

З досьє «ВЗ»

Богдан Кушнір — автор романів «Помста оперативника розвідки» (2014 рік), «Невидима павутина» (2015 рік), «На лінії зіткнення. Любов і ненависть» (2018 рік), «Блондинка для олігарха» (2021 рік). Торік вийшла у світ його документальна книга «Таки війна… Із щоденника офіцера сектору «А».

1995 року Богдан Кушнір працював власкором газети «Молодь України», відкрив один із перших українських кореспондентських пунктів у Москві. А під час російсько-української війни як офіцер Сил спеціальних операцій Збройних сил України брав участь у бойових діях на сході.

Автор: Марія Доротич

Джерело: «Високий Замок»
(https://wz.lviv.ua/interview/429643-tse-roman-pro-oliharkhichne-dno-i-nevydymu-viinu)

До 145-річчя прототипів Проні Прокопівни та Свирида Петровича

Лавка продажу дітей (Анна Софіна)

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers