rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Посол Андрій Мельник: «Новий лідер ХДС готовий дослухатися до аргументів України»

16 січня прем'єр-міністра найбільшої за кількістю населення федеральної землі Німеччини Північний Рейн-Вестфалія Арміна Лашета було обрано новим головою Християнсько-демократичного союзу (ХДС), до якого належить також канцлерка ФРН Анґела Меркель.

У другому турі голосування Лашет набрав 521 голос, випередивши колишнього голову фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Фрідріха Мерца, якого підтримали 466 делегатів. Третій кандидат - голова комітету Бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Реттґен - вибув у першому турі. Голосування відбувалося під час онлайн-з'їзду політичної сили, тож його результати мають ще бути формально затверджені після отримання надісланих поштою бюлетенів. Результати «поштового голосування» оголосять 22 січня. Утім, всі троє кандидатів заявляли, що визнають результати голосування онлайн.

Треба відзначити, що пандемія коронавірусної хвороби змусила ХДС у 2020 році двічі переносити обрання нового лідера партії – спочатку скасували запланований на квітень спеціальний з'їзд політсили, а згодом перенесли регулярний партійний форум, який мав відбутися в грудні.

«День» звернувся до посла України в Німеччині пана Андрія Мельника з проханням прокоментувати вибори нового лідера найвпливовішої політичної сили у ФРН і розповісти про очікування нашої країни від пана Лашета, який, ймовірно, стане канцлером ФРН.

- Насамперед, хочеться сердечно привітати переможця виборів на посаду голови найбільшої німецької партії – Християнсько-демократичного союзу (ХДС), яким після запеклих дебатів став чинний Прем‘єр-міністр землі Північний Рейн - Вестфалія Армін Лашет.

Приємно, що саме наш президент Володимир Зеленський був серед перших лідерів іноземних держав, які надіслали свої вітання новообраному лідеру християнських демократів.

Такі жести є дуже важливими.

Загалом в Україні з величезною увагою слідкували за виборчими перегонами нового керівника ХДС. Через пандемію ця майже голівудська інтрига розтяглася на цілий рік, давши нам – з іншого боку – змогу максимально щільно ознайомитися із кожним із трьох кандидатів та їх програмами.

На жаль, доводиться констатувати, що зовнішньо-політичні преференції претендентів залишалися значною мірою у тіні, під час кількох теледебатів питання міжнародної політики фактично не порушувалися. Насправді це дуже тривожний сигнал, який свідчить про те, що Німеччина дедалі більше концентруватиметься на своїх внутрішніх проблемах.

Тож і Україні слід, безумовно, вже нині активно готуватися до якісно нових викликів, які на нас насуваються у цьому зв‘язку. Хочеться вірити, що, все ж таки, не дійде до крайнощів типу Germany first, але жорстка суспільна критика уряду ФРН через нібито занадто повільне забезпечення доступу до вакцини проти коронавірусу у рамках єдиної політики ЄС, яка стала своєрідним передвісником нового національного егоїзму – цього разу пандемічного – змушує нас, українців, добряче задуматися. Особливо над тим, наскільки питання європейської солідарності відіграватиме роль у майбутньому, а не перетвориться на порожній звук.

Що ж стосується Арміна Лашета, то в українській пресі за ці дні можна було прочитати чимало радикальних позицій щодо того, чого ж Україні слід чекати від новообраного глави ХДС.

Деякі з них змальовують мало не аполікаптичні сценарії, мовляв, обрано «проросійського політика». Все пропало.

Скажу прямо: далеко не все так однозначно.

Дійсно, низка висловлювань стосовно розвитку відносин з Росією чи «Північного потоку-2» відверто насторожують багатьох українців. Водночас, було б хибно драматизувати ситуацію.

Звичайно, після відходу Ангели Меркель з великої політики, і якщо А. Лашета таки буде обрано наступним канцлером за результатами виборів до Бундестагу 26 вересня ц. р. (а питання кандидатури від блоку ХДС/ХСС лишатиметься відкритим, швидше за все, до квітня ц. р.), Україна неминуче стикнеться з якісно новими викликами.

«2021 рік матиме для вітчизняної дипломатії критично важливе значення, щоб по-справжньому підготуватися до цієї нової реальності на німецькому напрямку»

І хоча я можу з великою імовірністю стверджувати про збереження у німецькому політикумі континуїтету щодо подальшої політичної підтримки України, безумовно, нам доведеться налаштовуватися на нові акценти та підходи Берліна.

Саме тому цей 2021 рік матиме для вітчизняної дипломатії критично важливе значення, щоб по-справжньому підготуватися до цієї нової реальності на німецькому напрямку.

Не хотілося б нині спекулювати, чого саме нам чекати від Арміна Лашета. Згадаю лише свою тривалу розмову з ним як керівником земельного уряду в Дюссельдорфі.

Ця зустріч засвідчила, що новий лідер ХДС – готовий дослухатися до аргументів України, сприймати наші національні інтереси, насамперед, що стосується європейської перспективи Києва. Тож сьогодні зарано посипати голову попелом, радше навпаки - саме зараз час засукати рукави і з новими силами продовжити непросту працю переконування нового глави християнських демократів у тому, що підтримка України, її зміцнення, наша інтеграція до ЄС і НАТО - все це відповідає основоположним інтересам Німеччини.

Автор: Микола Сірук

Джерело: «День»
(https://day.kyiv.ua/uk/article/den-planety/chogo-nam-chekaty-vid-armina-lasheta)

Укроборонпром планує реанімувати завод «Маяк»

Вогнехреща триває…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers