rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Різдвяний колач, як його печуть в Нью-Йорку – теж від пані Стефи

Раніше я мала нагоду бути на майстерці традиційних різдвяних солодощів в Українському Музеї в Нью-Йорку. Ці майстерки проводять вже багато років пані Ляриса Зєлик, пані Люба Волинець із товаришками.

Про майстерку докладніше розповім у рамках свого іншого проекту (скоро буде!), а от про колач напишу вже, бо знимки пречудові, й гріх ховати.

Цей колач є з досить солодкого тіста, не прісний і не пісний. На Святвечір він лежить поважно посередині столу, всередину його ставлять свічку, яку запалюють під час Вечері. Три коси символізують Трійцю, а форма – коло – неперервність життя.

Є локальні видозміни, коли колач не заплітають у коло, а роблять лише косу з 3 чи 4 валків тіста. Такий колач кладуть на білу серветку і сіно, і він символізує новонароджене Дитя.

Отож, перепис (подаю в двох системах, бо оригінальний перепис – в американській, а конвертацію робила я, трішки заокруглюючи до 3-5 г). До речі, майте на увазі, що мука буває дуже різною, тому при потребі можна додати трішки більше, пильнуйте за вашими відчуттями тіста.

Розчина:

14 г (2 envelopes*) сухих активних дріжджів

1 ст. л цукру

1 ст. л муки

2 ст. л теплого молока

300 г (2 1/2 cups) муки

490 мл (2 cups ) теплого молока

Title 

Тісто:

2 цілі яйця

8 жовтків

115 г (1\4 lb.) цукру

450 г (1 lb.) муки

1 ч. л солі

2 ч. л ванільного екст­ракту

цедра з 1 цитрини й 1 помаранча

45 мл (1 jigger) рому, бренді чи віскі

115 г (1\4 lb. ) несоленого розтопленого масла

* 1 envelope = 1/4 oz = 2 1/4 tsp = 7 г

Розчина:

змішати дріжджі з 1 ст. л цукру, 1 ст. л муки, 2 ст. л теплого молока і почекати, щоб почало булькати. Змішати з рештою муки та молока, які призначені для розчини. Покласти під рушник у тепле місце і дати, щоб збільшилася в об’ємі вдвоє.

Тісто:

Збити 2 яйця і всі жовтки з усім цукром, додати до розчини. Додати усі решта компоненти, крім розтопленого масла. Замісити тісто. Додати розтоплене негаряче масло і місити, доки все масло не вбереться, а тісто не стане еластичним і не буде прилипати до рук. Покласти тісто в миску, змащену олією, поставити під рушник у тепле місце, щоб виросло вдвічі. Тоді обім’яти й плести колач.

Колач плететься з 2, 3 або 4 (хоча можна і з 6) валків. Як саме – добре видно на знимках. Ось тут є гарне відео як плетуть колачі хоч із 10 валків https://www.youtube.com/watch?v=T99q8NPLdYU

Найкраще пекти колач в формі з отвором посередині, хоча можна взяти тортівницю і покласти всередину порожню бляшанку з-під згущика, приміром. Форму треба змастити олією і обтрусити мукою, а якщо форма «прикра» – застелити пергаментом.

Перед випіканням має вирости ще раз. Перед випіканням збити 2 жовтки з 1 ст. л води і насмарувати колач. Посипати маком

Пекти різдвяний колач треба в попередньо розігрітій до 375 F (190 C) пічці до години часу. Якщо занадто рум’яниться – накрити фольгою. Повністю вистудити. Для столу прибрати гілочками сосни чи ялини, горішками, калиною.

Фото зі сайту «PANI Stefa».

Джерело: PANI Stefa (https://panistefa.com/rizdvyanyj-kolach-yak-jogo-pechut-v-nyu-jorku/)

Кутя від пані Стефи

Максим Погорілий: «Рівень «харчової грамотності» українців у середньому – жахливий»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers