rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Ярослав Заблоцький: «100% українців мають карієс, 80% - страждають від пародонтиту»
Title 
 Фото lawcraft.com.ua

Відомий лікар-стоматолог Ярослав Заблоцький розповів, яких найтиповіших помилок припускаються люди у догляді за зубами

«Майже 100% українців мають карієс. Якщо ви переконані, що не входите у ці 100%, то скажу так: якщо у вас є пломби, то на тому місці, де вони з’явилися, раніше був карієс», — пояснив під час онлайн-прийому, організованого БФ «Таблеточки», відомий в Україні лікар-стоматолог з 30-річним стажем, д. м. н., професор Ярослав Заблоцький. За його словами, у Швеції карієсу немає ні у дітей, ні у дорослих. «Шведи вміють чистити зуби і не люблять платити стоматологам», — жартує фахівець. І додає: за даними медичної літератури, причин втрати зубів є близько ста, однак найважливішими є три. Одна з них — карієс.

— Як зберегти здорову усмішку вагітній жінці? Вважається, що вагітність негативно впливає на стан зубів.

— Колись наші мами казали: «Доню, я втратила всі зуби після того, коли тебе народила». Але це — міф. Коли жінка вступає у вагітність зі здоровими зубами, то вагітність жодним чином не впливає на стан здоров’я її зубів. Якщо ж з хворими, із запальними процесами у ротовій порожнині, то, очевидно, ця проблема поглибиться.

— Що треба робити, щоб у дітей були здорові зуби?

— Мало мам знають, що дитину треба вперше принести до стоматолога у шість місяців. Саме так — у шість місяців. Я не помилився! Якраз у цьому віці у дитини з’являються перші зуби. Наступного разу — у 12 місяців. Лікарю слід з’ясувати, чи смокче дитина палець. Якщо смокче (ця звичка у неї могла сформуватися ще з того часу, коли вона перебувала у маминому животику), прикус у неї буде поганий. Хороші лікарі знають, як цієї звички позбутися. Також лікар повинен запитати маму, як дитина дихає — носиком чи ротиком. Якщо ротиком, то це швидше за все означає, що у дитини є аденоїди, які також можуть призвести до появи неправильного прикусу. Таку дитину необхідно скерувати до відповідного спеціаліста. Але найважливіше, що мусить зробити лікар, — розповісти мамі, як правильно чистити зуби дитині тоді, коли вона ще перебуває на грудному вигодовуванні. Насправді це — велика наука. У дитини віком від 10 до 30 місяців є т. зв. «вікно інфікування». Якщо її цілує бабуся, нянька, мама, в яких є запалення ясен, то бактерії, якими спричинене це запалення, можуть передаватися дитині. Мало хто у нас знає (а шведи знають), що батьки зобов’язані чистити зуби дитині до 10 років. Саме до 10 років батьки відповідальні за те, щоб зуби у дитини були здоровими! У Швеції, якщо мама приведе дитину в ясла чи у школу і вихователька чи вчителька зауважить, що у дитини брудні зуби, викличе соціального офіцера! І якщо це буде повторюватися, то батькам можуть дати припис чи настанову. Дитину можуть навіть вилучити з такої сім’ї. Дитина може бавитися пастою і щіткою, але вона не відповідає за якість чищення зубів. За це відповідають батьки.

— А якщо зуби брудні, чим це загрожує?

— На зубах залишається наліт від їжі. Якщо наліт виграє «першу битву», з’явиться карієс, тобто «дірка» у зубі. Спочатку такі «дірки» виникають у молочних зубах. Молочні зуби треба обов’язково чистити, оскільки вони хворіють так само, як і постійні. Крім того, якщо молочний зуб зіпсується, якщо він буде викликати якість запальні процеси, то під ним може зіпсуватися і зачаток постійного зуба.

— Всі діти народжуються зі всіма зубами?

— Так, просто вони зберігаються у гайморових пазухах. Вони маленькі і називаються «зачатками». Ось чому зуби треба чистити з появою першого молочного зуба.

Багато батьків вважає, що молочні зуби чистити не треба, бо вони, мовляв, і так випадуть. І це — також міф. Якщо б навіть так було, то ви повинні принаймні знати, коли ж з’являються постійні зуби, щоб вчасно почати їх чистити.

— І коли?

— Приблизно у шість років. Але, увага (!) — ці перші постійні зуби з’являються ззаду за молочними, і тому батьки часто не зауважують їх і не реагують, коли у цих зубах з’являються «дірки». Тому що вони й надалі сприймають їх як тимчасові зуби.

Ще одна порада — давайте дитині пити звичайну просту воду (не компот, не чай і не соки).

— Друга причина втрати зубів (після карієсу) — це…

— Пародонтит. 80% українців мають пародонтит (запалення ясен), про яке вони не здогадуються. Пік цієї проблеми припадає на 36 років.

У США і Канаді ще 115 років тому лікарі вже виконували професійне чищення зубів своїм пацієнтам. Тобто ми повинні чистити зуби двічі на день: зранку (і не має значення, до сніданку чи після — головне регулярно) та ввечері. Двічі на рік ми повинні чистити зуби у лікаря, бо лікар почистить зуби у тих місцях, до яких нам не дістатися звичайною щіткою. Якщо у вас є пародонтит, до лікаря на професійне чищення зубів треба приходити кожні три місяці. Лікар підбере для вас зубну щітку — не повинні робити цього самостійно чи за рекомендаціями продавця у супермаркеті.

За моїми підрахунками, послугою професійного чищення зубів користується не більше, ніж 1% людей. До речі, вагітні також повинні робити професійну чистку зубів кожні три місяці. Доведений наукою факт: якщо у вагітної буде запалення ясен (пародонтит), це загрожує передчасними пологами і низькою вагою новонародженої дитини. Пам’ятайте: пародонтит передається генетично, тож якщо у вашого батька чи мами є запалення ясен, то з великою ймовірністю і у вас буде схильність до цього захворювання. Якщо у вашої мами є каріозна хвороба і «дірки» у зубах, то і у вас будуть присутні гени, які сприятимуть активному розмноженню бактерій у ротовій порожнині, котрі й викликатимуть карієс. Однак доброю новиною є те, що навіть якщо батьки передали вам гени карієсу чи пародонтиту, це — не катастрофа. Якщо у вашій ротовій порожнині є бактерії, які викликають пародонтит чи карієс, але ви регулярно чистите зуби, то ці бактерії на чистих зубах «не працюватимуть». Вони можуть робити свою «брудну справу» лише на нечищених зубах. Тобто якщо зубний наліт виграє «другу битву», з’являється пародонтит — хвороба, яка за поширеністю є другою у світі (після цукрового діабету). Пародонтит — хвороба молодих, але люди лише приблизно у 60 років помічають, що у них кровоточать ясна і починають хитатися зуби, а у 70 років ці зуби випадають. Однак якби ці люди регулярно чистили зуби зранку і ввечері вдома та двічі на рік приходили чистити зуби до лікаря, то зуби у них не випали б.

— Багато людей заперечить: професійна чистка зубів дорого коштує (за результатами моніторингу цін на сайтах приватних стоматологічних клінік — приблизно 800−1000 гривень за одну процедуру. — Авт.).

— Зараз ми живемо в епоху змін і чекаємо, що в Україні запрацює медична реформа. Так от, коли вона запрацює (чого я щиро зичу Україні), то зуби у будь-якому випадку лікуватимемо за свої гроші. Якщо порахувати, що нас, українців, є 38 мільйонів, то загальна кількість наших зубів становить 1,2 мільярда. І якщо 38 мільйонів українців можуть скинутися грошима, щоб вилікувати одне серце, це — нормально. Але якщо 38 мільйонів мають скинутися, щоб вилікувати 38 мільйонів, то це неможливо. Тож не сподівайтеся, що хтось буде платити за лікування ваших зубів — такого не буде.

— Якщо немає можливості почистити зуби, можна пожувати жуйку?

— Жування жуйки не замінить чищення зубів. Жуйка зубів не чистить — це робить зубна щітка. Якщо вже жувати жуйку, то без цукру або з ксилітолом (березовим цукром). Найкраще це робити через 10 хвилин після їди.

— Чи радили б профілактично видаляти зуби мудрості, і в якому віці це найкраще зробити?

— Сьогодні в Австрії зуби мудрості видаляють на рівні зачатків: хлопцям у 16 років, а дівчаткам — у 14. Чим швидше видалити зуби мудрості, тим легше пройде процес загоєння.

Люди кажуть: якщо Бог дав нам зуби мудрості, то навіщо їх видаляти? Але коли Бог давав їх нам, то ми мали великі щелепи і їли по-іншому, ніж їмо зараз. У щелепах сучасних людей зуби мудрості просто не вміщаються!

Вони є у нас з дитинства. На поверхню «вилазять» у 20−25 років. Багато хто ставить у 15−17 років брекети, рівняє зуби, але коли починають лізти зуби мудрості, весь прогрес, якого вдалося досягти, втрачається.

— Ви згадували про три основні причини втрати зубів. Яка третя?

— Люди стирають свої зуби, бо труть ними вночі.

У Британії у 2008 році ця проблема отримала свою назву — «хвороба бізнесменів». Коли бізнесмен спить, одна половина його голови відпочиває, а інша — думає про кредити, зарплату тощо. Для того, щоб захистити свої зуби, необхідно одягати на ніч захисну капу.

Автор: Андрій Гелий

Джерело: «Високий Замок» (https://wz.lviv.ua/interview/425486-100protsent-ukraintsiv-maiut-kariies-80protsent-strazhdaiut-vid-parodontytu)

У вас хворий кишківник? Covid-19 може мати важкий перебіг

Дитячий ортопед-травматолог Юрій Олійник: «Здоровій стопі потрібне звичайне взуття»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers