rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ У вас хворий кишківник? Covid-19 може мати важкий перебіг

Вчені встановили зв’язок між захворюваннями травної системи та ускладненнями й віддаленими наслідками перенесеної коронавірусної хвороби.

Ідеться про нещодавнє дослідження, опубліковане у British Medical Journal. Його автори стверджують, що бактеріальне різноманіття кишківника може впливати на те, як організм відреагує на вірус SARS-CoV-2. При цьому бактерії, які населяють кишківник, можуть впливати не тільки на перебіг, а й на короткотермінові та довготермінові наслідки перенесеної інфекції.

За даними дослідницького центру Джона Гопкінса, станом на сьогодні понад 96 мільйонів людей у всьому світі інфікувалися коронавірусом, і трохи більше, ніж половина з них одужали. Проте навіть якщо людина одужала від Covid-19, це ще не означає, що її «комунікація» з вірусом закінчилася. Дослідження показують, що після перенесеної коронавірусної хвороби близько 32% людей відчувають довготривалі наслідки для здоров’я, які науковці називають long Covid («затяжний Covid»).

Результати найновішого дослідження, опублікованого у розділі Gut у British Medical Journal, вказують на те, що склад мікробіому («мікробного населення») кишківника у разі інфікування коронавірусом може впливати на те, матиме людина long Covid чи ні.

Дані дослідження також демонструють, що мікробіом кишківника впливає на важкість клінічної симптоматики цієї хвороби.

Яку функцію виконує незліченна кількість бактерій у нашому кишечнику?

Мікробіом кишківника відіграє значну роль у підтримці оптимального стану здоров’я людини. Наш травний тракт є «домом» для трильйонів мікроорганізмів і понад 1 000 видів бактерій!

Деякі бактерії допомагають кишківнику перетравлювати їжу. А ще — знижують ризик виникнення певних захворювань.

З іншого боку, є й такі бактерії, які можуть сприяти виникненню певних видів раку, відігравати значну роль у розвитку ожиріння і навіть впливати на ментальне здоров’я.

Трапляється, що баланс бактерій у кишківника порушується. Цей процес вчені називають «дисбіозом», або «дисбактеріозом». Дисбактеріоз може виникати через прийом антибіотиків або споживання їжі, яка зазнала інтенсивної обробки (смаження, копчення тощо). Дисбактеріоз сприяє розвитку інших захворювань.

Що дізналися науковці?

Кожна людина має власний індивідуальний та неповторний мікробіом кишківника, однак певні види бактерій все ж є спільними для всіх людей. Ця теза стала основою для дослідження, яке провели вчені з відділу мікробіології Китайського університету Гонконгу. Вони зібрали зразки крові та калу сотні пацієнтів двох лікарень Гонконгу, які були інфіковані SARS-CoV-2 у період із лютого до травня 2020 року, та порівняли зібраний біологічний матеріал цих людей зі зразками, отриманими від 78 пацієнтів, які проходили лікування до початку пандемії.

Дослідження показало, що у кишківнику хворих на Covid-19 містилася більша кількість деяких бактерій, як-от Ruminococcus gnavus, Ruminococcus torques і Bacteroides dorei. R. Gnavus (остання бактерія може викликати запальні захворювання кишківника).

Водночас у зразках пацієнтів із Covid-19 виявили також меншу кількість інших видів бактерій. Йдеться про такі види як Bifidobacterium adolescentis, Faecalibacterium prausnitzii і Eubacterium rectale, які, як пояснюють автори дослідження, мають «імуномодулюючий потенціал».

Крім того, вчені зауважили, що в інфікованих коронавірусом людей зростає рівень цитокінів. Цитокіни відіграють важливу роль у клітинній комунікації — імунна система продукує їх у відповідь на вірусні інфекції.

Автори дослідження пояснюють, що під час Covid-19 реакція організму на запалення може бути «надмірно агресивною і спричинити «цитокіновий шторм». Це може стати причиною «обширного ушкодження тканин, септичного шоку та поліорганної недостатності».

«Мікробіом кишківника впливає на важкість перебігу Covid-19, і відбувається це, ймовірно, через модулювання імунної відповіді господаря», – підсумовують науковці.

Не кожному важкому хворому показаний антибіотик

Дослідники нагадують, що лікарям необхідно уважно й відповідально підходити до питання призначення антибіотиків «ковідним» пацієнтам.

«Цілком можливо, що поширеність застосування антибіотиків у хворих із важким і критичним перебігом захворювання може погіршувати запалення», — наголошують вчені. Вони також дійшли висновку, що «за умови відсутності бактерійних коінфекцій, антибіотики навряд чи можна пов’язувати із покращенням результатів лікування пацієнтів з коронавірусом. Навпаки, ці препарати можуть загострити й продовжити у часі дисбіоз кишківника таких пацієнтів».

Автори дослідження зазначають: «Беручи до уваги кількість тих пацієнтів, які одужали, але відчувають затяжні симптоми Covid-19, такі як втомлюваність, диспное (задишка) і біль у суглобах понад 80 днів із моменту появи перших симптомів хвороби, є підстави стверджувати, що після перенесеного Covid-19 дисбіоз кишківника може сприяти проблемам із здоров’ям, пов’язаним з імунною системою».

Автор: Андрій Гелий

Джерело: «Високий замок»
(https://wz.lviv.ua/article/428385-u-vas-khvoryi-kyshechnyk-budte-pylni-covid-19-mozhe-maty-vazhkyi-perebih)

Штучний інтелект виявить рак простати за аналізом сечі за 20 хвилин

Lufthansa не пускатиме на борт пасажирів у звичайних масках

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers