rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Освіта \ Ректор Острозької академії Ігор Пасічник: «Навіть в онлайн-режимі ми не втрачаємо відчуття єдності»

Із початком оголошення карантину в Україні в зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції перед закладами освіти постало завдання, як ефективно організувати процес дистанційного навчання. Адміністрація Національного університету «Острозька академія» відразу розробила алгоритм дій на цей період.

Для цього був складений відповідний розклад та поширено серед студентів і викладачів інструкції про використання інструментів для онлайн-навчання. Ключовий інструмент для дистанційних занять у Острозькій академії — це Google Meet, який дає можливість організовувати онлайн-зустрічі групи людей в реальному часі. Але лише цим не обмежуються, оскільки викладачі, на власний розсуд, можуть використовувати й інші ресурси, які відповідають специфіці навчальної дисципліни. Тому колектив Національного університету «Острозька академія» трансформував свою роботу відповідно до нових викликів і зумів якісно організувати навчальний процес. Крім цього, для проведення змішаних занять (он- і офлайн) викладачі активно використовують авдиторії нового навчального корпусу, які обладнані надсучасною мультимедійною технікою за принципами Універсального Дизайну.

«У нашому університеті дистанційне навчання відбувається цілком ефективно й без технічних проблем. Кожного дня я спілкуюся з викладачами та деканами, ми ділимося враженнями. Відвідую також окремі заняття, щоб подивитися, як відбуваються лекції чи семінари. Студенти надзвичайно активні. Значною перевагою є те, що всі викладачі і студенти мають корпоративні електронні скриньки, за допомогою яких у нас відбувається постійна комунікація щодо навчального процесу», — зауважив проректор з науково-педагогічної роботи, професор Дмитро Шевчук.

Наукові конференції, круглі столи та зустрічі з відомими людьми…

За період дистанційного навчання в Острозькій академії відбулося низка заходів наукового, навчального та культурно-мистецького напрямів. Зокрема, в рамках навчально-методичного центру «Школа освітніх інновацій» проведені вебінари щодо мистецтва онлайн-викладання, цифрових технологій в освітньому процесі, академічної доброчесності, питань медіаграмотності тощо. «Ми намагаємося дати нашим викладачам такі інструменти, які могли б допомогти їм упроваджувати в своїй практиці студентоцентрований підхід і допомагати студентам особистісно зростати, професійно самовизначитися, визначати свої цілі в житті і зрештою — бути професійно і особистісно успішними в цьому непередбачуваному, мінливому і динамічному світі», — розповіла одна з ініціаторок проєкту, координаторка навчального модуля «Тьюторство та педагогічна майстерність» в межах Школи освітніх інновацій, проректорка з навчально-виховної роботи, професорка Руслана Каламаж.

Також в університеті упродовж року проходили «Дні якості освіти», під час яких викладачі дискутували про Кодекс академічної доброчесності НаУОА, вплив здобувачів на якість освітнього процесу, запобігання плагіату в наукових роботах та досвід успішних акредитацій. Із квітня стартував проєкт «Відкритий університет Острозької академії» — публічні науково-популярні онлайн-лекції для широкої авдиторії. «Коли ми організували онлайн-навчання для наших студентів з початком карантину, то почало звертатися чимало людей із проханням долучитися до лекцій, які читають викладачі Острозької академії. Відтак, ми вирішили, що найкраще — це організувати цикл публічних науково-популярних лекцій за допомогою додатка Google Meet, які б були присвячені актуальним і цікавим темам для широкого загалу. Викладачі Острозької академії відгукнулися на цю ідею, запропонували теми лекцій», — розповів Дмитро Шевчук. Упродовж року було проведено близько 20 лекцій. Примітно, що до цього проєкту долучилися випускники Острозької академії: Іван Стецюк, асоційований професор факультету фінансів Університету Квебек, м. Монреаль (Канада), Віта Файчук, професорка Коледжу Густава Адольфа Міннесота (США), Олександр Талавера, професор Бірмінгемського університету (Великобританія).

Не став карантин перепоною і для проведення наукових конференцій в Острозькій академії. Так, упродовж року відбулися студентсько-викладацька конференція «Дні науки-2020», Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні дослідження когнітивної психології», Міжнародна науково-практична конференція «Освіта і наука у сфері національної безпеки: проблеми та пріоритети розвитку», Міжнародна наукова конференція «Українська діаспора: проблеми дослідження», наукова конференція «Сотенно-полковий устрій, козацькі війська і полки в Україні (1625-1868 рр.)», Міжнародна конференція «Філософія Романа Інгардена і сучасність», науково-практична конференція з міжнародною участю «Нова українська школа: Досвід. Проблеми. Перспективи». На початку грудня під патронатом Президента Республіки Польща Анджея Дуди відбулася Міжнародна наукова конференція «Проти примари більшовизму. Поляки і українці в боротьбі з агресією Радянської Росії в 1919-1921 рр.» («Wobec widma bolszewizmu. Polacy i Ukraińcy w walce z agresją Rosji Sowieckiej w latach 1919-1921»), присвячена подіям 100-річної давнини. Конференція, організована Національним університетом «Острозька академія» та Польським інститутом національної пам’яті, відділенням в Любліні, відбувалася в режимі онлайн із трансляцією на YouTube. Участь у конференції взяли як відомі науковці, які займаються дослідженням польсько-українських відносин, так і студенти та аспіранти України і Польщі.

Також у Національному університеті «Острозька академія» у вересні відбулася зустріч з віце-прем’єр-міністром України – міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексієм Резніковим у рамках міжнародного проєкту «Острог Форум 2020», присвяченого питанням національної безпеки. Наприкінці листопада відбувся шостий Національний круглий стіл «Віра, релігія» за участю Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та відомих науковців. Крім цього, Острозьку академію нещодавно відвідав генерал-майор, заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос, який в режимі онлайн поспілкувався з представниками професорсько-викладацького складу та студентами ОПП «Національна безпека» про безпекові питання в контексті збройного конфлікту на Сході України. Також Сергій Кривонос спільно з ректором університету, професором Ігорем Пасічником, проректором з науково-педагогічної роботи, професором Дмитром Шевчуком, проректором з навчально-виховної роботи, професором Русланою Каламаж, головою вченої ради НаУОА, професором Петром Кралюком і завідувачем кафедри політології та національної безпеки, доцентом, полковником Миколою Романовим обговорили питання щодо майбутньої співпраці в контексті фахової підготовки студентів ОПП «Національна безпека», які невдовзі будуть зафіксовані у відповідному меморандумі.

Перемоги студентів і першість Острозької академії у міжнародних рейтингах

Студенти Острозької академії упродовж року стали переможцями низки наукових конкурсів і олімпіад. Наприклад, Тетяна Марценюк, магістрантка освітньо-професійної програми «Українська мова та література» отримала диплом першого ступеня у Х Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка серед студентів закладів вищої освіти (університети й академії, гуманітарний профіль). Студент Національного університету «Острозька академія» 4 курсу економічного факультету спеціальності «Економічна кібернетика» Юрій Шмигельський отримав диплом ІІ ступеня Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей за спеціалізацією «Економічна аналітика та статистика» у 2019/2020 навчальному році. Студентка спеціальності «Міжнародні відносини» Альона Стригуль здобула диплом ІІ ступеня Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». Студентка факультету романо-германських мов Ганна Кук отримала диплом ІІІ ступеня Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Германські мови».

Цьогоріч в Національному університеті «Острозька академія» 26 студентів факультету романо-германських мов пройшли тестування на рівень володіння англійською мовою від університету Кембридж. Вони отримали сертифікати міжнародного зразка, які високо цінуються роботодавцями провідних фірм України та за кордоном. За результатами екзамену, 6 студентів здобули рівень С2 (компетентний рівень володіння мовою). Це – Магда Сулковська, Ілона Феактістова, Ірина Миргородська, Ольга Підгайна, Юлія Мазур та Тетяна Марчук. Сертифікати рівня С1 (автономний рівень володіння мовою) отримали понад половина випускників. Кожен із кандидатів тестувався за усіма видами діяльності: читання, аудіювання, усне мовлення, письмо. Крім цього, студенти складали іспит із використання мови. Таке відсоткове співвідношення свідчить про те, що факультет романо-германських мов НаУОА забезпечує якісне вивчення англійської мови та підготовку до участі у міжнародній сертифікації Cambridge CAE exam.

Вдалося колективу й успішно організувати вступну кампанію, незважаючи на те, що Острог у цей період був у так званій «червоній зоні». І вже 14 вересня Національний університет «Острозька академія» приймав понад 500 першокурсників на «Інавгурації-2020» – урочистій посвяті у спудеї.

Цьогоріч Національний університет «Острозька академія» увійшов в десятку найкращих українських університетів у сфері екологічної стійкості за результатами UI GreenMetric World University Ranking 2020 року, що були опубліковані 7 грудня на офіційному сайті міжнародного рейтингу. Із 17 українських університетів, що представлені у цьогорічному рейтингу, Острозька академія посіла шосте місце. Національний університет «Острозька академія» посів четверту сходинку серед дев’яти українських університетів у міжнародному рейтингу Clarivate Analytics RUR. Також за результатами рейтингу Times Higher Education – Impact Ranking 2020, Національний університет «Острозька академія» увійшов до групи 401-600. А із 10 українських університетів, що представлені у цьогорічному рейтингу, Острозька академія посіла друге місце.

«У цей непростий період карантину ми успішно пройшли акредитацію багатьох освітньо-професійних програм. У нас активно функціонують спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій. Ми постійно організовуємо низку заходів, приурочених до пам’ятних дат, національних свят тощо. Навіть в онлайн-режимі ми не втрачаємо відчуття єдності. Від імені колективу і студентства Національного університету «Острозька академія» висловлюємо щиру подяку українцям за кордоном. Завдяки Вашому сприянню і постійній підтримці нам вдається досягати вагомих успіхів і бути на крок попереду. Принагідно прийміть сердечні вітання з прийдешніми новорічно-різдвяними святами. Нехай у ваших домівках завжди панує щастя, радість, сімейний затишок, здоров’я, любов і Боже благословення», — звернувся до діаспори професор Ігор Пасічник, ректор Національного університету «Острозька академія».

Олексій Костюченко, пресслужба
НУ «Острозька академія»

«Modus Vivendi»: що робить УКУ унікальним і чи можна цей успіх повторити?

Профіль випускника УКУ – важливий дороговказ для формування нових поколінь, якими зможемо пишатись

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers