rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ В Україні не працюють 19 енергоблоків ТЕС

Впродовж минулого тижня (8 - 14 лютого) споживання електроенергії в Україні частково покривалося за рахунок імпорту, оскільки велика кількість блоків ТЕС і ТЕЦ перебувають на аварійному ремонті або від’єднані через відсутність пального.

Про це повідомляє НЕК «Укренерго».

«Станом на 15 лютого не можуть бути увімкнені в роботу 19 блоків ТЕС сумарною потужністю 6270 МВт через їхні аварійні ремонти або відсутність палива», – зазначили в енергокомпанії.

В «Укренерго» зауважили, що збільшене споживання електроенергії минулого тижня частково покривалося за рахунок комерційного імпорту. У торговій зоні ОЕС України – 85,9 млн кВт-год із Білорусі та 41,7 млн кВт-год із Росії, в «острові Бурштинської ТЕС» – 31,3 млн кВт-год зі Словаччини, 4,9 млн кВт-год з Румунії та 4,5 млн кВт-год із Угорщини.

«Аварійна допомога із суміжних енергосистем протягом тижня не активувалася», – зазначили в НЕК.

Наразі «Укренерго» не прогнозує жодних обмежень енергоживлення будь-яких категорій споживачів, тобто оператор системи передачі не планує введення графіків аварійного відключення (ГАВ) та обмеження потужності (ГОП).

Водночас, як зауважили в «Укренерго», ситуація із запасами вугілля на складах ТЕС залишається критичною. Зокрема, станом на 14 лютого запаси вугілля на складах ТЕС (всіх марок) із початку листопада 2020 року зменшилися у 8 разів до 313,3 тис. тонн, із них газового вугілля – в 11,1 рази до 192,2 тис. т, антрацитового – в 3 рази до 121,2 тис. т.

В енергокомпанії зазначили, що вугілля на складах ТЕС складає лише 33% від мінімально необхідних запасів. При цьому близько 53% запасів вугілля (166 тис. тонн) зосереджено лише на двох ТЕС – Луганській і Слов’янській.

На кінець тижня, у порівнянні з початком, запаси газового вугілля на ТЕС зменшилися на 20% (-47,9 тис. т), антрацитового – на 16% (-23,1 тис. т).

Кількість аварій на енергоблоках теплових електростанцій зросла у поточному опалювальному сезоні у кілька разів порівняно з минулим сезоном. Про це під час Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Платіжка» заявив голова правління ПрАТ «НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Я не буду зараз робити висновки, наскільки ці збіги дивні, я тільки можу констатувати, що аварійність на енергоблоках ТЕС зросла у декілька разів порівняно з минулим сезоном», – сказав Кудрицький.

Як повідомлялося, з початку лютого в умовах значного зниження середньодобової температури повітря електроспоживання становить 6,84 млрд кВт-год, що на 6,5% більше за прогноз.

Загалом електроспоживання, за оперативними даними, з 8 до 14 лютого становило 3,49 млрд кВт-год, що на 4,6% більше, ніж за попередній тиждень.

Які місії виконують українські АЕС?

Віруси: на носі – цілковита мутація... підходів людства до охорони здоров’я

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers