rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Пам’ять \ Ювілей \ До 70-річчя творчого служіння Галини Яблонської Київському Національному театру ім. І.Франка

15 лютого 2021 р.

Title Title 
 Перші ролі Галини Яблонської в театрі ім. Івана Франка. 50-ті роки ХХ ст.

Шановна, дорога, невтомна, улюблена АКТРИСО ГАЛИНО ГІЛЯРІВНО!

Від імені американського україномовного часопису «Час і Події» вітаю Вас з найоригінальнішим ювілеєм: 70 років незмінно – на одній сцені! Унікально, захоплююче, по-білому заздрісно і надихаюче. А на театральній сцені загалом – 87 років, що зафіксувала Українська Книга Гіннеса.

Ми надрукували за останні роки не одну статтю про Вашу сценічну, творчу та громадську діяльність. Зокрема — і аналітичні репортажі про Ваш авторський Міжнародний конкурс «Шевченко єднає народи», учасниками та переможцями якого були українці Нью-Йорку, Чикаго, інших міст Америки. Для наших читачів і, зокрема, молоді, Ви стали взірцем служіння Україні, Шевченковому Слову та Мельпомені. Всіх надихає ваш молодечий ентузіазм, вміння досягати мети, ніколи не здаватися. Ви зуміли зберегти жіночу красу і сказати календарю: «Зачекай, ти – не для мене». Дякуємо Вам за такий переконливий досвід жити, любити, творити. На Сценах Театру і Буття.

Тож зичимо Вам, Галино Гілярівно, наша легендарна Леді, міцного здоровя, нових творчих злетів і багатьох зустрічей у великих аудиторіях.

Всім учасникам сьогоднішнього свята – палке вітання з-за Океану!

Від імені редакції газети «Час і Події», Ваших колег із українських драматичних театрів Нью-Йорка та Чикаго, ваших шанувальників – Лідія Корсун, журналістка, заслужений працівник культури України, Лауреат Міжнародної премії ім. Григорія Сковороди

P. S. Подаю далі дещо з біографії, творчої та громадської діяльності Галини Яблонської.

*****

Title 
 Народна артистка України Галина Яблонська –
діюча актриса Національного театру імені
Івана Франка протягом 70-ти років

НАРОДНА АРТИСТКА УКРАЇНИ ГАЛИНА ЯБЛОНСЬКА – ЛАУРЕАТ УКРАЇНСЬКОЇ КНИГИ ГІННЕСА

Ім’я Галини Гілярівни Яб­лон­ської відоме Україні і світу: народна артистка України, діюча актриса На­ці­она­льного театру ім. І. Фран­ка, Посол Миру з наго­ро­дами Орденів Княгині Оль­ги всіх трьох ступенів, президент міжнародної ліги «Матері і сестри – молоді України», автор і керівник Міжнародного проекту (з 2016р. по даний час) «Шевченко єднає народи». Унікальна відзнака: два роки тому її ім’я занесено в Українську Книгу Гіннеса, як актриси з найвищим стажем на театральній сцені (87років). А в поточному 2021 році відзначає 70-річний ювілей сценічної служби в Київському Національному театрі ім. Івана Франка. Нещодавно, 2 січня 2021 р., Галині Гілярівні виповнилося 93 роки. А вона ще в строю. Як лідер. Як ідеолог (для неї Шевченко – це Україна). Як головний менеджер. А для мене найпривабливіше, найдивовижніше в Особистості пані Галини – талановитий УЧИТЕЛЬ. Учитель жити і не здаватися.

******

Ось про це, шановна і люба Галино Гілярівно, вітаючи Вас зі ще одним творчим ювілеєм, хочу нашим читачам тут дещо розповісти. Ми познайомилися з Вами завдяки Лауреату Шевченківської премії н. а. України Олесю Харченку у серпні 2018 р., в стінах Національного університету ім. Т. Г. Шевченка, в дні проведення там Міжнародного конкурсу «Шевченко єднає народи». Яке ж знакове в моєму житті знайомство! Цілий період в моїй журналістській роботі! Надруковано кілька просторих авторських статей, завдяки великій увазі до української культури редакції українсько-американського часопису «Час і Події» (Чикаго). Ось деякі з них:

1) https://www.chasipodii.net/article/22469/ Про особистість керівника проекту та її команду за назвою «Шевченко об’єднує народи, а Галина Яблонська – закоханих в Шевченка та Україну людей»: 2019, 20-26 березня, № 11. С. 22, 23, 24, 25. З циклу «Відвідини України-2018».

2) https://www.chasipodii.net/article/22349/ До участі в Конкурсі запрошуються українці закордоння, 2019, № 9, 28 лютого. С. 14, 15, 16. З циклу «Відвідини України -2018».

Title 
 Title
 Галина Гілярівна в театрі ім. Івана Франка
в останні роки ХХІ ст.

3) https://www.chasipodii.net/article/23516/ Експресії з ІV Міжнародного проекту-конкурсу «Шевченко єднає народи»-2019. «Час і Події», 2019, №39, 25 вересня – 1 жовтня, с. 27, 28, 29, 30.З циклу «Відвідини України-2018».

За ці роки відбулося знайомство з величезною громадою цікавих людей – від наймолодших учасників багатожанрового Конкурсу до видатних діячів культури в Україні, в Штатах, та й в українському, і не тільки, зарубіжжі. Це ті, хто допомагає Вам втілювати в життя Ваш Проект. Дякую Вам за це щиро. Бо люди активної позиції – це і мій інтерес.

Та, попри це, я уклінно вдячна Вам, Галино Гілярівно, за приклад Учителя. Наближатися до тих часів, які називають «похилим» віком, мені не страшно, бо Ви показали вчасно приклад, як не схилятися долі та своєму календарю. Все просто: працювати не зупиняючись, активно діяти!

*****

Оглянемося на Ваші роки. У 6 років Ви змушені були вийти на сцену, бо батьки – актори пересувного театру – возили Вас «по гастролях». Театр вже тоді став Вашою домівкою. Вже тоді, малечею, вирішили для себе: ліпше на сцені грати, ніж за кулісами – гратися… :)

Лиш талант від Бога та батьківські гени допомогли Вам стати актрисою найвідомішого театру країни – Національного, імені Івана Франка (Київ). Феєричний успіх на початках... Головні ролі... Ось-ось наймолодша актриса мала отримати звання Народної. Але, але... не судилося. Примою Театру, за рішенням його головного начальника, стала інша. Своя. Вас вирішили витіснити з театру... Ігнор продовжувався 10 років! Але Ви не здалися. Залишаючись в театрі майже безробітною, Ви зайнялися громадською роботою, дотичною до Театру. В якій у певній мірі змогли реалізувати свій талант. Це поїздки з письменниками «в народ», на місця їхньої праці з літературно-концертними програмами. Концертна частина – за Вами. Народ Вас оцінив, полюбив. А Ви – його... А далі цікава майже 10-літня робота НЕЗДОЛАННОГО характеру ГАЛИНИ ЯБЛОНСЬКОЇ: це створення самодіяльного «Театру Героїчної Пам’яті» у Київському військовому Ліцеї ім. Івана Богуна. Тут Ви, разом з донькою – театральним художником, – реалізуєте себе як сценарист, театральний педагог, режисер, актриса... А ще об’єднуєте посестер для роботи з молоддю в міжнародну асоціацію... І сказали: «Складова моєї сутності –громадськість» (І цей акцент – для нас всіх, це те, що стимулює діяти)...

Не здалася, вистояла, переживши порівняно ранню смерть доньки Олени Богатирьової. Та й взагалі не зламала свій характер не зовсім щасливої долі особистого життя (і Ви це не приховуєте)...

 

Title 
 Галина Яблонська в ролі Лесі Богданівни (в центрі)
у діючій виставі «Самотня леді»,
яка у лютому 2020 р. зіграна нею 100-ий раз

*****

Епоха для Вас – Міжнародний Конкурс «Шевченко єднає народи». Знову ж: не здалися при труднощах – організаційних, фінансових. Зокрема і пандемії. За можливості – онлайн-конкурс. Але ніяк не здаватися, перемагати обставини. Не зламалася і тоді, коли рідний театр, точніше, його керівництво напередодні 70-річного ювілею служіння йому «списав» деякі вистави з Вашою участю. Народ, глядачі, прихильники, колеги обурені... У Вас – спокійно-філософське намагання зрозуміти. Приголомшливо!

 Title
 Галина Гілярівна отримує диплом
«Національного реєстру
рекордів України» за «Найтриваліший період
виступу на театральній сцені – 83 роки», 2019 р.

За час нашого персонального та заочного спілкування багато чому навчилася у Вас. Зокрема, намагалася пізнати суть Вашого магнетичного притягування людей, проявляючи при цьому і любов, і твердий характер. Дякую.

Дякую Вам за все, шановна Галино Гілярівно – наша Незламна Леді! Я бажаю Вам довгих літ продуктивного, активного життя. Хай помагає Вам БОГ, Ваші Ангели-охоронці, рідні, друзі, посестри та побратими по ГРОМАДСЬКІЙ роботі. А це ціла армія помічників. Бажаю пройти випробування ковідом, мати якомога більше радощів, бути здоровою, бадьорою на Многії літа.

ЗІ СПОГАДІВ. Народний артист України, художній керівник Українського драматичного театру в Нью-Йорку, режисер Іван Бернацький:

«Мав щастя бачити актрису Галину Яблонську на Франківській сцені в багатьох ролях, але її Галя в «Циганці Азі» неперевершена. Я разів з десять дивився цю виставу, і з кожним дедалі більше і більше захоплювався її чарівною красою, жіночністю та її талантом лірико-драматичної актриси!

Title 
 Галина Яблонська (на фото – в центрі) – автор
та фундатор Міжнародного Конкурсу «Шевченко
єднає народи». З членами оргкомітету Михайлом
Орлюком, Світланою Садовенко, Лідією Корсун
(автор і гість), Валентиною Ковальською.
23 травня 2019 р.

В рік Вашого нового ювілею 70-річчя акторської діяльності на Сцені Національного театру ім. Івана Франка зичу Вам, «Велика Артистко», ще багато років показувати і давати приклад, яким повинен бути справжній Артист!!! Сотвори, Господи, Многії І Благії Літа!!!»

Фото із архіву Міжнародного Конкурсу «Шевченко єднає народи»

 

З нагоди 80-річчя українського повстанця. Роман Мац – вояк УПА зі скрипкою в руках

 

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers