rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Скільки коштує утримувати суперзеків

Ось сидить чоловік у білосніжних шатах. Обличчя його виражає смиренність, у руках – книга. Це – Халіф Шейх Мохаммед – ймовірний організатор терактів 11 вересня 2001 року, спійманий вісімнадцять років тому в Пакистані.

Як ви вважаєте – скільки, станом на сьогодні, обійшлося платникам податків його утримання? І не намагайтеся навіть, а краще сядьте... У 161 мільйон доларів! Такої турботи про себе Халіф не відчував, напевно, ніколи в житті. А адвокати? Відомо, що на захист утримуваних сорока осіб витрачається п’ятсот тисяч доларів на рік і вже безповоротно викинуто 60 мільйонів! Хто, на вашу думку, платить ці кошти? Присядьте знову – Пентагон. Захист терористів оплачується з бюджету Міністерства оборони! Та що там гроші! Ось, скажімо, вам, як цьому товаришу в білому, – 55 років, а ви – не медик. Коли дійде ваша черга на вакцинацію? Ось! А для ув’язнених «Гітмо» президент Байден 27-го січня підписав спеціальний указ, і тепер вони, як і лікарі на передовій, мають право на першочергове щеплення.

Читач обуриться і заперечить. Халіф, скаже він, – це єдина людина, яка притягається до відповідальності за 9/11! Незабаром ж почнеться суд. Як же можна на ньому економити? А запросто можна! Ось най-найсуворіша американська в’язниця, що розташувалася у містечку Флоренс, штат Колорадо. Утримання одного суперзека там коштує 78 тисяч на рік. Теж на диво багато, але не мільйони же! А кожен із сорока осіб, які перебувають у Гуантанамо, нагадаю, за ті ж 12 місяців коштують вже від 9,5 до 13 мільйонів.

«Це – божевілля!» – сказав колишній президент Трамп, прочитавши статтю у NY Times... але теж нічогісінько так і не зробив. Так і стоїть на Кубі ця «найменша бутик-в’язниця», як назвав її капітан ВМФ Брайан Майзер – адвокат ісламських джихадистів, які перебувають там. В’язниця ця унікальна не тільки витратами – безпрецедентна сама організація і структура цієї недешевої установи. На одного зека там припадає 45 осіб охорони, а всі ці тисячі військовослужбовців справно отримують imminent-danger and hardship-duty pay.

Сорок ув’язнених розміщуються у трьох будівлях, до їхніх послуг – три клініки й два окремих приміщення для консультацій з адвокатами, халяльна їжа, супутникове телебачення, комп’ютерні ігри, фітнес-зал, класи з культури та садівництва. Стурбовані своїм здоров’ям ісламісти можуть, наприклад, без проблем пройти обстеження на спеціально відведеному у в’язниці для сорока осіб апараті МРТ. У мене немає впевненості, що вони мали таку ж можливість вдома, в афганських аулах. Якщо ж, нехай не допустить Всевишній, знадобиться складне втручання – чартерним рейсом привезуть із Маямі спеціалізований медперсонал. Чартери, до слова, літають туди регулярно й часто напівпорожні. У 2018 році вартість польоту в один кінець складала 80 000 доларів. Зараз, напевно, вже за сотню...

Два роки тому допитливі журналісти NY Times спробували порахувати загальну суму витрат на утримання цього закладу й отримали цифру понад півмільярда доларів на рік. Потім перерахували – виявилося, що не згадано витрати апарату ЦРУ, у яких є свій бюджет. Потім згадали, що 15 мільйонів було заплачено цивільним будівельникам за ремонти, мільйон – на кондиціонери, $273 110 – на заміну туалетів, $648 000 – на боротьбу з ерозією... Плюнули, словом, кореспонденти – порахувати все це неможливо.

А мені ось яка думка не дає спокою. Спочатку, зловивши шейха, ЦРУ розмістили його у польській в’язниці, де бородатий перебував досить довго. Ось витрати американської сторони ми більш-менш уявляємо – а у скільки злотих обійшлося його утримання полякам? Ну, просто так – щоб порівняти.

(За матеріалами FOX News і статті New York Times)

Автор: Олександр Купрін

Джерело: «Континент» (https://kontinentusa.com)

В окрузі Cook запровадили четвертий етап виходу з карантину

У Чикаго створять стандартизований процес розгляду заяв про протиправну поведінку поліції

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers