rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Вчені з’ясували, як фаст-фуд впливає на сон і пам’ять підлітків
Title 
 Фото: Unsplash

У підлітків, які часто споживали газовану воду, ймовірність проблем зі сном була на 55% вищою.

Поганий сон пов’язаний із розвитком тривожності, депресії, агресії та інших поведінкових проблем. Крім того, це негативно позначається на активності й імунітеті дітей.

Дослідники вивчили харчові звички старшокласників і з’ясували, як ті впливають на сон підлітків. Спостереження проводили у 64 країнах світу, воно охопило 175 тисяч підлітків. Висновки дослідження опубліковані на сайті Квінслендського університету.

«Аналіз даних 175 261 підлітка віком від 12 до 15 років показав, що часте вживання нездорової їжі пов’язане з поганою якістю сну, яка, своєю чергою, негативно впливає на їхнє самопочуття, пам’ять і когнітивні здібності», - йдеться у звіті.

Згідно зі звітом вчених, у підлітків, які часто споживали газовану воду, ймовірність проблем зі сном була на 55% вищою, ніж у тих, хто пив менше цих солодких напоїв.

«Ідеться приблизно про три напої на день, у порівнянні з одним», – уточнюють фахівці.

Також експерти зазначили, що порушення сну спостерігалося і у дітей, якщо вони споживали фаст-фуд більш ніж чотири рази на тиждень. При цьому, як наголосили автори дослідження, у дівчаток порушення траплялися вдвічі частіше, ніж у хлопчиків.

«Ці результати викликають більше занепокоєння, оскільки неякісний сон негативно позначається на добробуті та когнітивному розвитку підлітків», – прокоментував автор дослідження Асад Хан.

Хан наголосив, що профілактичні заходи повинні починатися у школах і родині. В освітніх установах вчені рекомендують обмежити доступ дітей до газованої води та шкідливих перекусів, а батькам – рідше купувати їх додому та не привчати дітей до подібного раціону, особливо, якщо в сім’ях ростуть дівчатка.

Нагадаємо, раніше вчені розповіли, чим фаст-фуд небезпечний для дітей. А торік в Лондоні заборонили рекламу фаст-фуду у транспорті.

Джерело: офіційний сайт
Квінслендського університету
(https://www.uq.edu.au/news/article/2020/12/junk-food-linked-sleep-problems-teens)

 

Доктор Валентин Стадницький, співробітник Національного інституту здоров’я США: «Звичайна розмова здатна вивільнити тисячі потенційно шкідливих крапель, які залишатимуться у повітрі кілька хвилин»

У вас хворий кишківник? Covid-19 може мати важкий перебіг

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers