rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Про методику розрахунку медичних витрат при складанні податкового звіту
Title 
 Фото з офіційної ФБ-сторінки IRS

Тривалість життя американців постійно збільшується. При цьому треба зазначити, що суттєву роль у досягнутих успіхах відіграють організація медичного обслуговування населення і витрати на охорону здоров’я не тільки держави, а й кожної родини. Однак повноцінне медичне обслуговування, на жаль, коштує досить дорого, і це непокоїть мільйони американців. Згадується відомий американський афоризм: «Краще бути здоровим і багатим, ніж бідним і хворим».

Більшість людей, які мають медичний страховий поліс, отримують його на роботі. Тому виникає ситуація, яка має суттєвий вплив на взаємини найманих працівників і власників бізнесів. Працівники хочуть отримати від роботодавця медичний страховий поліс із найбільшим покриттям для себе та членів сім’ї. Власники бізнесів неохоче дають страховий поліс родинам своїх працівників. При цьому, зауважимо, що не тільки власники малих бізнесів відмовляються оплачувати страхування для членів сім’ї своїх працівників. Ще гірше становище у людей, які працюють не повний робочий день (part-time). Їм доводиться працювати у декількох бізнесах, іноді 10-12 годин на добу, не отримуючи медичного страхування ні від роботодавця, ні від держави.

Як відомо, здоров’я за гроші не купиш, але гроші на медичне обслуговування і ліки потрібні чималі. Вони постійно дорожчають, тому витрати на ці цілі в окремих громадян і держави загалом ростуть швидкими темпами. На практиці далеко не всі медичні витрати компенсуються медичним страхуванням, тому значні суми доводиться доплачувати працівникам.

Запропонована читачам стаття присвячена методиці списання медичних і стоматологічних витрат при складанні річного податкового звіту індивідуалами. Хотілося б особливо відзначити, що держава через систему оподаткування надає підтримку також тим індивідуалам, які працюють як Self-Employed (самі на себе) і змушені самостійно купувати й оплачувати своє медичне страхування (Health Insurance).

Ми спробуємо відповісти на найтиповіші питання:

Які медичні витрати можна списувати з доходів при складанні податкового звіту?

Насамперед треба визначити, що означає Medical care (MC). МС – це медична допомога людині, яка містить: діагностику захворювання, попередження хвороби, лікування, ліки за рецептом лікаря. Крім того, в МС витрат міститься плата за страхування і транспорт для отримання медичного обслуговування. При складанні податкового звіту за 2020 рік ви можете додати в нього тільки медичні та стоматологічні роботи, за які ви заплатили у 2020 році, незалежно від часу, коли сервіс було вам надано. Наприклад, якщо ви оплатили медичні послуги чеком, то день, коли ви відправили його поштою або принесли в медичний офіс, і буде днем ​​сплати. Якщо ви оплачуєте медичні послуги, використовуючи телефон – «pay by phone» або інтернет – «on line», інформація у звіті фінансового інституту показує, коли платіж було зроблено, і дату сплати. Ви також можете вписати в медичні витрати суми, сплачені за допомогою credit cards у році, коли було здійснено виплати.

У платника податків є можливість відкоригувати звіт за попередні роки. Якщо через якісь причини ви не списали в повному обсязі медичні та стоматологічні витрати в році, коли мали на це право, то можете змінити звіт за відповідний рік і виправити допущені помилки. Для цього треба заповнити форму 1040 X, Amended U.S. Individual Income Tax Return. Як правило, коригування звіту можна зробити у межах 3-ох років з моменту відправлення звіту.

Яка сума медичних витрат може бути списана з доходу?

Насамперед відзначимо, що вона – лімітована. Списання виробляються в додатку А (Schedule A) до основної форми 1040 або 1040-SP. Ви можете списати суми медичних і стоматологічних витрат, які перевищують 7,5% від вашого відрегульованого доходу (adjusted gross income (AGI) – line 11 form 1040 або 1040-SP.

Наприклад: ваш відрегульований дохід за 2020 рік дорівнює $60,000. Від цієї суми 7,5% складають $4,500. Ваші, дозволені податковим законодавством, медичні витрати за звітний рік були $6,700.

Дозволена сума списань дорівнює $2,200 ($6,700 - $4,500).

У суму витрат вписуються витрати: на медичне обслуговування самого платника податків, його дружини (чоловіка), утриманців (dependent), перерахованих у податковому звіті.

Крім того, якщо ви оплачували медичні витрати дітей, яких ви не вказали у своєму звіті як dependents, згідно з правилами для розлученого подружжя або батьків, які проживають окремо (дивись публікацію IRS №502).

Якщо ви оплачували медичні витрати інших людей (any person), яких не могли показати у звіті як dependents, оскільки їхній дохід (gross income) був більший, ніж $4,300.

Наприклад: платник податків оплачував медичні витрати своєї матері, але не може показати її як dependents у своєму звіті, адже вона отримує зарплату, що перевищує $4,300. Однак він може вписати у Schedule A, Line 1 суми medical and dental expenses, які в 2020 році сплачував за свою матір.

Запам’ятайте, щоб медичні та стоматологічні витрати додати у schedule A, line 1, необхідно з них відняти всі витрати, отримані від страхової компанії та інших джерел.

Які медичні витрати дозволено списувати з доходу?

Дуже важливо уважно вивчити інструкцію IRS №502 Medical and Dental Expenses, в якій в алфавітному порядку перераховано статті витрат, дозволені й недозволені до списання.

Ось кілька прикладів: дозволяється списувати витрати, пов’язані з легальними абортами (Abortion), акупунктурою (Acupuncture), лікуванням від алкоголізму (Alcoholism), оплатою виготовлення штучних зубів (Artificial Teeth), придбанням спеціальних книг для людей з ослабленим зором (Braille Books and Magazines), з придбанням спеціального обладнання, яке встановлюється в будинку відповідно до письмової рекомендації лікаря (наприклад, установлення спеціального ската для входу в будинок, модернізація сходів, перероблення пожежної сигналізації та інших систем безпеки... (Capital expenses), установлення ручного управління та іншого обладнання в автомобілі, що використовується інвалідом (Car), придбання окулярів (Eyeglasses) і контактних лінз (Contact Lenses), лікування зубів (Dentаl Treatment), придбання та утримання собак-поводирів або інших тварин для обслуговування інвалідів (Gide Dog or Other Animal))...

У вищезазначеній публікації федерального податкового управління названі статті витрат, які не підлягають списанню з доходів як медичні.

Наприклад, вартість дієтичної їжі, life insurance, догляд за дитиною (Baby Sitting, Child Care, and Nursing Services for a Normal, Healthy Baby), косметичні операції, такі як підтягування обличчя, підживлюючі домішки, вітаміни, рослинні домішки (Nutritional Supplements), імпортні ліки, не затверджені US Food and Drug Administration (FDA), витрати на похорон і кремацію...

Який порядок списання медичних витрат подружжям, які складають податковий звіт окремо?

Якщо подружжя складає самостійні податкові звіти, то кожен із членів подружжя має право вписати у свій звіт тільки ті витрати, які він реально зробив у звітному році. Будь-які витрати, оплачені із спільного checking accounts, діляться порівну між подружжям, крім випадків, коли будь-хто з них має документальне підтвердження конкретних сум витрат.

Який порядок списання Health Insurance Costs for Self-Employed Persons?

Якщо платник податків працював протягом звітного року як Self-employed і отримав чистий дохід, то він має право списати понесені ним медичні витрати на себе, дружину й dependents, зазначених у податковій декларації. Insurance може також покривати медичні витрати вашої дитини віком до 27 років на кінець 2030 року. Поняття «дитина» – це son, daughter, stepchild (пасинок), adopted child (усиновлені діти), foster child (прийомна дитина).

При цьому сума списань не повинна перевищувати дохід платника податків, зароблений ним від торгівлі або бізнесу. Наприклад, зазначений у Schedule C до форми 1040.

Для розрахунку дозволених до списання сум ви повинні використовувати спеціальний Worksheet. Витрачені суми відображаються у Schedule 1, line 16 до форми 1040. При виконанні розрахунків рекомендую ознайомитися з публікаціями IRS №502, 535, 974.

Якщо платник податків використовує особистий автомобіль for Medical reasons: для перевезення хворого до лікаря, в госпіталь, у лабораторію на аналізи і т. п., то він має право списати витрати на ці цілі за 2020 рік із розрахунку 17 центів за милю. Для підтвердження цих витрат необхідно мати щоденник, у якому вести облік: кого возили, куди, навіщо та скільки миль.

Порядок списання капітальних медичних витрат (Capital expenses)

Як зазначено вище, ви маєте право вписати у медичні витрати гроші, витрачені на придбання й установлення спеціального медичного обладнання в будинку або автомашині за рекомендацією лікаря, яке необхідне в лікувальних цілях вам, дружині або утриманцям, перерахованим у податковому звіті. Для визначення суми, яку можна вписати у податковий звіт, треба використовувати Worksheet A в публікації 502. При цьому треба не забувати, що витрати, які списуються, повинні бути раціональними й загальноприйнятими, тобто ніяких надмірностей.

Як відображати у податковому звіті медичні витрати, якщо певні суми на ці цілі були відшкодовані платнику податків (insurance reimbursement)?

При заповненні Sche­du­le A, line 1 ви повинні відобразити тільки суму медичних витрат, витрачених вами особисто, тобто із загальних витрат відняти витрати, які вам були повернені. Наприклад, це містить платежі від Medicare, Health reimbursement arrangement (HRA) – план, який створює власник бізнесу для відшкодування медичних витрат працівникам. Якщо повернуті вам суми перевищують ваші медичні витрати, то ви повинні різницю показати у звіті як дохід. Для необхідних розрахунків у публікації 502 передбачено відповідні Workshets B, C.

Premium tax credit – це податкова пільга, яка пов’язана з проведенням реформи у сфері медичного страхування. Право на неї має платник податків, якщо він, його дружина або утриманці, перераховані у звіті, були зареєстровані на медичне страхування через Health insurance Marketplace. Для визначення суми пільги треба заповнити форму 8962. З неї сума переноситься у форму 1040 «Net premium tax credit. Attach form 8962». Порядок заповнення форми викладено в інструкції до форми 8962 та публікації 974.

Sale of medical equipment of property

Якщо в попередні роки ви списали витрати на придбання медичного обладнання за письмовою рекомендацією лікаря, а в 2020 році продали його, то треба встановити ймовірність отримання оподатковуваного доходу (taxable gain). Для визначення його суми треба заповнити Worksheets D and E в публікації 502. У разі, якщо від продажу обладнання ви зазнали збитків, то вони не списуються. Отриманий дохід відображається у формах 8949 і 1040, згідно з доданими до них інструкціями. Детальнішу інформацію ви можете отримати в публікації IRS № 525

У висновку відзначимо, що методика розрахунку та списання медичних і стоматологічних витрат при складанні податкового звіту викликає труднощі у платників податків. Рекомендую уважно вивчити інструкцію IRS №502 «Medical and Dental Expenses», №969 «Health Savings Accounts and Other Tax – Favored Health Plans» та інші, а за необхідності звернутися до фахівця з оподаткування.

Автор: Олександр Шабсіс, PhD

Джерело: «Континент» (https://kontinentusa.com)

CPS та CTU ніяк не можуть домовитися стосовно навчання

Чиказькі школи відмовляться від послуг міського департаменту поліції?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers